REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Olandezii de la Van Oord cer mai mulți bani de la Apele Române, pentru lucrările de la Eforie; au pierderi majore şi datorii de sute de milioane

Olandezii de la Van Oord cer mai mulți bani de la Apele Române, pentru lucrările de la Eforie; au pierderi majore şi datorii de sute de milioane

Replica API 19 iulie 2022 | 21:42 4279

În ciuda problemelor constatate cu ocazia lucrărilor derulate pe litoralul românesc ori a faptului că au târât instituţiile statului român în diverse litigii de natură bănească, olandezii de la Van Oord Dredging and Marine Contractors BV îşi continuă liniştiţi activitatea în România. Compania a primit, în 2019, contractul de la Apele Române, pentru protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Eforie, în valoare de aproape 400 de milioane de lei. Astăzi, gigantul Van Oord cere mai mulți bani, pe motiv că au crescut prețurile la materiale. Că au probleme cu banii ne demonstrează și datele financiare din anul 2021, de unde aflăm că au avut pierderi de 50 de milioane de lei şi datorii de aproape 400 de milioane de lei. Interesant este și faptul că societatea care a pus mâna pe zona Tomis și Agigea, are cifra de afaceri 0. Și în 2019, atunci când a fost atribuit contractul, a avut pierderi. Însă nici celelalte firme care se ocupă de restul litoralului nu o duc prea roz.

 

Apele Române, prin ABADL, a atribuit, în 2-019, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costiera în vederea reducerii eroziunii costiere, în valoare totală de 682.492.424.59 lei fiind împărțit pe mai multe loturi. Cei mai mulți bani s-au dus la olandezii de la Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, care s-au ocupat de zona Eforie și care are o valoare de 394.956.415.36 lei. Lucrările au avansat, compania urmând să se ocupe în perioada următoare de înnisipare. Numai că, nu le ajung banii, așa că au cerut bani mai mulți. Nu am reușit să aflăm suma, pentru că datele sunt confidențiale, chipurile, însă am aflat că solicitarea le-a fost aprobată, așa că urmează să se încheie un act adițional… dacă nu s-o fi încheiat deja.

Marius Stamat, soțul Cristinei Stamat, din primăria Constanța

În anul 2021, societatea a raportat cifră de afaceri de aproape 77 milioane de lei lei şi pierderi de aproape 59 milioane de lei lei, dar și datorii de 340 milioane de lei lei.

Van Ord are în conducere pe Marius Stamate, soțul chimistei Cristina Stamate, din Primăria Constanța, Direcția de Urbanism. Stamat este manager-contractor la compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV din 2013.

Firma care se ocupă de zona Tomis și Agigea, cifra de afaceri 0

Nu este singura companie, care se ocupă de eroziunea costieră, și care are pierderi și datorii. De exemplu, SC Franco Giuseppe SRL, care realizează lucrări de eroziune pentru zona Tomis (Casino), ( 28.424.402.1 lei) și Agigea, (valoare contract: 27970074.09 lei), a avut, anul trecut, cifra de afaceri 0, față de anul 2020, când a avut 2,3 milioane de lei cifra de afaceri, pierderi de peste un milion de lei și datorii de aproape 1,5 milioane de lei și doar 2 angajați. Societatea este deținută de italianul Ilario Franco.

De la Tomis și Agigea, ne oprim puțin la Mamaia, contract câștigat în 2019 de Boskalis SRL. Compania nu și-a actualizat datele financiare pe 2021, însă aflăm că anul anterior a avut cifra dea faceri de34 737 116 lei, pierderi de 70 785 lei și datorii de 63 336 079 lei.

Cea mai stabilă companie pare a fi Strabag SRL, care se ocupă de protecția si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre în zona Stavilarelor Edighiol și Periboina, pentru suma de : 34.642.204.25 lei. Compania a avut, anul trecut, cifra de afaceri de aproape 100 de milioane de lei, profit de 51 de milioane de lei și datorii de peste 733 de milioane de lei.

Pentru trei loturi se reia licitația, contractul, în pericol!

De precizat faptul că lucrările pentru celelalte zone nu au început, încă. Vorbim despre Costinești (suma estimată pusă la bătaie de ABADL este de 296.189.808,50 de lei), Olimp (314.082.136,58 de lei), Jupiter-Neptun (220.037..596,56 de lei), Balta Mangalia-Venus-Aurora ”426.472.118,02 lei”, Mangalia-Saturn (270.746.038,75 de lei), 2 Mai, (145.891.015,79 de lei).

Potrivit informațiilor noastre, urmează să se reia licitația pentru trei loturi, și anume Pentru lotul 6 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Costinești , Lotul 10 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mangalia-Saturn și lotul - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona 2 MAI“

Deși termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, este foarte puțin probabil ca acestea să fie gata. Mai ales în ceea ce privește cele trei loturi specificate mai sus. Dacă analiza documentaţiilor va dura 2 ani, aşa cum s-a întâmplat în cazul loturilor 1 -5, există riscul să pierdem banii. Ca să nu mai vorbim de faptul că banii de la Uniunea Europeană au fost atribuiţi în 2016, timp în care leul s-a devalorizat destul de tare, ceea ce reduce profitul sau pentru unele loturi nu vor ajunge banii.

De ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Când va fi ”finalul”, rămâne de văzut dacă în decembrie 2023…

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Eforie, unde primarul este cercetat penal ca a vandut ilegal 3000 de metri patrati? Acelasi primar care cumpara pui vii, in timp ce este la munca, in Primarie? Primaria Eforie s-a apucat sa creasca pui? Unde a dus primarul acei pui? Unde i-a cazat?
1
0
olandezii astia e firma, offshore fantoma,spala banii, in toata lumea,de la inceput sa ales gresit firma, din antilele olandeze..
0
0
Si apele armane cat la suta ?
0
0
de la apele aromane vor astia mai multi bani ? hehe
1
0
Unde la Mamaia , de la Melody si dincolo de Vega , Savoy , Orfeu aveam nisip fin de se ducea piciorul pana la glezna ... acum avem o porcarie de amestec de scoici taioase si praf care cand ploua se transforma in beton ! Ce mai fotbal se juca pe plaja de la VEGA - ORFEU - SAVOY - LIDO pana in urma cu 3 ani ! ADIO PLAJA CU NISIP FIN ! Drum bun spre Grecia ! Am distrus si ce ne-a dat mama natura ! De Mamaia-Nord Navodari nu mai discutam : acolo este o mizerie urbana , un ghetou de betoane , blocuri construite la distanta de 7 m unele de altele ! RUSINE ! Fara un P.U.Z. , fara spatii verzi !!
1
0
Bine ca se face ceva, asta e important.
0
0
daca fac si diguri, e bine, daca nu, sunt bani aruncati in mare
0
0
ploaia spala nisipul si la suprafata raman doar scoicile. asa nisip
0
0
Titlul articolului este de rahat iar ce este mai jos este o amestecatura de subiecte puse gresit de nu mai stii ce lucrari fac unii si altii. Van Ord a facut si plajele din Constanta si acum sunteti foarte multumiti de ele si in aceasta etapa nu a inisipat nici o plaje. In articol nu se vorbeste nimic despre cei de la Boskalis care au inisipat Mamaia si care au disparut din Romania. S**b materialul si plin de greseli, despre fotografii ce sa mai comentez, sunt total in afara subiectului.
1
0
Sa va manance puscaria pe toti! Ca sa aveti voi de unde frauda fonduri europene ati nenorocit toate plajele. S-a terminat cu nisipul de alta data. Acum avem doar praf, scoici si trebuie sa mergem prin soare jumatate de km pana la apa. Cand intram in apa ne taiem talpile in scoici si cadem direct in apa adanca riscandu-ne viata. La Cazino in Mamaia, ca si in multe alte locuri, zici ca esti pe camp... numai praf, iarba si buruieni pe asa-zisa plaja. Locul celor care nu vor sezlonguri este printre balarii, de unde nu pot nici macar vedea marea. Te plimbi pe faleza si nu mai poti vedea marea deloc
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212