REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Pentru cei cu stomacul tare: îţi poţi alege mielul viu, după care comerciantul îl sacrifică sub ochii tăi

Pentru cei cu stomacul tare: îţi poţi alege mielul viu, după care comerciantul îl sacrifică sub ochii tăi

Replica API 30 aprilie 2013 | 00:00 156

Mai sigur din punct de vedere al sănătăţii

Mai sigur din punct de vedere al sănătăţii

Având în vedere că Sărbătorile Pascale mai că ne bat la uşă, dar şi că unele dintre punctele ce comercializează carne de miel, precum hala din Piaţa Griviţei, au fost găsite cu nereguli, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au intensificat controalele, aplicând sancţiuni contravenţionale şi avertismente. De asemenea, aceştia recomandă constănţenilor să aibă mare grijă când îşi achiziţionează alimentele, să se uite la cum arată carnea de miel, ouăle. Carnea de miel trebuie cumpărată din punctele avizate DSVSA, precum centrele temporare de sacrificare, care par cele mai sigure, având în vedere că un inspector este în permanenţă la locul cu pricina.

Anul acesta centrele temporare de sacrificare a mieilor se pot găsi atât în municipiu, cât şi în judeţ. Este vorba despre Piaţa Pescăruş din Faleză Nord şi Pavilionul Expoziţional din Constanţa, Piaţa Faleză Canal din Cernavodă, fostul IAS Albeşti din Mangalia, dar şi în Medgidia şi Lumina, care vor funcţiona de pe 24 aprilie, până pe 5 mai. "Cu ocazia sărbătorilor pascale, perioada premergătoare generează intensificarea controalelor sub aspect sanitar veterinar, la categoriile de produse, care fac obiectul consumului tradiţional. Aici mă refer la produse de origine animală şi non animală", a declarat Geronimo Brănescu, directorul DSVSA Constanţa. Menţionăm că în urma controalelor au fost aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 29.000 de lei şi 33 de avertismente, în mare pare parte pentru condiţiile de depozitare necorespunzătoare, manipulare necorespunzătoare, neîntreţinerea instalaţiilor, utilajelor, ustensilelor folosite, lipsa documentelor de provenienţă sau de avizare sanitară - veterinară, depozitare necorespunzătoare a materiilor prime. Inspectorii din cadrul DSVSA recomandă constănţenilor să aibă mare grijă când îşi achiziţionează produsele pentru masa de Paşte. "În Constanţa, comercializarea cărnii de miel se face numai în unităţile autorizate sanitar - veterinar. De asemenea, consumatorilor le este oferită posibilitatea de achiziţionare directă a mieilor şi sacrificării acestora în centrele de sacrificare temporară", a spus dr. Corina Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA. Carnea şi organele de miel sunt admise în consumul public, doar dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică şi sunt marcate corespunzător. Un alt produs de mare impact în perioada sărbătorilor pascale sunt ouăle. Acestea trebuie să fie cumpărate, de asemenea, din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar - veterinar. Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător. Se interzice comercializarea ouălor cu coaja spartă sau crăpată, pentru că se pot contamina cu bacterii, provocând toxiinfecţii alimentare. Consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la marcarea acestora, iar, foarte important, un ou proaspăt are suprafaţa rugoasă, cu porii vizibili, pe când unul mai vechi prezintă o suprafaţă netedă, lucioasă, iar porii nu sunt vizibili.

Constănţenii îşi pot alege mielul viu: siguranţa este mai mare din punct de vedere al sănătăţii

Nici un centru temporar de sacrificare a mieilor nu a fost sancţionat până acum întrucât, spun reprezentanţii DSVSA, se respectă condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstarea animalelor, un inspector al instituţiei asigurând supravegherea permanentă. Până acum au fost sacrificaţi 318 miei şi se preconizează că apogeul va fi atins în zilele următoare, atingându-se cifra de peste 1.000. Un centru temporar de sacrificare a mieilor este în Faleză Nord, în Piaţa Pescăruş, unde mieii stau într-un ţarc special amenajat, de unde clientul poate alege după cum îi pofteşte inima. De când şi-a deschis "porţile", de aproximativ o săptămână, aici s-au vândut 63 de miei. "De la începutul perioadei, de aproximativ o săptămână, am vândut 63 de miei. Vine clientul, îşi alege mielul, avem oameni care îi cântăresc în viu, aproximează cât rămâne, după care este băgat la tăiere. Avem măcelarul care se ocupă de asta. Eu verific, la final, carcasa, din punct de vedere sanitar - veterinar. Tot procesul durează între 10 şi 20 de minute", a spus dr. Bogdan Licărete din cadrul DSVSA.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272