REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
17.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Nuclear: Ucraina şi Rusia "dispuse" să lucreze cu AIEA

Nuclear: Ucraina şi Rusia "dispuse" să lucreze cu AIEA

Replica API 12 martie 2022 | 00:05 827

Ucraina şi Rusia sunt "dispuse" să discute pentru a garanta securitatea siturilor nucleare ucrainene, compromise de război, a declarat joi seară şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, notează AFP.

Rafael Grossi

"Primul meu obiectiv a fost să stabilesc un dialog direct la un nivel foarte înalt", a explicat Rafael Grossi, revenit de la Antalya, în Turcia, unde s-a întâlnit separat cu miniştrii de externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, în paralel cu discuţiile care au eşuat să încheie un acord de încetare a focului.

"Cele două părţi sunt dispuse să lucreze şi să discute cu AIEA", a salutat el în faţa presei la Viena, sediul agenţiei ONU pentru probleme nucleare, raportând "întâlniri fructuoase, dar nu uşoare".

Rafael Grossi s-a oferit iniţial să călătorească la Cernobîl, scena celui mai grav dezastru nuclear civil din istorie în 1986, dar oferta sa a fost refuzată.

Situaţia de pe teren este "teribilă", a insistat directorul general, referindu-se la numărul tot mai mare de incidente.

De unde urgenţa "de a se ajunge la un acord-cadru comun pentru consolidarea securităţii instalaţiilor nucleare" ale ţării care are 15 reactoare şi mai multe depozite de deşeuri.

Cernobîl, care a căzut în mâinile ruşilor la 24 februarie, a suferit miercuri o întrerupere a curentului electric. Comunicaţiile telefonice sunt întrerupte, iar la faţa locului sunt blocaţi peste 200 de tehnicieni şi paznici care lucrează zi şi noapte.

La 4 martie, centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, a suferit lovituri de artilerie provocând un incendiu şi stârnind temeri legate de un dezastru.

Pe de altă parte, AIEA a mai făcut cunoscut miercuri că este "îngrijorată de întreruperea bruscă a transmisiilor de date către sediul central din Viena" de la Zaporojie, a doua zi după o problemă similară la Cernobîl, citează Agerpres.

Aceste sisteme permit supravegherea de la distanţă a materialelor nucleare şi a activităţilor la faţa locului pentru a preveni proliferarea.

"Observăm o deteriorare, este îngrijorător. Pierdem treptat o cantitate mare de informaţii", a deplâns Rafael Grossi.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, şeful Agenţiei ONU a avertizat constant asupra pericolelor conflictului, primul care are loc într-o ţară cu un vast program nuclear.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212