REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală de 4 ori mai mică față de o persoană nevaccinată

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală de 4 ori mai mică față de o persoană nevaccinată

Replica API 10 mai 2021 | 00:00 1011

Faptul că vaccinul anti-COVID-19 poate scădea semnificativ riscul de formă severă de boală, în eventualitatea unei infectări, este cunoscut încă de la lansarea primelor tipuri de vaccin aprobate de autoritățile competente. În urma mai multor cercetări demarate încă de anul trecut s-a constatat că persoanele vaccinate nu sunt doar mai ferite de riscul de forme severe, cât și de cel de transmitere către alți membri din comunitate.

Sursa foto: Shutterstock

Potrivit celui mai mare centru de testare COVID-19 din Israel, există dovezi conform cărora vaccinul Pfizer-BioNTech poate reduce semnificativ riscul de transmitere a noului coronavirus, care se explică prin faptul că persoanele vaccinate prezintă o încărcătură virală mult mai mică față de cele nevaccinate, scrie doc.ro.

Oamenii de știință israelieni au demarat un studiu clinic, ale cărui rezultate au fost publicate recent, care sugerează că, la majoritatea pacienților vaccinați infectați cu virusul SARS-CoV-2, cu vârste peste 60 de ani, încărcătura virală este cu 60% mai scăzută față de grupul de control, în care se regăsesc și persoane mai tinere, aflate în categoria de vârstă 40-59 de ani, dar care nu erau vaccinate la momentul respectiv.

Rezultatele studiului au fost publicate de către laboratorul MyHeritage, din Israel, care efectuează peste 10.000 de teste COVID-19 pe zi. Studiul a fost realizat în parteneriat cu oameni de știință proeminenți din Israel, din cadrul Weizmann Institute of Science.

Deși rezultatele publicate sunt bazate pe date parțiale, acestea par să indice, în mod clar, faptul că, odată ce o persoană s-a vaccinat cu ambele doze, chiar dacă are virusul în sistem sau se infectează ulterior, posibilitatea de transmitere a acestuia este mult mai scăzută, deoarece încărcătura virală poate fi de până la de patru ori mai mică față de cea manifestată de o persoană nevaccinată. O încărcătură virală mult mai mică înseamnă că particulele de fluid infecțioase, expectorate sau eliminate pe cale nazală, care reprezintă principala formă de transmitere a virusului, sunt mai puține la persoanele vaccinate.

Conform declarației profesorului Yaniv Erlich, directorul laboratorul MyHeritage și unul dintre autorii studiului, aceste rezultate sunt deosebit de îmbucurătoare, pentru că oferă exact ceea ce se aștepta, în mod realist, de la vaccin, și anume reducerea considerabilă a ratei de transmitere. În felul acesta, pandemia se poate încheia mai repede, salvându-se numeroase vieți în proces. Prin reducerea încărcăturii virale la nivelul gâtului și nasului, principalele canale de transmitere a virusului, vaccinul ne poate face să ne simțim mult mai în siguranță, atât în ceea ce privește sănătatea noastră, cât și pe cea a celor apropiați.

În timp ce laboratorul a descoperit o reducere de 60% a încărcăturii virale la grupul de participanți cu vârste peste 60 de ani, oamenii de știință sunt de părere că aceasta ar putea scădea și mai mult, cu cât tot mai mult din populație se vaccinează. Aceștia menționează că cercetările pe acest subiect sunt încă în stadiu incipient și că, pe măsură ce numărul de persoane vaccinate crește, pe plan global, se vor putea afla noi informații, mult mai concrete.

Așadar, deși există informații convingătoare din faza a treia a studiului pentru punerea pe piață a vaccinului Pfizer-BioNTech, care sugerează că persoanele vaccinate sunt mult mai puțin predispuse riscului de transmitere comunitară a virusului, studiile clinice demarate ulterior nu au oferit date la fel de robuste. Din acest motiv, studiul de față reprezintă o provocare pentru cercetători.

Oamenii de știință israelieni susțin că rezultatele studiului sunt mai relevante pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, deoarece grupul de participanți la studiu a fost vaccinat majoritar cu acest vaccin. Cu toate acestea, echipa de cercetători care a conceput vaccinul Oxford-AstraZeneca lucrează, la rândul său, la un studiu cu privire la riscul scăzut de transmisie în urma vaccinării, deci este posibil ca și celelalte vaccinuri aprobate pe piață să ofere rezultate similare cu cele înregistrate în cadrul studiului israelian.

Înțelegerea felului în care, prin vaccinare, se poate opri sau, cel puțin, încetini răspândirea virusului SARS-CoV-2 este un pas esențial pentru reîntoarcerea la normalitate. Dacă persoanele vaccinate pot să se infecteze și să răspândească în continuare virusul, chiar dacă nu manifestă simptome, riscurile bolii rămân la fel de crescute, ceea ce pune un obstacol important în calea stopării pandemiei. Importanța riscului de transmitere a bolii este cu atât mai mare în prezent din cauza apariției noilor variante și mutații virale.

Rezultatele obținute în urma studiului demarat de laboratorul de testare MyHeritage par a fi, în schimb, definitive. Potrivit oamenilor de știință, participanții la studiu au fost monitorizați încă din luna decembrie a anului trecut, iar încărcătura virală a acestora nu s-a schimbat de atunci. Aceștia sunt încrezători că, pe măsură ce tot mai multe persoane se vor vaccina, pe plan global, pericolul de transmitere comunitară va scădea din ce în ce mai mult.

Cercetătorii din Israel au creat modele detaliate pe comportamentul viral al participanților la studiu, în decursul lunilor ianuarie și februarie ale acestui an, pentru a dovedi validitatea rezultatelor. Parametri principali luați în calcul au fost vârsta subiecților, sexul și contractarea unei variante noi de virus – toți având un impact direct asupra încărcăturii virale.

În urma analizelor efectuate, aceștia sunt de părere că noua variantă virală britanică, deși larg răspândită, nu pare să afecteze încărcătura virală a pacienților, și că aceasta ar putea fi mai degrabă influențată de alți factori. Cercetătorii urmează să calculeze, în mod exact, impactul direct al vaccinării asupra încărcăturii virale, deși potrivit datelor deținute, vaccinul ar putea-o reduce undeva între 60% și 5%.

Un aspect care ridică îngrijorări este, însă, decalajul de vaccinare între grupele de vârstă. Dacă o bună parte din populația matură și vârstnică este deja vaccinată, tinerii adulți și copiii nu au încă acces la vaccin, din motive de siguranță, cu toate că sunt purtători de boală și prezintă risc de transmitere comunitară.

Speranța oamenilor de știință este ca vaccinul anti-COVID-19 să fie pus la dispoziția segmentelor de vârstă tinere cât mai curând posibil, pentru ca riscul de transmitere să scadă cât mai mult, așa încât să ne putem întoarce, într-un timp mai scurt, la normalitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272