REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

PERICOL de ÎNEC pe un segment de plajă din MAMAIA: „Atinge și 2 METRI aproape de MAL!“

PERICOL de ÎNEC pe un segment de plajă din MAMAIA: „Atinge și 2 METRI aproape de MAL!“

Replica API 22 iunie 2021 | 14:59 7717

Salvamarii din Constanţa sunt pregătiţi pentru valurile de turişti care ar urma să invadeze litoralul în următoare săptămâni. Printre principalele probleme cu care se confruntă în acest an salvamarii se află lăţirea plajelor. Gabriel Bălan, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, a atras atenţia, într-o declaraţie pentru Replica de Constanţa, despre un segment de plajă, de circa 1000 de m, în apropierea hotelului Vega, din Mamaia, unde la nici 10 metri de mal, adâncimea apei poate atinge şi 2 metri, putând pune în pericol chiar şi un înotător experimentat.

ATENȚIE la zona VEGA din MAMAIA!

Cu toate că vremea de afară nu îmbie încă turiştii să viziteze litoralul românesc, Gabriel Bălan a ţinut să atragă, încă de pe acum, atenţia asupra problemelor cu care se confruntă salvamarii şi nu numai:

„Avem un segment de câţiva mii de metri unde plaja a fost lărgită. În Mamaia avem apa adâncă de peste 2 metri la câţiva metri de unde începe uscatul, în funcție de unde bate valul, care este un pericol foarte mare pentru oricine. Noi avem probleme an de an cu oamenii chiar şi unde adâncimea nu este aşa de mare, însă acum problemele or sa crească. Zona aceasta cu probleme este în centrul staţiunii Mamaia, mai precis cam 500 de metri în stânga şi în dreapta hotelului Vega. Aici oricine poate avea probleme, chiar şi un înotător încercat. O altă problemă este intervenţia echipajelor de prim ajutor. Pe o plajă de 200 de metri, durează foarte mult pentru salvatori să ajungă la victime iar apoi este şi mai greu să care o targă pe o distanţă atât de mare”, potrivit lui Gabriel Bălan.

Ducem lipsă de oameni cu experienţă

”În această perioadă suntem în full sezon, chiar dacă plajele sunt mai mult sau mai puţin pustii din cauza vremii, noi avem în jur de 130 de persoane, care nu înseamnă doar salvamari. Acum suntem cam 80-90 cu totul dar este arhisuficient. Suntem pregătiţi pentru a da piept cu acest sezon atipic din toate punctele de vedere.

Avem în acest moment două provocări: prima este lăţirea plajelor iar a doua este retragerea salvamarilor cu experienţă care probabil între timp şi-au găsit alte locuri de muncă aşa că avem o gaură mare în privinţa oamenilor cu experienţă. Iar cei tineri sunt neexperimentaţi, nu au putut să meargă la şcoală, de cursuri de salvamar şi de prim ajutor nici nu poate fi vorba. O alta problemă este lipsa foişoarelor pentru salvamari. Abia pe 15 iulie vor veni primele foişoare noi, în acest moment noi nu avem foişoare pe o suprafaţă de 3000 de metri. Cele vechi s-au stricat în momentul lărgirii plajelor.” a mai declarat Gabriel Bălan.

Gabriel Bălan

Suntem foarte bine utilaţi

În privinţa dotărilor, şeful salvamarilor, este mulţumit, neducând lipsă de nimic: „Din punct al utilării stăm foarte bine, Primăria a cumpărat 2 ATV-uri, astfel că acum avem 6 astfel de vehicule, trei cu tracţiune 6x6, avem 80 de caiace, 16 catamarane, 6 sky-jeturi, problema este că avem tehnică şi personal bine pregătit însa suntem limitaţi din cauza distanţelor mari. Deocamdată nu am avut nici o problemă şi nici o sesizare, însă lumea îşi asumă niște riscuri pe care nu ar trebui să şi le asume.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au marit plajele pentru mafiotii cu seslonguri distrugand ecosistemul
8
1
Bate valul inainte inapoi in cateva luni se aranjeaza ca doar este nisip nu stanca. Cine vrea sa se inece o face si in cada
7
12
pai daca e atat de adanca acolo, sa se interzica intratul in apa, sa se ingradeasca si sa se puna avertismente, cine raspunde de asta?
17
2
recomanda VINE POLITIA! SI DOAR ATAT pe iutub
6
1
va e frica ca va cad cotetele de pa maluri oricum se vor scufunda doar e mal dedesubt
6
4
sezonul innecatilor!
12
2
Adica Balan asta spune ca are de toate dar apa e adanca si plaja mare deci multa munca la interventii. Sa intelegem ca nu-i mai iese profitul ala baban cand plaja era mica si apa putin adanca. Ce sa-i faci Balane vrei bani fara munca si lumea s-a prins Comanescu GSP te-a pus pe liber, strainii nu-ti mai angajeaza firmele, greu sa mentii luxul cu care te-ai obisnuit, acum si Centrul de Scafandrii trebuie sa te autorizeze.
22
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272