REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

’Oraşul meu din mozaic’ văzut şi de sus şi de jos! Un proiect artistic costisitor!

’Oraşul meu din mozaic’ văzut şi de sus şi de jos! Un proiect artistic costisitor!

Replica API 16 septembrie 2019 | 00:00 969

Pietonul care vrea sa traverseze străzile din oraşul Constanţa are parte de un spectacol de culoare când ajunge la zebra ce-l desparte de partea cealaltă. Deşi trecerile de pietoni ajută la fluidizarea traficului tuturor oamenilor din oraş, previne accidentele, impune reguli şi limite pe care cei din societate trebuie să le respecte pentru ca desfăşurarea tuturor activităţilor din trafic să rămână în parametrii funcţionali, acestea pot constitui şi o formă de contemplare. După cum filosofează unii oameni, trecerile de pietoni pot ajuta trecătorul cu o pată de inspiraţie, făcându-l să se relaxeze pentru câteva clipe când aşteaptă semnalul verde al semaforului şi priveşte în jos către asflatul gri lipsit de forme şi idei, unele treceri ar putea fi colorate şi ar putea scoate la lumină şi o emblema culturală a locului, în Constanţa fiind vorba despre reinterpretarea artistică a Edificiului Roman cu Mozaic, făcută de către tineri artişti plastici constănţeni.

Proiectul a intrat în derulare din data de 20 august 2019 şi urmează a fi încheiat pe data de 21 septembrie 2019. Acesta este finanţat de către Primăria Municipiului Constanţa, beneficiarul direct fiind Fundaţia Metamorphosis a Universităţii Ovidius din Constanţa, proiect ce a dispus de un fond în valoare de 120.000 lei.

Toate lucrările se realizează în cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii Ovidius după care sunt montate la treceri, iar una dintre ele arată fantastic, dar poate fi văzută în plentitudinea sa doar de la o înălţime mare. Altele nu arată atât de bine, dar nu poate fi mulţumită toată lumea într-un oraş cu foarte multe probleme.

O parte din locuitorii Constanţei se arată nemulţumiţi de modelele cu mozaic şi de amplasarea lor în pante. Ce au de spus pietonii care "contemplează" la imaginea cu mozaic?

"Mulțumesc pentru acest proiect minunat. Acum nu voi mai vedea mizeria orașului din jur cu așa frumusețe (not) de mozaic la trecere. Simt cum a intrat sublimul în viața mea văzând acest decor când sunt la trecerea de pietoni și nu mă mai gândesc la alte probleme și nici nu îndrăznesc să îl analizez cât de bine e pus sau dacă este măcar estetic", spune o locuitoare a oraşului, pe facebook.

Un al locuitor al oraşului enumeră câteva aspecte cruciale pentru amplasarea mozaicului şi analiza făcută pentru factorul de vreme care ar putea să creeze dificultăţi pietonilor, aceştia putând să alunece în panta dinaintea trecerii pe timp de iarnă şi pe timp de ploaie. "Da, frumos! Nişte gresie de exterior spartă la întamplare şi lipită cu adeziv. Orice iniţiativă, orice lucru care poate aduce un plus de imagine oraşului, este binevenită! Dar oamenii ăştia chiar nu gândesc! Să vedem ce se va întampla cu pietonii când plouă sau iarna când se va depune gheaţa pe gresia lucioasă! În plus, zonele respective au o înclinaţie spre şosea. Chiar vă bateţi joc de noi??? O să o spargeţi cu barosul după ce oamenii işi vor rupe picioarele alunecând pe mozaicul vostru", postează locuitorul într-un comentariu la un articol de prezentare a demersurilor proiectului în desfăşurare.

Pe 21 septembrie proiectul se va finaliza, toate lucrările vor fi montate şi vernisate, fiind predate mai apoi finanţatorului proiectului: Primăria Municipiului Constanţa.

Iulian RUSU

Sursa foto: Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai decana de la facultatea de arte castiga contracte. Procurorii dorm cumva?
2
0
Multi supti de vitcu de la primarie
4
0
Sa vezi oase rupte la iarna pe viscol si zapada
9
0
Traiasca Hantiu, decanita de la Facultatea de Arte! A stiut pe unde sa unga sau suga pentru proiectul acesta. Se mai spala niste bani
8
0
ABERANT..!!! Cu cine oare se consulta acest incapabil...Ce mai debitati ?? Cine conduce acest penibil consiliu local??
10
0
Constanteni. Aveti ce meritati. Ati tot reclamat cainii si ati vrut hingheri ca sa nu va muste - vezi doamne - puradeii. Sper sa va rupeti picioarele cat mai multi!
10
1
Rupere de oase pe ploaie, zapada, umezeala la trecerile de pietoni cu prostiile de mozaic... Incepand cu batrani si dupaia cu restul, chiar am vazut zilele trecute un batranica cum dansa pe mozaicul ala cu baston in mana, norocul a tinut de partea ei de data asta, pana cand vom vedea la stiri.
12
0
fagadew nu polaeca in vacanta in strainate, sa se inspire de acolo?Vine cu niste idei de toata jena. Seamana cu cele din Cantarea Romaniei
8
0
Prost gust
10
0
rusine primaria constanta. nu ati reusit sa conservATI, sa renovati mozaicul roman vechi de 2000 de ani dar avei bani pt kitchuri.
15
0
Comparati kitschomania asta de 2 lei cu mozaicul roman de acum 2000 de ani,cind n-aveau masini dar aveau mesteri!
13
1
Mozaicul trebuia construit la fata locului,pe suprafata plana,pentru ca bucatelele sa nu iasa in relief sa se agate.Asa in scurt timp se vor zgaria,vor sari de la locul lor si lucrarea va arata prost.Existau atatea locuri pe care puteau fi montate,sa fie rezistente in timp.Pacat de munca depusa.
8
0
Pacat de munca artistica ca aluneca acum cand nu e zapada. Si culmea mozaicul apare pe trotoare in panta sau la trecerea de pietoni ca sa te trezesti sub roata cand astepti la semafor. Mi-e frica sa circul pe trotuar.
15
0
baaaa, aluneca! nume inspirat:fagabou
12
1
Ideea nu e rea, da culoare, dar problema cu alunecatul chiar e serioasa. Aluneca cineva in fata unei masini...
17
1
bani aruncati, in loc sa se faca ceva util investim bani in toate prostiile, din pacate multi bani
15
2
Imi place arta dar acest proiect este neinspirat, aluneca foarte tare si pe uscat, ce vom face cant ploua sau este inghet?
18
2
Dupa ce cativa dintre noi isi vor rupe picioarele, alta licitatie ,alta firma sa le extraga, alta firma sa repare . Ca la pavele ,prin toate localitatile ! Bani se castiga si pentru a construi, si pentru a demola si reconstrui .
16
0
si nu aluneca ? prost proiect doar asa de poze doar
18
0
Unde nu-i cap, vai de picioare...
23
2
Sper ca primaria constanta sa fie actionata in judecata daca se vor inregistra cazuri de vatamari corporale datorita alunecarii pe respectiva suprafata, nimeni nu gandeste inainte de a arunca banii pe prostii... Am rezolvat tot in acest oras, hai sa aruncam 120.000 pe o tampenie.. data viitoare puneti mozaic pe scarile primariei
32
2
ASTEPTAM PRIMA NINSOARE SA APAREM LA STIRILE DE PE TOT GLOBUL
32
2
Numai basini aveti in cap si bani aruncati in foc
25
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218