REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Pericolele la care iți expui copilul când îi dai mezeluri

Pericolele la care iți expui copilul când îi dai mezeluri

Replica API 30 ianuarie 2021 | 00:00 1050

Carnea procesata este nesănătoasă indiferent de vârstă, însă având în vedere că suntem mai preocupați de sănătatea copiilor noștri mai mult decât de propria sănătate, nu ar strica să afli la ce riscuri îi expui pe cei mici dacă îi încurajezi să mănânce mezeluri de orice fel, începând de la crenvuști și până la salam.

Studiile au dovedit că 50 de grame de mezeluri consumate zilnic cresc riscul apariției cancerului colorectal cu 18%. O cantitate de 50 de grame de mezeluri înseamnă 2 felii de bacon sau un cârnat.

Un studiu realizat în cadrul Universității din Hawaii a dovedit că mezelurile și toate tipurile de carne procesata cresc riscul dezvoltării de cancer pancreatic cu 67%, scrie doc.ro.

Carnea procesată conține cantități mari de sare, de zahar ori de fum lichid. De asemenea, aceasta conține și substanțe chimice cancerigene precum N-nitroso-nitrosamide, dar și nitrați și nitriți. Pentru a avea culoarea intensa, ce te duce cu gândul la prospețime, în mezeluri se adaugă nitrat de sodiu, substanță extrem de cancerigena.

Printre mezelurile care nu ar trebui să se afle în alimentația copilului tău sunt:

Carnații

Crenvuștii

Șuncă

Salamul

Baconul

Mușchiul file

Toba

Oamenii de știință au dovedit că, așa cum fumatul ne predispune la cancer la plămâni, și mezelurile ne predispun la cancer intestinal. Alimentația nesănătoasă pe care o avem, bazata preponderant pe alimente procesate, a crescut rata de apariție a cancerului de colon în rândul tinerilor cu vârste ce pornesc de la 20 de ani.

Hranindu-ți copilul cu mezeluri, nu numai că îi introduci substanțe cu potențial cancerigen în organism, însă îi construiești și obiceiuri nesănătoase, de care cu greu se vă putea desprinde la maturitate. Hrana pe care o consumam în copilărie ne afectează percepția pe care ne-o formam la maturitate despre mâncare.

În cazul în care toate argumentele de mai sus nu sunt suficiente, e important să știi că mezelurile nici nu au beneficii nutriționale pentru copii. Așadar, atunci când îi hrănești pe cei mici cu mezeluri, nu numai că le pui sănătatea în pericol, dar nici nu le oferi nutrienții de care au nevoie fiind în perioada de creștere.

Cum să scoți mezelurile din alimentația copiilor

Ideal ar fi să îi ții pe cei mici departe de mezeluri. Cu cât îi hrănești mai sănătos și îi tii mai departe de alimentele procesate, cu atât mai sănătos vă fi stilul de viață al micuților pe măsură ce vor creste. Dacă însă cel mic este deja obișnuit cu mezelurile, trebuie să le elimini, treptat, din alimentația să.

1. Înlocuiește, în primul rand, mezelurile cu carne gătita. Spre exemplu, dacă îi faci celui mic sandvișuri cu șuncă sau cu alt tip de carne procesata, obișnuiește-te să îi prepari, de azi înainte, sandvișuri cu carne gătita. Da, este mai greu pentru mămici, însă merita efortul. Poți gați în avans, de seara, piept de pui, de curcan ori chiar pulpa de pui la cuptor sau pe grătar, iar dimineața trebuie doar să faci sandvișul.

2. Nu îi interzice celui mic să mănânce mezeluri și nu îi spune că nu sunt bune. Pe măsură ce cresc, copiii au tendință de a face exact lucrurile care le-au fost refuzate. Așadar, fiind atât de categorica, nu vei face altceva decât să îl predispui la un stil de viață nesănătos pe termen lung. Mai degrabă, evita să îi dai mezeluri fără a îi spune de ce faci asta. Poți să îi satisfaci, din când în când, pofta de mezeluri introducându-le în unele rețete, însă în cantități foarte mici. Spre exemplu, dacă vei gați pizza de casa, poți adaugă putina șuncă din comerț, însă asigura-te că mizezi mai mult pe ciuperci, măsline, ceapa și porumb.

3. Învață să citești etichetele. Dacă vă trebui ocazional să faci un compromis de dragul copilului, e important să știi să citești eticheta pentru a alege cel mai puțin periculos produs de pe raft. Evita produsele care conțin următoarele ingrediente: nitrați, sirop de porumb, fum condensat, fum lichid, aroma de fum, potențiatori de aromă, conservanți și nitrat de sodiu (E250). Alege întotdeauna produsele de la producătorii locali, pe care scrie 100% pui, 100% vita sau 100% porc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272