REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Papa Francisc cere participanţilor la COP26 să acţioneze de urgenţă pentru a oferi ''răspunsuri eficace''

Papa Francisc cere participanţilor la COP26 să acţioneze de urgenţă pentru a oferi ''răspunsuri eficace''

Replica API 5 octombrie 2021 | 00:00 722

Papa Francisc a adresat luni un apel participanţilor la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) şi le-a cerut să acţioneze ''de urgenţă pentru a oferi răspunsuri eficace la criza ecologică fără precedent'', informează AFP.

''COP26 de la Glasgow trebuie, de urgenţă, să ofere răspunsuri eficace crizei ecologice fără precedent şi crizei valorilor pe care o trăim şi să ofere totodată o speranţă concretă generaţiilor viitoare'', a spus suveranul pontif.

Papa şi-a rostit discursul cu prilejul unei întâlniri organizate de Vatican pe tema ''Credinţa şi ştiinţa: înaintea COP26'', la care participă oameni de ştiinţă şi clerici din lumea întreagă şi care se va finaliza prin semnarea unui apel adresat participanţilor la cea de-a 26-a conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), desfăşurată la Glasgow (Scoţia, Regatul Unit) în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.

Cu mai puţin de o lună înaintea acestei conferinţe, asupra liderilor planetei se fac numeroase presiuni pentru a acţiona rapid şi ferm pentru a limita o încălzire ''catastrofală'' a planetei, iar negocierile se anunţă aprinse în contextul crizei COVID-19 şi a nemulţumirii celor mai vulnerabili.

Papa Francisc denunţă frecvent comportamentele care au efecte nocive asupra mediului, ''rădăcinile conflictelor: aviditate, indiferenţă, ignoranţă, teamă, nedreptate, nesiguranţă şi violenţă''.

''Însăşi aceste rădăcini ale conflictelor provoacă marile răni pe care le facem mediului, cum ar fi schimbările climatice, deşertificare, poluare, dispariţia biodiversităţii'', a mai spus suveranul pontif.

''În decursul ultimilor 100 de ani, am declarat război Creaţiei'', a deplâns, la rândul său, arhiepiscopul de Canterbury (Marea Britanie), Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

''Abuzurile noastre, războaiele pe care le ducem împotriva climei, îi afectează pe cei mai nevoiaşi dintre noi'', a continuat acesta, făcând apel la ''un pelerinaj spre o economie curată'', decarbonizată şi care utilizează într-o proporţie mai mare energiile regenerabile.

În urmă cu o lună, papa Francisc, monseniorul Welby şi liderul Bisericii Ortodoxe, patriarhul Bartolomeu, au lansat un ''apel urgent'' prin care au îndemnat ''pe toată lumea, indiferent de credinţe şi de viziunea asupra lumii, să se străduiască şi să asculte strigătul planetei'', conform agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212