REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.9° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

„Oraşul meu din mozaic“: Lucrările de artă de la trecerile de pietoni vor fi tratate cu o soluţie antiderapantă

„Oraşul meu din mozaic“: Lucrările de artă de la trecerile de pietoni vor fi tratate cu o soluţie antiderapantă

Replica API 19 septembrie 2019 | 01:21 632

„Oraşul meu din mozaic“ este un proiect dedicat oraşului Constanţa şi locuitorilor săi, unii care participă activ, alţii care se vor bucura pe termen lung şi foarte lung de produsele muncii celor implicaţi activ. Astfel, în proiectul nostru se întâlneşte istoria milenară a oraşului şi prezentul său tânăr şi dinamic. Şi, pentru că unul dintre atributele specifice ale Constanţei este chiar îngemănarea trecutului cu prezentul, ne-am gândit să valorizăm din perspectivă socială şi artistică această importantă mărturie a trecutului nostru îndepărtat: mozaicul. Mai mult decât atât, atunci când spui mozaic, toată lumea se gândeşte la Edificiul Roman cu mozaic şi, de aceea, am avut curajul de a propune extinderea în cel mai public spaţiu (trecerile de pietoni) a acestei valori inestimabile a Constanţei şi reinterpretarea ei din perspectiva tinerilor.

Proiectul „Oraşul meu din mozaic“ însumează 21 de lucrări profund originale, unice la nivel naţional, gândite în special pentru a potenţa atractivitatea oraşului din perspectiva esteticii urbane, a conştientizării implicării tinerilor în comunitate, a legăturii cu celelalte generaţii, inclusiv cele din alte vârste.

De asemenea, proiectul sporeşte estetica arhitecturală urbanistică a mai multor zone cu vizibilitate maximă din oraşul nostru, şi anume: bd. Tomis, bd. Ferdinand, bd. Mamaia, str. Soveja, şos. Mangaliei, str. Răscoalei 1907, str. Traian, str. Pandurului, bd. Aurel Vlaicu, str. Caraiman. Cele mai importante treceri de pietoni din intersecţiile acestor bulevarde şi nu numai, vor spune poveştile locuitorilor zonelor respective, redimensionând astfel raportarea noastră la ideea de oraş, de citadin, de utilitate publică, de trecere de pietoni, de frumos, de poveste, de simbol, etc.

Majoritatea acestor lucrări a fost deja montată. Ele pot fi admirate după cum urmează:

1. intersecţia bd. Ferdinand cu str. Răscoalei 1907 – 1 (în lucru)

2. intersecţia Traian cu bd. Tomis – 2 (în lucru)

3. intersecţia bd. Ferdinand cu bd. Tomis (Miga) – 2 (finalizat)

4. bd. Mamaia – Universitatea „Ovidius” din Constanţa – 1 (finalizat)

5. intersecţia bd. Mamaia cu str. Soveja (Delfinariu) – 2 (finalizat)

6. intersecţia str. Pandurului cu Şos. Mangaliei – 1 (finalizat)

7. Intersecţia bd. Aurel Vlaicu şi str. Caraiman – 1 (finalizat).

„Pe mozaic nu se va aluneca”

Organizatorii doresc să menţioneze faptul că, după finalizarea proiectului, înainte de începerea sezonului rece, lucrările de mozaic vor fi tratate cu o soluţie antiderapantă, iar acolo unde bordurile sunt înalte, se vor pune şi benzi antiderapante. „Răspundem astfel îngrijorărilor locuitorilor Constanţei şi îi asigurăm că pe lucrările de mozaic nu se va aluneca. Vor fi tratate cu o soluţie antiderapantă şi, de asemenea, unde va fi nevoie, adică acolo unde bordurile sunt înalte, vom pune şi benzi antiderapante”, a declarat Ovidiu Felipov, managerul proiectului.

Proiectul „Oraşul meu din mozaic“ este organizat de Fundaţia Metamorphosis a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi este în valoare de 120.000 de lei, fiind finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.

„Oraşul meu din mozaic“ se desfăşoară în perioada 20 august – 20 septembrie 2019, la sediul Facultăţii de Arte (bd. Mamaia nr. 124) şi în cele zece locaţii alese, adică treceri de pietoni amplasate în zone importante ale oraşului.

Vezi și:

https://www.replicaonline.ro/orasul-meu-din-mozaic-vazut-si-de-sus-si-de-jos-un-proiect-artistic-costisitor-402947/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O mare mare hotie !
1
0
a fost acum 2000 de ani ...cu asta vrei sa ne prostesti papagalule
1
0
Tiganie intr-un oras de tigani si cocalari ....vor foarte multe accidente prin alunecare !
4
0
Tichie de margaritar ne trebuia? Strada Stefan cel Mare cand va arata decent, aruncati cu banii pe prostii in loc sa renovati ce avem.
6
1
aceste lucrari de arta, cred ca trebuie tratate cu ciocanul
4
1
Dumnezeu sa va inteleaga ! Daca vedeati lucrarile in alta tara va minunati cat de frumos este..postati 30 de poze pe facebook si mai si comentati ca altii cum pot si noi nu. Chiar sper sa va rupeti creierul ala mic si ofticat..toti cei ce comentati tampenii...
1
5
Da, ce? voiati sa vina Michelangelo sa picteze astfaltul? Macar il dau cu solutie antiderapanta, tot s-au bagat banii in ele. Este o idee artistica totusi. Pentru cladiri cred ca trebuie mult mai multi bani.
3
1
sunteti gretosi cu atat laudarosenie din parte voastra pentru prinar, cred ca va plateste bine sa ii faceti campanie
6
1
aici sunt banii de sms-urile pentru parcare!!!
5
1
kitsch mai mare decat kitsch-urile mascariciului
9
2
de cazut o sa cazi sigur, sa te rogi ca in momentul ala sa nu treaca vreo masina sa te loveasca.... sunt convins ca astia care le-au montat au creierul cat o nuca ca cei din primarie...problema este alta ei pun mozaic la treceri langa niste stalpi de iluminat stradal din beton care zici ca au fost mancate de terminte ,la primul vand mai puternic se vor rupe ca niste crengi ,cine nu stie si nu crede sa treaca pe trecerea de la universitatea ovidius de pe blvd mamaia
7
0
Intentia nu este rea, mozaicul este frumos, dar nu am curajul sa calc pe el din cauza luciului care permite alunecarea. Imi imaginez ca pe ploaie sau zapada, pericolul va fi si mai mare. Cred ca se vor face poteti inestetice pe langa mozaic.
6
2
Stai sa dea o ploaie sa vezi trante, ajungi pe trecere in fund, pana pun ei sa nu se mai alunece mai trece un an.
5
1
Cu profesori de 2 lei si spagari
7
1
Alti bani din buzunarul nostru. A innebunit primarul?
17
2
Cine e sfatuitorul care va pune sa faceti asta? Ce aberatie, stau salile si cladirele teatrelor sa cada, muzeele sunt in paragina , Mozaicul Roman , Cazinoul .. toate sunt ruine iar voi investiti bani in aberatii , DOAMNE FERESTE-NE DE PROSTI!!
20
1
Mai bine ii spuneau ''orasul meu de cacat'' si puneau cate un rahat la fiecare trecere!
22
2
Sa fac caca pe mozaicul lor kitchos. Avea primaria 120000 de lei in plus si nu avea ce face cu ei, ca doar a terminat de reparat toate problemele din orasul asta. Fi-ti-ar ai dracu de idioti astia din primarie ...
21
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212