REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Noua Lege a pensiilor: toate detaliile

Noua Lege a pensiilor: toate detaliile

Replica API 11 august 2018 | 00:00 442

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia - Olguţa Vasilescu, a susţinut vineri, 10 august a.c., începând cu ora 12.00, la sediul MMJS, o declaraţie de presă în legătură cu proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei. Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, care prevede ca din 2019 valoarea punctului de pensie să fie 1.265 lei.

În noul Proiect al Legii Pensiilor se prevede valorificarea tuturor drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii, precum sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. “Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. În cazul în care, după recalcularea conform adeverinţelor aduse, rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial. Nicio pensie nu va scădea.Până în 2021 toţi vor creşte pe punctul de pensie.”, a declarat în cursul zilei de vineri, ministrul MMJS, Olguţa Vasilescu.

Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei. Este vorba de perioada 1975 – 2001, perioadă în care sistemul nu a fost informatizat, şi astfel s-au pierdut acte care să dovedească contribuţia din aceste sporuri. De asemenea, potrivit MMJS, prin noul Proiect se creează baza legală pentru recunoaşterea altor locuri de muncă în condiţii speciale în plus faţă de cele existente. Printre noutăţi se află și introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.

Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte. Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulţit cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărţită la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărţit la câştigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 şi a fost determinată prin împărţirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor. Formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechităţile, dar duce şi la creşterea tuturor pensiilor, susţin guvernanţii. Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, şi anume: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii. Din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia.

Actuala pensie anticipată devine pensie pentru limită de vârstă, adică persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare şi, în acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, iar începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă. Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, potrivit proiectului Legii pensiilor lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară că s-a discutat în cadrul coaliţiei şi este posibil ca la Casa de Pensii să mai fie angajate 1.000 sau 1.500 de persoane pentru a putea recalcula pensiile.

Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează, potrivit Ministerului Muncii.

Intrarea proiectului noii legi a pensiilor în dezbatere publică este primul pas către realizarea unei Legi care să își dovedească eficiența pe termen mediu și lung.

România are nevoie de o nouă lege a pensiilor care să pună ordine în sistem și care să ofere dreptul la un trai decent persoanelor care au încheiat sau vor încheia activitatea în piața muncii.

Se doreşte ca dezbaterea acestui proiect să mobilizeze toți actorii interesați -sindicate, asociații ale pensionarilor, companii, autorități, specialiști pentru că interesul de a avea o lege bună, sustenabilă este un interes comun.

Noua lege răspunde mai multor provocări legate de situația diferită a stagiilor de cotizare pentru bărbați și femei, de nevoia de a corecta inegalitățile și inechitățile care au apărut în sistemul de pensii în ultimii ani, în așa fel încât oameni care au aceeași vechime în câmpul muncii, aceeași pregătire, au ocupat aceleași funcții, să aibă pensii similare.

“Preocuparea noastră a celor din ALDE este aceea de a contribui la o lege a pensiilor care să redea demnitatea pensionarilor printr-o majorare sustenabilă a pensiilor, conform contribuției, pe baza principiului la muncă egală plata egală.

Obiectivul nostru este ca, în același timp, să proiectăm siguranță pentru generațiile următoare de pensionari și să putem face majorarea pensiilor actuale într-o măsură cât mai consistentă, pentru ca așteptările celor care sunt astăzi la pensie să fie îndeplinite.

Coincidență sau nu, majorarea pensiilor în mod substanțial a avut loc în urmă cu peste 10 ani, în timpul guvernului condus de președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. Astăzi, guvernarea PSD –ALDE va face din nou dreptate acestei categorii sociale și va majora pensiile.

Proiectul de lege a pensiilor este unul complex pentru care s-au făcut simulări aproape un an, fiind luate în calcul peste 3000 de pensii în plată şi introduse în variantele de calcul care au fost analizate.

În realizarea proiectului s-au luat cazuri de pensii care să cuprindă toate categoriile, nu numai pensii mari sau pensii mici, toate categoriile, fără pensiile speciale.

În perioada următoare vor începe consultările cu asociaţiile de pensionari, cu sindicatele şi cu toţi cei interesaţi.”, se precizează într-un document al ALDE.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Maririle punctului de pensie se fac la 1 sept in fiecare an nu la 1 aprrilie cum au promis
0
0
Va fi pusa in aplicatie in 2021...!!?? Intre timp ei penalii, mincinosii si arogantii, si-au triplat salariile, si-au votat pensii speciale... iar pentru pensionarii de rand: parole, parole... vorbe-n vant, promisiuni desarte... multi dintre ei vor deceda... si au muncit si cotizat 40 de ani.... ca sa CE ?? Sa astepte pana cand, minciunile astora, ciumatilor ??
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614