REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.5° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Nu se mai opresc problemele pentru THR Marea Neagră! Nereguli grave descoperite de ASF

Nu se mai opresc problemele pentru THR Marea Neagră! Nereguli grave descoperite de ASF

Andreea POPA 14 decembrie 2022 | 00:00 2765

THR Marea Neagră traversează probabil cea mai grea perioadă din istoria sa, odinioară cea mai mare firmă din turismul românesc confruntându-se acum cu probleme care vin în cascadă. Astfel, după ce compania controlată de SIF Transilvania a decis să-și scoată la vânzare aproape toate hotelurile pentru a acoperi pierderile și datoriile de zeci de milioane, iar Instanța Supremă a obligat-o să achite peste 4,2 milioane de lei taxe restante la Primăria Mangalia, a venit și rândul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să-i mai aplice o lovitură.

ASF a emis pe 12.12.2022 decizia nr.1655 privind emitentul Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră SA, în atenția Bursei de Valori București, în urma unui control ”asupra conformității situațiilor financiare cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară aferente exercițiului financiar 2021” declarate de THR Marea Neagră SA.

Controlul ASF a scos la iveală mai multe nereguli, inclusiv una ce pare greu de crezut pentru o companie atât de mare, în anul 2022: societatea cu active de sute de milioane de lei folosește un tabel de tip Excel oarecare pentru contabilitate, în locul unui program special.

Astfel, din raport reiese că ASF a descoperit ”o diferență de 632.000 lei mai mult în contabilitatea financiară (situațiile financiare) față de evidența din activitatea operațională (softul utilizat de societate)”. De asemenea, în urma verificărilor ”a rezultat că evidența valorilor contabile și suma atribuită în scopuri fiscale (baza fiscală) este ținută de către emitentul THR Marea Neagră SA manual prin intermediul unui fișier de calcul tabelar (format EXCEL) și nu prin intermediul unui program informatic”.

Cum și-a furat THR Marea Neagră singură căciula

În plus, referitor la datoria plătită Primăriei Mangalia s-a constatat că ”situațiile financiare nu includ suma de 4.826.640 lei, reprezentând accesorii rezultate în urma controlului privind taxele locale finalizat în cursul exercițiului 2021, așa cum este prezentat în Nota 24- Active și datorii contigente. Astfel, datoria fiscală curentă a fost diminuată și rezultatul cumulat- curent și reportat- a fost majorat cu suma menționată anterior”.

Potrivit ASF, ceea ce a făcut THR Marea Neagră SA ”are ca efect subevaluarea datoriilor curente și supraevaluarea rezultatului cumulat- curent și reportat, la sfârșitul perioadei de raportare 31.12.2021”.

Raportul ASF conține și decizia de final: ”Se instituie în sarcina Consiliului de Administrație al societății Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră SA obligația de a întreprinde măsurile ce se impun în vederea asigurării conformității situațiilor financiare aferente exercițiului financiar 2022 cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară”.

THR Marea Neagră are active de peste 395 milioane lei

Raportul ASF vine într-un context extrem de dificil pentru THR Marea Neagră SA, care și-a scos aproape toate hotelurile la vânzare. Compania deține la această dată 12 hoteluri pe litoralul românesc: Complex Bran-Brad-Bega, Hotel Vraja Mării și Hotel Venus, din Eforie Nord; Hotel Ancora, din Eforie Sud; Hotel Cleopatra, Hotel Narcis, Hotel Balada, Hotel Hora, Hotel Sirena, Hotel Cerna, Hotel Aida și Hotel Siret- toate din Saturn. Celor 12 hoteluri li se mai adaugă 9 restaurante, 4 baruri și un bufet.

În plus, THR Marea Neagră a anunțat că nu va mai investi niciun leu în activele sale, în condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat-o la plata a 4.246.287,44 lei către Primăria Mangalia, reprezentând taxe neachitate în perioada 2008-2012.

THR Marea Neagră a raportat pentru 2021 afaceri de circa 45,9 milioane lei și un profit net de 51,1 milioane lei, cu 272 de angajați, dar și datorii de 52,8 milioane lei. În primul trimestru din 2022, compania a declarat pierderi nete de 15,2 milioane lei și prognoza venituri mult sub nivelul celor din 2021. Valoarea totală a activelor sale, la nivelul anului 2021, este de 395,6 milioane lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta-i Fratila.Din oftica si invidie ca a pierdut controlul THR-ului,bombardeaza societatea cu tot felul de petitii si reclamatii la toate ministerele.Domnule Fratila,in viata mai trebuie sa sti sa pierzi si atunci cand pierzi trebuue sa-ti vezi de treaba ta,lasa rautatea si prostia!
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212