REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Nu veţi mai vedea cadavre lăsate cu orele în stradă! Serviciul de Medicină Legală va avea morgă şi transport

Nu veţi mai vedea cadavre lăsate cu orele în stradă! Serviciul de Medicină Legală va avea morgă şi transport

Replica API 21 noiembrie 2017 | 00:20 497

Pentru prima dată la Constanţa

Pentru prima dată la Constanţa

Serviciul Clinic de Medicină Legală Constanța își schimbă sediul și, dacă tot se mută în casă nouă, va avea parte și de ceva îmbunătățiri. Vorbim despre asigurarea transportului cadavrelor la propria morgă care, în momentul de față, lipsește.

Pe parcursul ultimilor ani până în prezent, în municipiul Constanța dar și în județ, au fost numeroase cazuri în care morții au fost lăsați pe caldarâm, ore în șir, pentru că nu exista nici o mașină specială pentru transport cadavre, disponibilă. De fapt, exista o singură mașină, a unei firme private, care trebuie să deservească o parte din judet, acolo unde primăriile au prevăzut în buget bani pentru astfel de situații.

Mort lăsat 6 ore pe plajă

De exemplu, la începutul lunii august, a.c., un bărbat trecut de 50 de ani, aflat pe plajă la Eforie Nord, a căzut din picioare și nu a mai respirat. Paramedicii de pe SMURD au declarat decesul, dar corpul nu a putut fi transportat imediat, motiv pentru care a rămas întins pe plajă timp de circa 6 ore, timp în care ajunsese obiect de decor; turiștii începuseră să-și facă selfie-uri cu decedatul întins pe plajă.

Pentru evitarea unor astfel de cazuri, reprezentanții Serviciului Clinic Judetean de Medgicină Legală au precizat că vor lua măsuri, începând cu anul care vine.

”În prezent, facem demersuri în acest sens. În acest moment, noi nu avem o morgă proprie, iar dacă nu avem morgă, nu avem nici serviciu de transport cadavre, așa cum este firesc. Toate celelalte județe din țară au așa ceva, numai Constanța nu are. Odată ce ne vom muta în noua clădire, pusă la dispoziție de Consiliul Județean, va fi înființată și o morgă proprie și acest serviciu de transport cadavre”, ne-a declarat medicul Marius Popa, șeful Serviciului Clinic Judetean de Medicină Legală, din subordinea Spitalului Județean Constanța.

Unele primării nu dau bani pe așa ceva

Tot el a precizat că, în prezent, cadavrele care necesită efectuarea necropsiei sunt aduse la morga Cimitirului Central sau la cea mai apropiata morga din judet.

”Există un protocol în zona Constanța care prevede transportarea cadavrelor, de către o firmă privată, la morga cimitirului, iar noi facem doar necropsia. Dar sunt zone neacoperite în județ, unde primăriile nu au prevăzut în bugete bani pentru astfel de servicii, mai ales dacă sunt cazuri sociale. Aceste situații vor dispărea atunci când vom avea propria morgă și propriul serviciu de transport cadavre, așa cum este normal”, a mai declarat, pentru Replica, Marius Popa.

În prezent există un protocol semnat între Primăria Constanța, Parchet, Inspectoratul de Poliție Județean, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Municipiului Constanța și Medicina Legală, pentru asigurarea transportului cadavrelor și depozitarea acestora la morga Cimitirului Central, în vederea efectuării autopsiei medico-legale. De acest trasnport se ocupă SC Clares SRL, firmă administrată de afaceristul constănțean Dumitru Drăghici, aceeași societate care administrează și Cimitirul Central din Constanța.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A ajuns Onciu din , cioclu , mare psihiatru . De acum se vor misca lucrurile la LSM dar va ramane psihiatria de izbeliste .
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614