REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
8.4° Constanța Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate!

Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate!

Andreea VREJOIU 26 iunie 2023 | 14:44 2805

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Legea care prevede eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților a fost adoptată. Ședința a fost una cu scandal, după ce Diana Șoșoacă a întrerupt dezbaterile cu un fluier. Senatoarea independentă a fost nemulțumită că nu a fost lăsată să vorbească, moment în care a început să fluiere. Aceasta a avut și un clopoțel și i-a rupt în față președintelui de ședință regulamentul Camerei Deputaților.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate!

Şedinţa a fost condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis. Şedinţa a fost deschisă cu intonarea imnului naţional, cu ocazia Zilei Drapelului. Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI, care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii. Joi, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului, înregistrându-se 7 voturi „pentru” şi o abţinere.

„Votul de azi are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă, la dezbaterea proiectului.

„Fac, așadar, un apel către Opoziție să renunțe la retorica politicianistă și să voteze această inițiativă legislativă, solidar cu actuala majoritate parlamentară. Să le arătăm românilor că suntem responsabili și că, în momente importante cum este și acesta de azi, avem puterea să punem interesul public mai presus decât interesul de partid. Numai așa, prin acțiunile noastre, vom putea reclădi încrederea în clasa politică și în instituții”, a mai spus Ciucă.

Luni, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că parlamentarii liberali care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi daţi afară din partid.

În 2021, parlamentarii au mai votat o dată eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților. Ulterior, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Parlamentul, instanţele sesizând CCR cu privire la neconstituţionalitatea Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Un an mai târziu, Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională. Judecătorii constituționali și-au argumentat decizia prin faptul că parlamentarii au acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă” în adoptarea legii, deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă, subliniind că regulile clare stabilite în privinţa procedurii legislative constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru "normal numai salarii" Si chestia asta ca ,si in occident sunt pensii speciale sau de serviciu, este un adevar spus doar pe jumatate ori stie toate lumea ca un adevar spus doar pe jumatate este o minciuna,adica aici in occident sistemul de pensii este construit ca o piramida,unde mai intai sunt asigurate pensiile alea mici care sa ii asigure pensionarului bani pentru un trai decent dupa care se merge tot mai sus cu pensiile spre varful piramidei in functie de cat a cotizat fiecare om dupa care la urma se dau si pensiile speciale care oricum nu sunt chiar atat de mari fata de pensia medie din tara respectiva;in Romania si-au dat mai intai parlamentari pensii speciale sau de serviciu lor si celor de care au ei nevoie si dupa ei ce-o ramane si pentru restul lumi,adica o piramida cu varful in jos dupa modelul dictaturilor din tarile bananiere.
0
0
Frecții și Mangle...Iar v am tras o prin gura.Smecherii vor lua pensii speciale până în 2029.
2
0
Praf in ochii alegatorilor. . Dorneanu va avea pensie 32.000 lei/lună. Tudorel - 36.000 lei
1
0
Cel mai tare banc dela 1989 incoace
1
0
Atit lui Rares Bogdan cit si domnului actual Premier ,bravo.
3
1
Prea frumos ca sa fie adevarat
6
1
eliminate pentru cate ore? in romaniaa - romafiaa hotii nu au rusine. ati facut genocid in 34 de ani de jaf. am ajuns mai rau ca in comunism
6
1
Și cu pensiile speciale ale ziariștilor cum rămâne? Neatinse
3
1
O vrajeala de doi lei. Mint si au facut un proiect ce va pica la CC, cu INTENTIE. Poate mai pacalesc UE. MILITARII SI MAGISTRATII CE , mananca cu 2 guri, auzi aceleasi conditii inca 5 ani. Iar muritorii de foame sa le plateasca acestor sarlatani pensiile nesimtite. Sa va luati lumanari de acesti bani. Poate va stau in gat nesimtitilor. Demisia acestor parlamentari ce jefuie tara!!!
7
4
De ce exista pensii speciale, de serviciu, indemnizatii, sporuri, etc ? de ce nu exista numai salarii ? iar cei care au o munca dificila si merita pe buna dreptate mai mult de ce sa nu aiba pur si simplu salarii mult mai mari decat media in care sa fie inclusa aceasta compensatie pentru periculozitate, stres, etc corespunzator pregatirii ? parlamentarii sunt o adunatura de ipocriti, mincinosi si escroci iar elimarea de azi exact asta dovedeste; pensiile speciale ale parlamentarilor nici nu trebuiau sa existe; am inteles ca proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale magistratilor nu va elimina pensiile speciale ci le va tempera putin; alta escrocherie; singurul argument pe care l-am auzit de la parlamentari ca si in occident exista pensii speciale si de serviciu este o mare magarie; daca aia din occident fac niste prostii si nedreptati de ce trebuie sa le copiem si noi ?
8
2
Praf in ochii pentru fraieri! Coruptii PSD fac misto de Romani!
12
1
Si cu ceea ce fura ei cum ramane ? Hotia in Romania este ca oxigenul, indispensabila ! Ciorditi fratior, ciorditi !
11
4
Va veti pricopsi exponential
6
3
IAR ?????????????????????????????????
5
3
Gata pot merge in romania fără să susțin corupția politică pe munca mea. Bodaproste
8
5

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468