REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Nu se mai construieşte parcul de miniaturi în Tăbăcărie!?!

Nu se mai construieşte parcul de miniaturi în Tăbăcărie!?!

Replica API 4 decembrie 2018 | 12:53 596

Consiliul Local Constanţa n-a formulat recurs la decizia de anulare a hotărârilor referitoare la amenajarea parcului de miniaturi

Consiliul Local Constanţa n-a formulat recurs la decizia de anulare a hotărârilor referitoare la amenajarea parcului de miniaturi

Mult discutatul proiect al Primăriei Constanța, respectiv intenția de a amenaja în parcul Tăbăcăriei un parc de miniaturi, nu va mai fi realizat! Motivul: cele două hotărâri de Consiliu Local privind aprobarea plăţii contribuţiei ce îi revine municipiului din costurile eligibile aferente proiectului "Joint Romanian -Bulgarian Cultural and Historical heritage Miniature Park”, respectiv aprobarea indicatorilor tehnico- economici aferenţi obiectivului în faza documentaţie tehnico-economică au fost anulate de Tribunalul Constanța. Decizia nu a fost definitivă, iar administrația locală avea posibilitatea să efectueze recurs, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Motivul? Nu a fost redactată hotărârea. ”Încă nu a fost redactată hotărârea. De la momentul comunicării au termen 15 zile să efectueze recurs”, a spus Felicia Ovanesian, avocata asociației.

Uniunea Salvați România, Asociația ”Verde Urban”, Asociația Constanța Altfel, dar și un locuitor al Constanței au încercat să obțină în instanță, pe cont propriu, suspendarea, respectiv anularea a două HCL, respectiv HCL 335/12.10.2017, privind aprobarea plăţii contribuţiei ce îi revine municipiului Constanţa din costurile eligibile aferente proiectului "Joint Romanian -Bulgarian Cultural and Historical heritage Miniature Park, dar și HCLM 334/12.10.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico- economici aferenţi obiectivului.

La Tribunal, fiecare și-a susținut punctul de vedere. Reprezentanții Asociației Constanța Altfel au arătat că cele două hotărâri au fost adoptate în lipsa avizului Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura, a cărei opinie/al cărui aviz este obligatoriu potrivit legii, față de obiectivul urmărit și "pașii" presupuși de atingerea acestuia.

Prin amenajarea celor 20.000 mp din interiorul Parcului Tăbăcăriei, sunt încălcate dispoziții imperative ale Legii nr. 247/2007: "Este interzisă schimbarea destinației, reducerea suprafețelor ori strămutarea spațiilor verzi definite de prezenta lege. Prin excepție, se pot amplasa pe un spațiu verde: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru activității de comerț și alimentație publică,grupuri sanitare, spatii pentru întreținere, dar numai în baza unei documentații de urbanism pentru întreaga suprafață a spațiului verde și cu obligația ca suprafața cumulată a acestor obiective să nu depășească" 10% din suprafața totală a spațiului verde", spune legea mai sus menționată.

La rândul lor, Reprezentanții USR, prin cererea depusă la instanță, au arătat ca Primăria Constanța a procedat, pe de o parte, la diminuarea suprafaței verzi a parcului, demers interzis în mod expres de lege, iar pe de altă parte, a fost încalcată obligația de adoptare a unei documentații de urbanism care să studieze întreaga suprafață a Parcului Tăbăcăriei, să integreze noile amenajări în ansambul amenajărilor acestui parc și să verifice că nu este depășită limita maximă de 10% de suprafață construită raportată la întreaga suprafață a Parcului Tăbăcăriei; promovarea unei astfel de documentații de urbanism ar fi generat de la sine o dezbatere publică (obligatorie pentru această categorie de documente), care ar fi dat administrației locale un indiciu asupra oportunității promovării acestui proiect.

Cererile de suspendare ale hotărârilor, respinse de judecători. Nu și cea de anulare referitoare la amenajarea parcului de miniaturi!

Inițial, cererile de suspendare a celor două hotărâri ale Consiliul Local au fost respinse de instanță, după ce administrația locală a invocat lipsa calității procesuale active a reclamantei. Însă, nu a fost respinsă cererea de anulare a hotărârilor depusă de Asociația Constanța Altfel. Din contră.

Solicitarea a fost admisă, în iulie a.c.. ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Asociația Constanța Altfel, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes în promovarea acţiunii, ca neîntemeiată. Admite acţiunea formulată de reclamanta Asociația Constanța Altfel în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanța.

Anulează HCLM nr. 334/12.10.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico- economici aferenţi obiectivului de investiţii "Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage-Miniature Park" în faza documentaţie tehnico-economică (Studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor). Anulează HCLM nr. 335/12.10.2017 privind aprobarea plăţii contribuţiei ce îi revine municipiului Constanţa din costurile eligibile aferente proiectului "Joint Romanian -Bulgarian Cultural and Historical heritage Miniature Park”, se arată în minuta instanței, din iulie a.c. Decizia nu a fost definitivă, Consiliul Local Constanța având posibilitatea să efectueze recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Numai că, acest lucru nu s-a întâmplat, până la acest moment, deoarece nu a fost redactată hotărârea.

Vergil Chițac: Există atâta pârloagă în orașul ăsta și puteau să găsească un alt loc unde să-l amenajeze!

”Nu știu dacă este succes. Noi am fi vrut ca banii europeni să vină, dar nu să facă un parc într-un parc. Există atâta pârloagă în orașul ăsta și puteau să găsească un alt loc unde să-l amenajeze! Într-n parc, oamenii trebuie să aibă acces peste tot. Nouă ne pare rău că ei au ales calea aceasta absolut anormală”, a spus, pentru Replica, Vergil Chițac, președintele Asociației Constanța Altfel, referitor la decizia instanței.

Potrivit documentației Primărie Constanța, parcul ar urma să fie construit în zona intrării în Satul de Vacanţă, dinspre B-dul Alexandru Lăpuşneanu. În municipiul Constanţa au fost organizate deja proteste împotriva realizării acestui Parc de Miniaturi, pentru ca Parcul Tăbăcărie „să nu fie ciuntit”.

Decebal Făgădău a declarat, în trecut, în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local, că militanţii pentru spaţiu verde „mint” atunci când spun că se distruge Parcul Tăbăcărie: „În spaţiul public au fost aruncate o serie de minciuni. Proiectul se referă la consfinţirea unei suprafeţe importante din Parcul Tăbăcărie ca suprafaţă de spaţiu verde.

Deîndată ce vom utiliza un euro din bani europeni, nimeni nu îi va mai putea schimba destinaţia (parcului- n.r.)”, declara Făgădău. Edilul a mai susţinut că prin acest proiect va creşte suprafaţa spaţiului verde (total – 2 hectare). Cum? Făgădău a declarat că vor fi desfiinţate aleile din dale betonate, va fi adus pământ vegetal, care va înlocui pământul arid şi se va instala un sistem de irigaţii. În ceea ce priveşte miniaturile, ele vor fi instalate în nişte „Păhăruţe din beton”, aşa încât parcul să fie atractiv.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Te a spart asociatia, makedoane, recunoaste
0
1
Pe cand modernizarea CET-ului si scaderea costurilor la agentul termic?
2
0
Unora nu le place adevarul- actuala administratie a orasului este o reflectie a marii majoritatii a cetatenilor. Nesimtirea, aroganta, dezinteresul, cruzimea, lacomia toate la marginea legalitatii sunt "calitati" umane care caracterizeaza multi constanteni. Poate multi au crescut sub pietre, in pesteri sau cu lupii prin padure, dar lucrul asta nu este o scuza. Cand vom fi pregatiti sa fim mai politicosi, modesti, altruisti, milosi si harnici,per total o schimbare de atitudine- atunci vom vedea si un alt oras. Omul sfinteste locul si nu invers.
6
0
ce ar fi sa construiti spatii verzi ?
7
0
De toate prostiile, de toate tampeniile care i-au dat prin cap s-a ocupat Fagadau in afara de cele promise in campania electorala.Tipic mazarist si tipic pesedist.
4
0
Nu fcaea parte din programul de guvernare! Asadar nu se putea sifona nimic, asa ca pas !
4
1
Orasul zero barat!
9
0
Nimic facut din programul cu care a castigat primaria .
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614