REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Orban: Să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei infrastructură de transport conectată european

Orban: Să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei infrastructură de transport conectată european

Replica API 25 ianuarie 2021 | 00:05 1261

Unirea trebuie desăvârşită prin a da Moldovei o infrastructură de transport care să-i asigure conectarea la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a regiunii să aibă o bază solidă, iar investiţiile să treacă Carpaţii, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, duminică, la ceremoniile organizate la Focşani cu ocazia aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, scrie Agerpres.

Ludovic Orban

"A fost un gest politic realizat de patrioţi, de oameni cu un curaj remarcabil şi, mai ales, de oameni politici care au fructificat la maximum oportunităţile conferite de tratativele de pace de după războiul Crimeei şi care au găsit soluţia să nu facă două principate unite, ci să construiască o Românie. Acest lucru a fost realizat, în primul rând, cu sprijinul oamenilor", a afirmat Orban.

El a reamintit că, în Moldova, "prima alegere a fost viciată de acte grave de corupţie şi de descurajarea partidei unioniste".

"Prima alegere a fost în persoana fostului caimacan Vogoride şi numai la o presiune puternică, această alegere a fost anulată şi s-a permis reluarea alegerilor pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Să ne aducem aminte că, pe 24 ianuarie, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în Adunarea de la Bucureşti a fost făcută sub presiunea oamenilor, bucureştenilor şi nu numai, muntenilor susţinători ai Unirii, care au determinat, în ultimă instanţă, decizia de alegere a lui Alexandru Ioan Cuza", a mai declarat Orban.

Preşedintele Camerei a punctat că, în general, "unii se referă la acest act istoric fundamental ca la Mica Unire".

"Nu este Mica Unire, ci este prima Unire, fără de care România nu ar fi putut să devină România Mare, să ajungă în fruntariile sale fireşti. Generaţia primei Uniri a pus bazele statului modern. De asemenea, a consolidat unirea prin aducerea unui rege care să fie un garant al unităţii naţionale, a pregătit asiduu momentul 1918, care a dus la Marea Unire", a spus Orban.

El a adăugat că acest "gest istoric spectaculos şi puţin aşteptat de cancelariile europene", până la urmă, a fost desăvârşit cu sprijinul unei părţi din Marile Puteri, în special cu sprijinul Împăratului Franţei, Napoleon al III-lea.

"În mod evident, acest sprijin a fost necesar şi în general acest sprijin continuă să fie necesar pentru România pentru obiectivele fundamentale pe care le are de atins", a mai afirmat Orban.

Aici, în acest "loc sacru", a continuat el, "a dispărut peste noapte, s-a topit o graniţă artificială şi acest loc a devenit punctul de unire al Munteniei şi Moldovei".

"Mai avem astfel de graniţe artificiale şi nu trebuie să uităm acest lucru, nu trebuie să-l clamăm cu fiecare ocazie, ci trebuie să acţionăm la fel de îndrăzneţ, la fel de responsabil şi, mai ales, la fel de cumpătat şi de pregătiţi pentru a ne atinge obiectivele ", a punctat Orban.

El şi-a încheia intervenţia subliniind că, din păcate, "de 30 de ani Moldova a fost ocolită de marile investiţii".

"Primii kilometri de autostradă au fost daţi în circulaţie abia anul trecut, este vorba de cei 17 kilometri de autostradă de pe Centura Bacăului. Trebuie să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită: o infrastructură de transport care să asigure conectarea Moldovei la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a Moldovei să aibă o bază solidă, iar investiţiile să treacă Carpaţii. Este momentul să apăsăm mai tare pe pedala coeziunii sociale şi economice, un principiu fundamental al Uniunii Europene, şi să permitem o dezvoltare spectaculoasă a Moldovei în anii care vor veni. Pentru noi este un angajament pe care l-am luat şi pe care îl vom duce la bun sfârşit, ca în următorii 6-7 ani să avem autostradă de la Siret-Suceava- Bacău-Focşani-Buzău până la Bucureşti, să avem autostradă care să lege Iaşiul şi, sperăm în curând, Chişinăul de coridoarele de transport. Autostrada Unirii - cum este botezată Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni şi, nu în ultimul rând, autostrada care să facă legătura între Bacău şi Braşov", a susţinut Orban.

Preşedintele Camerei a subliniat că toate acestea sunt "obiective fundamentale de care va depinde dezvoltarea tuturor judeţelor Moldovei la un nivel pe care-l merită".

"Aşa cum merită oamenii harnici, oamenii corecţi, oamenii cinstiţi din Vrancea şi toate judeţele Moldovei. La mulţi ani, sănătate şi să dea Dumnezeu să ne bucurăm în fiecare an de astfel de realizări măreţe din istoria României şi de realizări pe care le vom face împreună, noi, generaţiile de astăzi. Doamne ajută!", a mai declarat Orban.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Discurs de mincinos ordinar , toate jegurile politice nu rateaza nici o sarbatoare fara sa se afiseze si sa vanda gogosi cu ce o sa faca ei.
3
0
lasa infrastructura zi mai bine de podgorii si crame unice in ieuropa
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212