REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Palmă imobiliară încasată de primarul Mangaliei de la instanța de judecată

Palmă imobiliară încasată de primarul Mangaliei de la instanța de judecată

Mirela PASCAL 9 august 2023 | 00:00 7924

O hotărâre de Consiliu Local Mangalia, aprobată de consilierii lui Cristian Radu în 2021, a fost anulată de justiția din Constanța, după ce a trecut de votul consilierilor fără avizele necesare. Este o hotărâre care ar permite rechinilor imobiliari, precum controversatul afacerist Cătălin Scripcaru, ca pe terenurile mai mari de 2.000 de metri pătrați, să poată ridica clădiri de peste 9 etaje, fapt ce ar avea impact asupra spațiilor verzi existente! Cum era de așteptat, Consiliul Local și Primăria au contestat decizia de fond pe 7 august a.c., urmând să se judece apelul la Curtea de Apel.

Palma imobiliara incasata de primarul Mangaliei de la instanta de judecata


Hotărârea de Consiliu privind dezvoltarea durabilă a stațiunilor turistice Saturn – Venus – Cap Aurora – Jupiter – Neptun – Olimp în materie de construcții și documentații de urbanism adoptată în 2021, luna octombrie prevede ca pentru terenurile situate în cadrul stațiunilor arondate Municipiului Mangalia, respectiv în afara zonelor protejate și de protecție a monumentelor istorice, care nu sunt monumente istorice și care nu sunt grevate de alte tipuri de constrângeri/restricții urbanistice, precum și terenurile aflate în zona spațiilor verzi neprotejate, cu o suprafață mai mare de 2.000,00 mp și ce nu beneficiază de reglementări urbanistice favorabile (Is3C), regimul de înălțime maxim admis să fie P+9 și peste, în vederea dezvoltării spațiului urban, se preiau reglementările urbanistice prevăzute în Is3C „Subzona instituțiilor publice și serviciilor de tip turistic cu regim înalt” aferente Regulamentului Local de Urbanism al Planului Urbanistic General al Municipiul Mangalia, aprobat prin H.C.L. nr.160 din 25.07.2019.

Palma imobiliara incasata de primarul Mangaliei de la instanta de judecata

Aceeași hotărâre mai prevede ca distanța minimă dintre clădirile situate pe aceeași parcelă, retragerile față de limitele laterale și posterioare ale parcelei, accesele auto și pietonale, procentul de ocupare a terenului și modul de ocupare a terenului, designul spațiilor publice, modul specific de construire în raport cu funcționarea zonei și cu identitatea arhitecturală a acesteia, precum și conformarea arhitectural – volumetrică, va fi stabilită printr-o documentație de urbanism de detaliu.

Palma imobiliara incasata de primarul Mangaliei de la instanta de judecata

Se vor construi clădiri gigant, precum cele ale investitorului Scripcaru, care a deschis firme pe bandă rulantă, cu 0 angajați și 0 cifră de afaceri anul trecut

Hotărârea ar fi condus la eliberarea pe bandă rulantă a  autorizațiilor de construire pentru edificarea unor clădiri gigant. Cum de altfel regăsim în Pădurea Comorova sau în Mangalia și stațiunile arondate, care au fost ”ticsite” cu mastodonți și unde urmează să se ridice, de altfel, clădire cu aparthoteluri de 28 de etaje în Olimp. Investiția este realizată de Pharos Tower SRL, firmă din București înființată în 2021. Turnul se va ridica pe strada Olimp nr. 12C, Olimp, municipiul Mangalia, pe suprafața de teren de 2.933 mp, cu o suprafață construită de 1.333 mp. Asociat unic, potrivit confidas.ro, este Certion SRL, controlată de Scripcaru Corneliu Cătălin, care e acționar majoritar, Ionescu Theodor Cezar și Căruntu Felicia Anișoara. Curios că atât societatea Pharos Tower SRL, cât și Cerion SRL, ale lui Scripcaru, au 0 angajați, cifra de afaceri și fără profit, în 2022.

Palma imobiliara incasata de primarul Mangaliei de la instanta de judecata
Același Scripcaru și-a lungit antenele și la Neptun, unde ridică, prin firma Solantis Neptun SRL, un bloc cu 17 etaje. Și această firmă, înființată în 2021, are cifra de afaceri 0, fără profit și 0 angajați. Tot în Neptun, afaceristul intenționează să ridice un imobil cu 11 etaje, care ar urma să fie amplasat pe malul lacului Neptun Lac II, la 5 minute de mers până la plajă. Proiectul se realizează prin altă firmă, Lago Neptun SRl. Și această firmă, înființată în 2020, are 0 cifra de afaceri, fără profit și 0 angajați.

Palma imobiliara incasata de primarul Mangaliei de la instanta de judecata

În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm ce inginerii o fi făcut afaceristul pentru a  realiza investiții de această anvergură!

Hotărârea din 2021, anulată în instanță

Revenind la hotărârea de consiliu din 2021, o asociație care militează pentru spațiile verzi a mers cu hotărârea pe masa judecătorilor. Și bine au făcut, pentru că documentul aprobat de consilierii lui Radu a fost anulat, în iunie a.c. HCL a fost adoptată fără avizele necesare conform legii, fără aviz de mediu, cu încălcarea dispozițiilor privind transparența decizională, fără dezbatere publică și cu modificarea PUG Mangalia fără avizele necesare modificării și actualizării PUG și/sau cele necesare adoptării unui PUZ.

În acord cu asociația, Tribunalul a reținut că pentru elaborarea şi adoptarea H.C.L. Mangalia nr. 134/22.10.2021 Consiliul Local avea obligația de a respecta dispozițiile art. 17 şi 18 din Normele Metodologice din 26.02.2016 de aplicare a Legii nr. 350/2001, care stipulează fără echivoc faptul că modificarea unui PUG sau adoptarea unui PUZ trebuie să fie bazată, întotdeauna, pe piese scrise și desenate în care să fie detaliate reglementările specifice pentru zona studiată. Totodată, în prezenta cauză Consiliul Local a nesocotit şi prevederile legale obligatorii cuprinse în art. 7 alin. 1 din Legea nr. 52/2003 potrivit cărora „în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii.”

Cum era de așteptat, Consiliul Local și Primăria Mangalia au formulat recurs, la Curtea de Apel, fiind înregistrat pe 7 august a.c. Rămâne de văzut ce vor motiva cele două entități în fața judecătorilor, în faza de apel!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A tăiat și spânzurat acest pitic după cum a vrut el și-a bătut joc de noi , chiar nu pot crede ca nu se sesizează atâtea și atâtea organe văzând și auzind ce face acest .... chiar dacă a lucrat la garda fin. înseamnă că poți sa-ți faci de cap fără a te trage la răspundere nimeni ? Atunci hai frate sa ne facem toți de cap ca se poate .
2
0
Bă nenorocirile de primar așa trebuie să arate str Matei Basarab?. Sunteți o șleahtă de hoți și incompetenți.
4
0
asteptam alegerile sa va dam jos pe toti, fara psd, fara pnl, cumetrii, spagi si interese, sa vina altii noi ca neam saturat de voi, mai rau nu se poate, poate va duceti acasa la voi sau pe camera
9
1
Talharii marca Radu Cristian!!! Asa le trebuie Mangalioților! L-au votat acum sa il suporte!!!
10
0
asa se platesc impozitele catre stat, 0 cifra afaceri, 0 impozit. justitia doarme.
10
0
Cei 11 de la PNL Mangalia care au speriat Vestul.Artzanii devalizarii locale! Inamicii legii! La fel de falși ca și conturile de feebk ale primarului.Conturile de imagine ale primarului întreținute de un pensionar militar pentru suma de 10 000 RON lunar. I a văzut cineva pe acești consilieri PNL sa ia atitudine față de calitatea lucrărilor?Pai cum sa ia?Sunt firmele tocmite de ei.Au reușit să aducă Mangalia în ipostaza de RABLĂ.
17
2
Oricum avizul e formal, inghit ca pelicanii toate aberatiile legislative ale "unor" consilii locale. Pe prefecti cine ii verifica?
16
0
Si Prefectura a avizat de legalitate acest HCL? Fara sa aibe vreo observatie???? Atunci ce garant mai este prefectul????
16
0
Și ne mai miram de ce pleacă turiștii la bulgari, și o să plângeți cu etajele voastre goale, vedeți Barcelona cu toate clădirile la același nivel , dar aici hoția e la putere acolo legea e la putere
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272