REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Parlamentul ungar a votat suspendarea aplicării Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa

Parlamentul ungar a votat suspendarea aplicării Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa

A.F. 11 aprilie 2024 | 00:00 170

Parlamentul ungar a votat miercuri suspendarea Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE) şi a documentelor sale anexă, relatează agenţia de presă MTI.

Parlamentul ungar a votat suspendarea aplicarii Tratatului privind Fortele Armate Conventionale in Europa

După ce Rusia s-a retras anul trecut din tratatul CFE, statele membre ale NATO au emis pe 7 noiembrie o declaraţie comună în care îşi declară intenţia de a suspenda aplicarea acestui tratat semnat la începutul anilor '90 cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece - NATO şi Pactul de la Varşovia - să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive.

Ungaria, ca ţară membră a NATO, îşi duce astfel la îndeplinire intenţia de a suspenda aplicarea acestui tratat, adoptată miercuri de legislativul de la Budapesta cu 177 de voturi "pentru" şi 5 "împotrivă".

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990 şi actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale. Tratatul a stabilit pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le puteau desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.

După mai mulţi ani de dezacorduri între Rusia şi NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligaţiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune considerată de Rusia o ameninţare directă la adresa securităţii sale. În cele din urmă, în noiembrie 2023, Rusia a anunţat că s-a retras oficial din acest tratat, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272