REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

‘O uniune transfrontalieră în umbra istoriei’, un proiect ambiţios marca Primăria Hârşova – Primăria Krushari

‘O uniune transfrontalieră în umbra istoriei’, un proiect ambiţios marca Primăria Hârşova – Primăria Krushari

Replica API 5 septembrie 2019 | 00:00 397

Vizită de lucru a reprezentanţilor adminsitraţiei locale din Hârşova în Bulgaria

Vizită de lucru a reprezentanţilor adminsitraţiei locale din Hârşova în Bulgaria

În urmă cu mai bine de doi ani de zile, Primăria Hârșova a semnat, în parteneriat cu Primăriei Krushari din Bulgaria, un proiect deosebit de important și ambițios: „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei”, realizat cu fonduri europene ai cărui parteneri mai sunt, în afară de municipalitatea din Krushari, și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) Constanța și Muzeul Regional de Istorie Dobrich din Bulgaria. Obiectivul general constă în îmbunătățirea utilizării sustenabile a patrimoniului natural și cultural în zona trasfrontalieră Dobrich-Constanța prin dezvoltarea și promovarea produsului turistic comun Zaldapa - Valea Uscată - Carsium. În data de 2 septembrie, reprezentanții primăriei Hârșova, în frunte cu primarul Viorel Ionescu, dar și reprezentanți ai Muzeului de Istorie, au fost oaspeții comunității din Krushari, Bulgaria, în cadrul unei vizite de lucru, urmând ca, în viitorul apropiat, administrația locală din Hârșova să fie gazda delegației bulgare.

Municipalitatea Krushari a finalizat proiectul „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei” în proporție de 90 %, partenerii din România, respectiv reprezentanții Primăriei Hârșova și reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie și Arheologie, fiind invitați pentru a vizita obiectivele realizate: infrastructura turistică a Cetăţii Zaldapa – Municipalitatea Krushari și muzeul (Lapidarium) amenajat în aer liber în curtea primăriei, cu artefacte de la cetatea Zaldapa. De precizat faptul că primirea delegației din Hârșova la Primăria Krushari a fost una călduroasă, gazdele pregătind un program artistic impresionant. Un grup de tineri a dansat pe ritmuri bulgărești, iar în jur de 20 de bunicuțe au încântat publicul cu câteva piese specifice zonei, însă cireașa de pe tort a fost un cântec popular românesc interpretat de acestea care a stârnit aplauzele delegației române.

”Au trecut doi ani de la demararea acestui proiect realizat în parteneriat cu Primăria Hârșova, și cele două muzee din Dobrich și Constanța. Fiecare partener din proiect a avut obiectivele proprii pe care le-a realizat în anumită măsură. Noi am realizat 90 % din activitățile proiectului. Am amenajat în curtea Primăriei Krushari un Lapidarium, am realizat indicatoare, săgeți, tablouri de informare turistică, urmează să edităm și o broșură în trei limbi: română, bulgară și engleză. Ținem legătura cu partenerii din România, avem o colaborarea fructuoasă. Se apropie și ziua în care toți cei patru parteneri trebuie să raportăm în fața autorității de management că s-a încheiat acest proiect cu succes”, a declarat Dobri Stefanov, primarul din Krushari. ”Nu a fost un proiect greu, a fost foarte interesant pentru echipa din cadrul primăriei Krushari. Pentru comunitatea orașului Krushari acest proiect reprezintă oportunitatea de a promova vestigiile și artefactele de la cetatea Zaldapa și siturile de pe teritoriul nostru. Mare parte din activități sunt deja implementate, partea de infrastructură, mă refer la lapidariul din curtea Primăriei Krushari. După graficul stabilit, proiectul se va încheia în luna mai 2020, mai avem de achiziționat biciclete, de realizat vizite pe teren”, a spus, la rândul său, Vesi Stoeva-Ivanova, asistent manager în cadrul proiectului.

Cetatea Zalpada din Bulgaria a fost descoperită în imediata apropiere a orașului Krushari în anul 2014 de un grup de cercetători care au făcut săpături în urma cărora au descoperit 4 bazilici. A fost construită ca punct principal de sprijin a sistemului de fotificareroman la nord de Balcani, la începutul secolului IV. Suprafața cetății este impresionantă: mai mult de 25 de hectare de suprafață fortificată și două carteire exterioare cu o suprafață totală de 18 hectare. Cetatea a fost distrusă și abandonată definitiv în timpul invziilor avaro-slave de la sfârșitul secolului VI. Zalpada este considerat cel mai mare oraș roman-bizantin din interiorul Dobrogei și Bulgariei de Nord. Arheolohii estimează că, dacă în cinci ani se sapă în același ritm, va fi descoperită întreaga cetate.

Primarul din Hârșova, Viorel Ionescu: Am scos la licitație de două ori proiectul privind asfaltarea și nu a venit nicio firmă

În ceea ce privește obligațiile comunității din Hârșova în cadrul proiectului, obiectivele sunt multiple, însă principalele constau în reabilitatea mai multor străzi și restaurarea vechii școli, respectiv a Ansamblului "Vasile Cotovu". Dupa execuția lucrărilor de reabilitarea și restaurare imobilul se va transforma în muzeu de istorie cu centru multicultural și bibliotecă orasenească. Proiectul nu se află într-un stadiu la fel de avansat, din cauza birocrației și a modificărilor legislative care au întârziat cu luni bune lucrările. Însă, primarul Viorel Ionescu este destul de optimist. ”Au trecut doi ani jumătate din când s-a semnat acest proiect. La Hârșova, dorim să reabilităm Ansamblul "Vasile Cotovu", să-l transformăm într-un muzeu și să asfaltăm 1,7 kilometri de străzi ce leagă ansamblul, cetatea Carsium de centrul orașului. În Hârșova s-au început asfaltările, estimăm că la sfârșitul lui octombrie, începutul lui noiembrie să fie gata, să ne permită condițiile meteo, iar până atunci să sperăm că ne apucăm de reabilitarea școlii vechi. A fost demarată procedura de licitație pentru reabilitarea Ansamblului "Vasile Cotovu", la care s-a înscris o singură firmă, o evaluăm și sperăm ca în trei săptămâni, o lună, să terminăm procedura de eveluare și, dacă totul este bine, firma se va apuca de restaurarea Ansamblului Vasile Cotovu, dar și de reabilitarea Casei pedagogului ce va fi biblioteca de cartier. Vom solicita autorității de management o prelungire de 12 luni, aș vrea să grăbesc lucrurile, însă două trei luni se vor opri lucrările întrucât vine iarna. Clădirea este destul de degradată, trebuie consolidată din toate punctele de vedere”, a declarat Viorel Ionescu. ”Ne confruntăm cu birocrația, procedurile sunt destul de greoaie. Am scos la licitație de două ori proiectul privind asfaltarea și nu a venit nicio firmă. Nu știu de ce nu mai vin firmele la licitațiile organizate de autoritățile locale. Avem probleme și cu licitația privind reabilitarea Casei de Cultură, am scos partea de documentație a proiectului tehnic de două ori la licitație și nu a venit nimeni, deci nu vorbim doar de constructori. Lipsa participanților la licitație face ca timpul să se scurgă. Modificarea legislației în ceea ce privește securitatea în incendiu a făcut să avem o declarare a proiectului cu patru luni și jumătate. Lucrurile nu sunt atât de simple. Un proiect pe fonduri europene durează iar legislația trebuie să o respectăm întocmai. Important este să finalizăm proiectul, iar acest ansamblu să fie redat comunității”, a continuat edilul din Hârșova.

Valoarea investiției este de 3,19 milioane de euro, dintre care Primăriei Hârșova îi suntd estinați 2,88 milioane de euro.

M.P.

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272