REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Omul de afaceri Caruz, trimis în judecată pentru poluare. VIDEO: DEJECȚIILE de la ferma de porci, deversate în Dunăre

Omul de afaceri Caruz, trimis în judecată pentru poluare. VIDEO: DEJECȚIILE de la ferma de porci, deversate în Dunăre

Replica API 29 decembrie 2018 | 00:00 1035

În plin scandal al pestei porcine africane (PPA), un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ne dezvăluie lipsa crasă de respect față de mediul înconjurător și față de legi a unor afaceriști. Un complex de creștere a porcilor și două persoane fizice au fost trimise în judecată pentru poluarea Dunării. Potrivit anchetatorilor, poluarea a fost sistematică și cu intenție, conducerea crescătoriei de porci continuând să deverseze fecalele suinelor în apă chiar și după ce a fost somată să înceteze și să respecte normele în vigoare.

Gheorghe Caruz, sursa foto: Adevarul

Pesta porcină africană a adus pagube însemnate cunoscutului afacerist Gheroghe Caruz. Proprietarul al mai multor ferme zootehnice din judeţul Brăila, al unui abator şi al unei fabrici de preparate din carne, Caruz declara, în luna august a anului 2018, că PPA a fost scăpată de sub control în România și că, în ciuda măsurilor luate, 35 de mii de porci de la ferma din Tichilești (care aparține, în acte, fiului) au fost uciși. Dar tot Caruz povestea, pentru Adevărul, că, din fericire, statul se ține de cuvânt și plătește pentru porcii sacrificați, așa că ferma își va relua activitatea. Interesant cum poza Caruz pentru presa centrală și lăuda statul, fără a sufla un cuvânt despre problemele sale cu instituțiile statului. Mai exact, încă din 2014, Garda de Mediu constata că ferma de porci (gestionată de SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL) încalcă legea. Ca urmare a unui control la complexul din Tichilești (Brăila), Garda stabilea că unitatea economică funcționa fără să dețină autorizație integrată de mediu. A fost aplicată o amendă, iar ulterior Garda a revenit în control, constatând că, în continuare, firma lui lui Caruz manifestă dispreț față de lege, fiind emisă o sesizare către organele de urmărire penală. În paralel, s-a ajuns la concluzia că dejecțiile de la cei circa 35 - 40 de mii de porci deținuți de complex nu sunt gestionate corespunzător – mai exact, complexul nu era prevăzut cu stație de epurare care să facă față unui număr atât de mare de suine.

Situația a fost demonstrată și de descoperirea, în 2017, a unei conducte prin care dejecții netrecute prin filtrul stației de epurare se revărsau direct în Dunăre! Mai exact, în ianuarie 2017, un agent hidro, angajat al Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, care își desfășura activitatea potrivit sarcinilor sale de serviciu la un canton din apopierea conductei de evacuare în Dunăre a apelor uzate, apaținând societății SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL, a sesizat faptul că în acea zonă s-a format o pată mare de culoare închisă, mirosind a dejecții animaliere, chestiune specifică deversării de ape poluate. Facem precizarea că locul era situat la malul Dunării, la o distanță de circa 3 km de locația stației de epurare. Având în vedere cele constatate, la data de 26.01.2017, lucrătorii SGA Brăila au prelevat probe de apă uzată/epurată de la punctul oficial de prelevare de la bazinul biologic al societății, rezultatele fiind surprinzătoare, întrucât laboratorul a stabilit că sunt probe aproape conforme cu legea. Pe de altă parte, la acel moment, Dunărea fiind înghețată, nu s-a reușit prelevarea de probe și de la gura țevii de deversare în fluviu, unde se afla pata cu miros de dejecții. Însă, toate indiciile, precum și imaginile video care au ajuns în posesia anchetatorilor, au condus la concluzia că mare parte din dejecțiile de la zecile de mii de porci din complexul lui Caruz ajungea direct în Dunăre, fără să treacă prin stația de epurare. VIDEO:

Ca urmare a noilor elemente care incriminau complexul, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar de dată recentă Gheorghe Caruz a fost trimis în judecată, alături de Georgel Voicu, administrator al SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL. De asemenea, a fost pusă sub învinuire și trimisă în judecată și SC Complexul de Creștere a Porcilor SRL, pentru: „continuare a activităţii care a cauzat poluarea după dispunerea încetării acestei activităţi”, prev. de art. 98 alin. 5 lit. a din O.U.G. 195/2005; „evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane, în apele maritime interioare ori în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol”- prev. de disp. art. 92 alin. 1 din Legea nr. 107/1996; „poluarea, în orice mod, a resurselor de apă, dacă are un caracter sistematic şi produce daune utilizatorilor de apă din aval” etc. – după cum se arată în dosarul ajuns la Judecătoria Constanța.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cel m.ai imputit animal porcul, am vazut cum unul manca un sobolan de viu ....mie scarba .
0
0
Porcii umanoizi care se pisa cu bolta pe restul romanilor pentru ca au bani multi si sunt in relatii cu mafia romaneasca,nu vor pati mare lucru. Justitia si legile romanesti sunt focusate pentru a face populatia sa se simta fara aparare, sa fie de fapt fara aparare,in permanenta posibilitate de a fi decimate persoana cu persoana,zdrobita si umilita. Cei ce conduc de fapt cu sau fara voturi tara rad de romani si nu le pasa decat de cururile lor.Mediul,poluare,resurse,vitor pentru generatii,un mare rahat !
0
0
Asta-i varianta romaneasca , fata de opera lui Johann Strauss , Dunarea albastra .
1
0
Nu Stroe, la mediu sunt cei de la alde
0
1
Stroe cu psd ul constanta tine in functie directorii de la garda care inchid ochii si iau plicul
4
0
In china singapore usa ptr. asa ceva erai impuscat automat .
12
1
Se taie padurile , se otravesc apele , viitorul este sumbru . Toate astea pentru ca niste smecheri care nu au fund la buzunare .
17
0
Vine fostul director Pedro de la garda de mediu si rezolva tot, este un bun intermediar intre fostul si actualul director Rasnoveanu, scuze Spagoveanu
12
1
toaie com;lexele de porci construite pe malu dunari , giurgiu , ulmeni ,calarasi , zimnicea , braila 1 , braila 2 ,deversau in dunare atunci cind erau in toatte peste un milion de porni , dar trebuie termlnar du orice pret karuz ,care mai producea ceva in braila . mai garda de mediu nu judecati daca le inchideti pe toate ,trebuie sa va inchideti si voi.
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108