REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

O clinică medicală privată, acuzată de trafic de cornee. Sute de pacienți ar fi beneficiat de transplanturi ilegale

O clinică medicală privată, acuzată de trafic de cornee. Sute de pacienți ar fi beneficiat de transplanturi ilegale

Replica API 26 august 2022 | 00:00 1396

O clinică privată din București este în centrul unui scandal cu implicații asupra vieților a sute de pacienți. Aceștia din urmă ar fi primit cornee adusă ilegal din Italia.

Materia necesară pentru 300 de grefe ar fi fost importată fără autorizație, susțin anchetatorii, care au demarat investigația în urmă cu câteva luni.

Mai mult, operațiile de transplant ar fi fost efectuate, deși clinica nu avea avizele necesare de la Agenția Națională de Transplant.

Concret, pe site-ul Agenției Naționale de Transplant, singura instituție care reglementează aceste activități medicale în țara noastră, clinica respectivă, situată în nordul Capitalei, figurează ca având expirată din februarie 2019 acreditarea pentru transplantul de cornee.

Procurorii l-au pus deja sub acuzare administratorul clinicii, un important medic oftalmolog din România.

Dr. Monica Pop: "Cei de la clinică au fost avertizați că operează ilegal"

"Au fost atenționați că fac ilegal (...) Să nu mai spun că prețul este foarte mare iar cei de la vamă nu aveau voie să permită intrarea în țară fără acreditare", spune dr. Monica Pop, membru al Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant

Cu permisiune sau fără, medicii de la clinică au importat țesuturile umane și le-au transplantat fără acreditare.

Totul s-a făcut la vedere: pe site-ul clinicii se regăsesc informații în care se specifică faptul că grefele sunt aduse din Statele Unite ale Americii sau din Veneția, de la cea mai mare bancă de cornee din Europa.

Astfel, țesuturile necesare pentru 300 de grefe au fost importate din Italia, după cum precizează Însă Radu Călin, reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Anchetatorii au percheziționat sediul clinicii, de unde au ridicat mai multe documente, între care listele de așteptare cu zeci de pacienți.

Jurnaliștii au încercat să-i contacteze pe reprezentanții clinicii, dar la sediu se afla doar o secretară, scrie antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa le dea Dumnezeu securistilor,judecatorilor si hotilor sa orbeasca,sa.si ia cornee certificata!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272