REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Parfumuri și haine contrafăcute, vândute la greu pe internet

Parfumuri și haine contrafăcute, vândute la greu pe internet

Replica API 8 mai 2020 | 22:47 2554

Internetul este plin de anunțuri cu vânzări parfumuri originale, la prețuri mult mai mici față de cele găsite în marile magazine de profil. Chiar dacă persoanele care le comercializează se bat cu pumnul în piept că sunt ‘de firmă’, lucrurile nu stau chiar așa. Cei dornici să își achiziționeze un produs de marcă trebuie să fie bine informați pentru a nu pica în plasa ‘negustorilor ambulanți’.

Haine ”de firmă” la 60 de lei?

În timp ce containerele sosite în portul Constanța sunt verificate, oamenii legii întocmind dosare penale pe bandă rulantă, iată ca industria fake-urilor prinde tot mai mult contur în mediul online. Astfel, parfumuri contrafacute, sub masca unor mărci de top precum „Lancome”, „Chanel”, „Tom Ford”, „Bvlgari”, „Paco Rabanne” sau „Carolina Herrera” se vând în online la prețuri cuprinse între 60 și maxim 200 de lei. Acestea, în contextul în care un parfum „Lancome” este minim 440 lei, un „Paco Rabanne” este între 400 și 660 lei sau un „Carolina Herrera” este minim 610 lei. De haine, ce să mai spunem, să-ți cumperi un tricou ‘original’ la costul de 50 - 100 de lei este o afacere, însă cei neinformați pot cădea în plasa acestor ‘negustori’. Costul unui tricou original pleacă de la suma de 300 lei, minim.

Să nu mai spunem de încălțările așa zise originale, marca Moschino, Balenciaga sau Versace, care se găsesc în anunțurile de pe platformele de vânzări sau pe Facebook, la prețuri de 100 - 200 lei. Costurile produselor originale sunt mult mai mari iar cumpărătorii ar trebui să verifice înainte de a da banii pe un produs contrafăcut vândut ca original. Costurile reale sar de 2.000 lei, așa că nu vă lăsați păcăliți!

Ce spune legea

Preluarea şi utilizarea în activitatea comercială a unei mărci deja cunoscute, al cărei titular a reuşit prin eforturi constante să o facă cunoscută publicului larg, a reprezentat întotdeauna o tentaţie pentru agenţii economici. Utilizarea unei mărci deja cunoscute prezintă un avantaj foarte mare, întrucât, nu mai sunt necesare costurile aferente publicităţii. Titularii unor astfel de mărci, au la dispoziţie formularea unei acţiuni în contrafacere la momentul la care iau act de acţiuni întreprinse în acest mod. În ceea ce priveşte România, lucrurile în cazul unei acţiuni în contrafacere sunt destul de clare, legislaţia naţională menţionând în mod concret ce se înţelege prin contrafacere, aplicabilitatea unei astfel de acţiuni şi faptele vizate de o astfel de acţiune.

E infracțiune și se pedepsește cu închisoarea!

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă săvârşirea, fără drept, a următoarelor fapte: contrafacerea unei mărci; punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similar. Prin contrafacerea unei mărci se înţelege realizarea sau utilizarea fără consimţământul titularului de către terţi, în activitatea comercială, a unui semn: identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost înregistrată; care, dată fiind identitatea sau asemănarea cu o marcă ori dată fiind identitatea sau asemănarea produselor ori a serviciilor cărora li se aplică semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost înregistrată, ar produce în percepţia publicului un risc de confuzie, incluzând şi riscul de asociere a mărcii cu semnul; identic sau asemănător cu marca pentru produse ori servicii diferite de cele pentru care marca este înregistrată, când aceasta a dobândit un renume în România şi dacă prin folosirea semnului fără motive întemeiate s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele mărcii sau folosirea semnului ar cauza titularului mărcii un prejudiciu. Prin punerea în circulaţie se înţelege oferirea produselor sau comercializarea ori deţinerea lor în acest scop sau, după caz, oferirea ori prestarea serviciilor sub acest semn, precum şi importul, exportul sau tranzitul produselor sub acest semn.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde sunt multi prosti,prospera cei cu macar trei neuroni activi .Da,piata petru prosti este mare,sa ai calculator ,pagina de ,,fata de buci'' este pentru romani dovada inteligentei supreme. Cine ia teapa merita .
1
0
Are curajul sa cumpere de pe internet, isi asuma un risc gratuit.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212