REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Peste jumătate dintre farmacii riscă să fie ÎNCHISE. Motivul: nu au vestiare!

Peste jumătate dintre farmacii riscă să fie ÎNCHISE. Motivul: nu au vestiare!

Replica API 6 septembrie 2017 | 00:00 315

Farmaciștii din întreaga țară sunt revoltați: în urma modificărilor de norme privind spațiul în care își pot desfășura activitatea, mai bine de jumătate dintre ei riscă să tragă obloanele. Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România spun că una dintre modificările ce le vor da de furcă și îi vor obliga pe mulți să pună lacătele pe uși este obligativitatea existenței unui vestiar, ca încăpere de sine stătătoare.

„Ca să pot să creez un spațiu nou trebuie să iau de undeva, pentru că nu pot să construiesc deasupra farmaciei. Normele de compartimentare a unui spațiu care deja există nu se pot modifica din mers. Se dorește aplicarea lor? Da, să se aplice de acum încolo, la autorizări. (...) Aveți în vedere că modificarea aceasta de spațiu pe care o impune Ministerul Sănătății... la două constatări de neregularitate - ar însemna să se suspende autorizația. Îmi fac o idee aproximativă: eu zic că mai mult de jumătate din farmaciile din țară nu au cum, în secunda doi, să se conformeze acestor norme", a precizat Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.

În municipiul Constanța funcționează, în prezent, aproximativ 200 de farmacii, și potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor filiala Constanța, Vasile Rizea, impunerea de a avea vestiarul într-o încăpere separată le va pune în dificultate.

„Nu avem spații separate pentru vestiare. Este un dulap, pe hol, folosit ca vestiar. Dacă vor dori să fie mai catalici decât Papa, vorba aceea, și să impună această reglementare, va fi dificil, pentru că multe farmacii nu au prevăzute, în construcție, camere speciale pentru vestiare! Totodată, sunt farmacii înființate și autorizate în urmă cu 20 de ani, iar pe atunci erau alte reguli privind spațiul”, a precizat reprezentantul Colegiului Farmaciștilor Constanța.

Un alt aspect care îi nemulțumește pe farmaciști constă în mutarea responsabilității de autorizare și supraveghere a funcționării farmaciilor de la Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale, din cadrul Ministerului Sănătății, la direcțiile județene de sănătate publică. „Inițial, s-a discutat ca autorizarea și sarcina de control să fie mutate la Agenția Națională a Medicamentului, în condițiile în care inspectorii lor vin anual în inspecții, să verifice și aceste problematici. Peste noapte, însă, a apărut o ordonanță de urgență prin care sarcina de autorizare și supraveghere a funcționării a trecut la direcțiile de sănătate publică”, a declarat Vasile Rizea.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Veniti la cogealac ca din 4 farmacii una singura are vestiar cea de pe timpul comunistilor celelalte parca sunt boutiquri
0
0
o fi de ris sau de plins, aceasta constatare....dar functionarea chioscurilor de pe tot litoralul, ce vindeau produse alimentare, fara wc-uri si apa curenta de ce nu au vazut-o stimabilii de la sanepid ?????
1
1
Sa fie verificati cap coada.cum adica mister Razea sa vina o data pe an? Hai sa radem sa nu plangem-sa fie verificate farmaciile asa trebuie iar statul verifica prin cine doreste nu prin cine vrea cineva de la colegiul nu stiu care
3
1
Intr-o tara unde 80% din populatie sufera de probleme cardiace in 5 farmacii dintr-o suta gasesti un tensiometru de verificare a tensiunii arteriale si nu mai vb de supottul medical pe care trebuie sa ti-l ofere farmacistul avand acelasi juramant lui Hipocrate ca si medicul! Inchise toate farmaciile si deschise de stat ca adaosul la medicamente este fenomenal,500%
1
2
Mai bine ati verifica farmaciile din satele si comunele din Cta sa vedeti cati farmacisti fictivi sunt trecuti doar in acte. In realitate sta un asistent de farmacie toata ziua, elibereaza si retete-lucru interzis de lege, dar patronul e multumit ca il plateste cu putin. Casa de Sanatate, DNA ule de ce nu va sesizati? Vreti sa va dam noi aici liste lungi cu farmaciile care au doar asistenti de farmacie angajati?
1
2
O initiativa buna sa se incadreze in normele metodologice .Nu-i posibil punctele de lucru pe litoral sa functioneze in 15-20 mp sa aveti in vedere domnulor si de acest aspect.
1
2
normal ca era mai bine la o agentie din bucuresti, aici la costanza va mananca mafiotii
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218