REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PANOURI SOLARE pentru Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”

PANOURI SOLARE pentru Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”

Replica API 23 octombrie 2018 | 10:32 351

Clădirea situată pe strada Ștefan cel Mare, în care își desfășoară activitatea Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța urmează să fie supusă unui amplu proces de reabilitare termică. Pe lângă faptul că urmează să fie înlocuită toată tâmplăria de la uși și ferestre, iar acoperișul reparat în întregime, colegiul din Constanța urmează să beneficieze și de instalații solare pentru încălzirea apei, dar și de panouri de celule fotovoltaice. Proiectul urmează să se desfășoare cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Planuri mărețe pentru Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța: clădirea în care își desfășoară activitatea urmează să fie reabilitată. „În prezent, s-a ajuns la stadiul de achiziție a proiectantului care să realizeze proiectul pentru reabilitarea energetică a clădirii”, a precizat prof. dr. Vasile Nicoară, directorul instituției, pentru „Replica de Constanța”.

Printre lucrările care urmează să fie realizate și care au drept scop reducerea cheltuielilor cu încălzirea clădirii, reprezentantul instituției a enumerat: schimbarea tâmplăriei exterioare a clădirii, de la ferestre și geamuri, unele fiind putrede deja, înlocuirea rețelelor electrică și termică, reparații capitale la acoperiș. „Totodată, vor fi montate instalații de încălzire solară pentru apă și celule fotovoltaice pentru a fi și noi producători de energie”, a mai afirmat directorul colegiului.

De asemenea, se are în vedere realizarea a încă trei săli la mansarda clădirii, dar deocamdată se așteaptă evaluarea tehnică pentru a se stabili dacă planul acesta este realizabil.

„Clădirea este mare, dar insuficientă, învățăm în două schimburi. Dacă am fi chiar elitiști, cum spun unii, atunci am face mai puține clase. De exemplu, trei clase de liceu și am încăpea dimineața să învățăm toți, cum ar fi benefic biologic pentru copii. Dar noi credem că formarea trebuie să o oferim câtor mai mulți copii. Și atunci ne menținem cu șapte clase, cât ne permite clădirea.

Am avut investiții bune în ultimii ani. Anul trecut am realizat renovarea completă și dotarea laboratorului de chimie. Acum trei ani am primit o donație a companiei Samsung, constând într-un laborator smart, cu 30 de tablete și toată aparatura de comunicare. Am început o retehnologizare a laboratorului de fizică, am înlocuit a treia generație de computere în două laboratoare de informatică. Și urmează reabilitarea termică, realizată de proprietarul clădirii, Primăria Constanța”, a afirmat prof. Vasile Nicoară.

Mansardarea clădirii de la strada Nicolae Iorga, respinsă de autorități

Pe de altă parte, de aproximativ trei ani au fost demarate procedurile pentru reabilitarea și mansardarea clădirii de pe strada Nicolae Iorga, unde se desfășoară clasele de gimnaziu ale Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, însă nici până în prezent nu au fost puse în aplicare.

Proiectul inițial, de mansardare a imobilului unde în trecut s-a aflat fosta Școală Gimnazială nr. 4 a fost respins, întrucât în vecinătate se află Biserica „Sfântul Gheorghe” (a treia biserică românească ca vechime din oraș) și s-a considerat că ar fi obturat perspectiva asupra lăcașului de cult. Motiv pentru care, proiectul a fost refăcut și trimis din nou spre aprobare la minister.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acum cativa ani il renovase hotul de mazare. Pusese si o placa pe un perete ca sa vada idiotii ca el a facut cacatul praf. Ce s-a intamplat cu renovarea ? Cat a costat ? Multa muie cu cacat mazare, muie fagadau, muie dragnea, muie pesede !!!
1
0
aripa de pe mircea sta sa cada de ani de zile.
4
0
Alte scoli care necesita investitii nu exista in Constanta? Doar Mircea? O gramada de bani pentru fiii si fiicele protipendadei din Constanta. Unele scoli nu au nici macar o sala de sport sau wc-uri cum trebuie, ce sa mai zic de laboratoare dotate. E vina elevilor de acolo ca nu au parinti pe functii inalte la stat si cu influenta la primarie.
5
0
cine sa faca?primaria cu madane Merla?sperante...dar ce- iese ei?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367