REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Parlamentul European a votat rezoluția privind restituirea tezaurului românesc sechestrat în Rusia

Parlamentul European a votat rezoluția privind restituirea tezaurului românesc sechestrat în Rusia

A.F. 14 martie 2024 | 18:31 2230

Vot istoric pentru România în Parlamentul European. A fost adoptată rezoluția în care este recunoscut dreptul României de a-și recupera tezaurul furat de Moscova sau să obțină compensații în schimbul acestuia. E vorba de cantităţi însemnate de aur, obiecte de patrimoniu, colecţii de artă, bijuterii. În cazul unor negocieri cu Rusia, după încheierea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană ar putea folosi documentul ca să pună condiții Moscovei.

Parlamentul European a votat rezolutia privind restituirea tezaurului romanesc sechestrat in RusiaTezaur

Eurodeputaţii au cerut joi dimineaţă la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din cadrul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers. Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia în Parlamentul European.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în cuvântul său introductiv că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

"Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă", a reamintit înaltul oficial UE "Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că "războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare" cu Moscova. Ea a deplâns faptul că războiul împotriva Ucrainei "este o crimă şi o încălcare sfruntată a dreptului internaţional" şi a reamintit că "măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancţiuni adoptat de UE".

"Succes uriaș în Parlamentul European! Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal.

Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural.

Le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare și susținere. A însemnat mult. Mulțumesc, bineînțeles, Băncii Naționale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluție a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României.

Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm. După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România și împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunțăm!", a scris pe Facebook eurodeputatul Eugen Tomac.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu-i înghit pe rusnaci și restituirea Tezaurului este un act de reparație istorică, DAR să nu uităm că cea mai importantă parte a Tezaurului pentru Statul r*mân, documentele și obiectele de artă și cult, au fost înapoiate într-o măsură destul de mare. Acum așteptăm banii, ceea ce e ok, dar ce era esențial am primit.
0
0
Ca sa il ia ei ! Cei ce jefuiesc acum natia ! Cum e posibil sa tot asteptam deciziile altora ? Da ce suntem noi ? Handicapatii lor, a europenilor?sa ne spuna ei ce sa facem? Cum sa facem?
0
0
Gata ma.daca a spus si parlamentul European ce sa mai. Maine trimite Putin 2 trenuri spre Romania. Hai ma fiti seriosi. 90 tone de aur inseamna mult.enorm de mult.sunt tari in lumea asta care nu au ca rezerva 20 de tone. Despre ce vbm. Cu 90 de tine sare pibul n aer. Mai era unu acu cativa ani voia sa aduca aurul din anglia n tara iar acum vine la r*****a n studio.marele econimist si finantist roman care a imprumutat romania de la bancile rysesti. Il doare pe putin de aurul noatru cum ma doare pe mine de economia din Vanuatu...... fix n pl
2
23
Biden a bombardat scoli si spitale in Serbia 1999. in ziua de Paste. El nu e criminal?
4
28
ramane la putere noi nu vedem nimic. Criminalul trebuie eliminat fizic. Adica mierlit.
22
11
nu ma mai intereseaza acest tezaur. Si cu el si fara el tot roman sunt.
2
25
Bai, eu as merge pana la moccba ca sa recuperez tezaurul calare pe un tanc abrams. Insotit de inca 100 de alti doritori. Cea mai spurcata natie sunt bolsevicii astia care ne tot ard si ne trag in spate de 300 de ani.
7
4
Putin a spus prin declaratii adevarul despre tezaurul Romaniei luat de rusi. Acesta a fost transferat in Germania la negocieri germano-ruse, dar nu se vrea aflarea adevarului. Putin a spus clar, Romania sa ceara tezaurul Germaniei pentru ca acolo este depozitat.
3
16
Javra p*****a, care latra la luna, suntem noi...romania !
5
15
Tezaurul nu se va mai intoarce niciodata, sa fie clar ! Rezolutia aia, este o bataie de joc....
2
13
Sa va iau in salam, ba, meltenilor!
3
11
Asa e cand trec pros.tii la putere. Toti politicienii incompetenti de la putere au facultati falsificate pe hartie. Fosti corijenti si repetenti s-au bagat prin politica sa stea putori prin birouri la salarii fara munca. Vor trage cu dintii de functii.
6
10
Frate ce au făcu ăștia? Gata, s a k***t Vladimir pe el, s-a speriat, ne dă tezaurul, ce să mai…Băăă, ipocriților! Vin alegerile și onor aștia din mUE, aceași, vor în continuare la putere. Îmi vine să vomit, este incredibil!!
6
21
Se incearca tensionarea relatiilor cu Rusia. Bineinteles ca sunt interese occidentale.
12
21
a cazut in rusia de peste 30 de ani si nu ne-au dat nimic pana acum de ce ne-ar da in urmatorii 30 ? cred ca mai avem de asteptat inca vreo 100
11
5
BAI ASTIA CARE CONDUCETI TARA ASTA,CHIAR ASA DE PROOSTI NE CREDETI? VIN ALEGERILE,GOOLANILOR SI NU MAI STITI CUM SA DREGETI BUSUIOCU.DAR PANA ACUM,NU V ATI GANDIT SA CERETI ACEST LUCRU? CINE V A OPRIT?INTERLOOPI NENOOROCITI CE SUNTETI.STITI DEJA CA RUSII V O DA LA BUUCI,FRAIERILOR.
18
33
E ca si cum niste hoti ne fura tot din casa timp de 30 de ani si noi il dam pe vecinu in judecata pentru o datorie de 10 lei
13
21
a rusie cu occidentul va tine multe decenii de acum incolo deci nu e nici o speranta sa-l dea de buna voie; cel de dupa putin va fi la fel sau mai rau; tezaurul e estimat la 6 miliarde de euro; companiile si bancile straine fac evaziune si scot din romania mai mult in fiecare an plus evaziunea din interior de alte miliarde de euro pe an plus datoria externa care tinde sa se apropie de 200 de miliarde de euro si pe care tot noi copii si nepotii nostri o vom plati nu ciuca si ciolacu
14
20
Ba comentatorilor, oricare sunteti voi ! Voi ori sunteti tampiti, dar tampiti de-a binela, ori slugi / slugoi sovietci. Intr-o singura fraza : De v-ati da numele adevarat si, evwntual, adresa ar trebui sa va incuiati in casa , de unde sa nu mai iesiti pana ce va duce popa la cele vesnivce .
18
13
Daca tot l-au votat , si l au castigt sa=l ia UE de la rusi si noua sa ne dea UE euro pe el , sau eventual sa nu mai platim cota parte la UE. Sa recalculeze si sa ia tezaurul . Chiar credeti asa ceva ? Sa fim serioasi si sanatosi ,
10
23
Romania ...bare câmpii!
14
25
Ce prosteala. OMV scoate din Romania lunar bani cat valoarea tezaurului de la rusi si nu se sesizeaza nimeni
25
40

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212