REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 21 Mai 2024
Anul XX Nr. 6736
12.4° Constanța Marți, 21 Mai 2024 Anul XX Nr. 6736
 

Petre Urziceanu: Uniunea Europeană a dat în judecată Primăria Negru Vodă pentru groapa de gunoi. Video

Petre Urziceanu: Uniunea Europeană a dat în judecată Primăria Negru Vodă pentru groapa de gunoi. Video

Andreea CONDURACHE 1 mai 2024 | 00:00 2744

Petre Urziceanu, primarul orașului Negru Vodă, s-a aflat în cursul zilei de marți, 30 aprilie a.c., în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a făcut un bilanț, la final de mandat. Totodată, primarul a vorbit și despre problemele cu care s-a confruntat, în ultimii ani, dar și despre proiectele implementate în oraș.

Petre Urziceanu: Uniunea Europeana a dat in judecata Primaria Negru Voda pentru groapa de gunoi. Video

În debutul interviului, primarul Petru Urziceanu ne-a făcut o retrospectivă a celor 2 mandate petrecute în cârma orașului. ,,Primul mandat l-am început în anul 2016, am fost ales pentru cel de-al doilea mandat în anul 2020. Dezvoltarea orașului și comunității din care fac parte a început de la preluarea primului mandat. Am adus un suflu nou în administrație, după un primar care avea 25 de ani de activitate, era un oraș gri. Suntem cel mai mic oraș din județul Constanța cu o populație de 5.478 de locuitori. Nu aveam nici brutărie, spital sau un restaurant la vremea la care am preluat mandatul. Oamenii își doreau schimbarea, iar din 2016 ne-am apucat serios de treabă pentru că știam de probleme. Erau lucruri pe care le visam încă de când am candidat prima dată pentru primar. Am lucrat peste 20 de ani în administrația publică centrală la ANAF și știam despre ce e vorba. Am venit și am aplicat la Primăria Negru Vodă exact ceea ce am învățat de-a lungul anilor. Când am preluat mandatul, în 2016, am găsit bani în conturi, dar și datorii. A fost un paradox. Nu mi-a venit să cred. Aveam datorii, bani în conturi, dar nu s-a dorit plata acestor datorii. Am plătit datoriile dar am rămas și cu bani în conturi. Lucrurile erau încremenite când am am preluat mandatul”, a spus primarul.

Petre Urziceanu: Uniunea Europeana a dat in judecata Primaria Negru Voda pentru groapa de gunoi. VideoPetre Urziceanu

Primăria Negru Vodă a fost dată în judecată de Uniunea Europeană

Primarul ne-a vorbit și despre o problemă cu care s-a confruntat, imediat după ce a preluat mandatul. ,,Cea mai mare problemă pe care am găsit-o chiar m-a pus pe gânduri... M-am pomenit, la două luni după preluarea mandatului, cu o notificare că Primăria Negru Vodă a fost dată în judecată de Uniunea Europeană, la Curtea Europeană de Justiție, pentru că aveam o groapă de gunoi neconformă, în situația noastră fiind și alte 49 de primării, și ni se cerea 125.000 de euro penalități pentru fiecare zi până când groapa se va închide. Habar nu am avut de acest lucru. Aproape un an am alergat între Prefectură, Consiliul Județean și Ministerul Mediului ca să putem închidem această groapă de gunoi. Am închis groapa de gunoi, dar avem o monitorizare pe 30 de ani”, a spus acesta.

Petre Urziceanu pune pe primul plan investițiile în sănătate, infrastructură și educație. ,,Când am fost instalat în funcție, la ședința de învestire în funcție am și spus că singura șansă de a ne dezvolta este să accesăm fonduri europene și guvernamentale și exact asta am făcut. În campania electorală am spus că îmi doresc să investesc foarte mult în copii și tineri pentru că ei sunt viitorul și pentru a-i ține pe loc. Am scris mai multe proiecte pe fonduri europene și guvernamentale, iar toate proiectele scrise sunt în curs de implementare. Nu am ratat până acum nici un proiect. Pe PNDL am scris și am depus cereri și am primit finanțarea extinderea, dotarea și modernizarea liceului din oraș și acum se află în curs de execuție proiectul. S-a făcut și eficiență energetică, s-au schimbat toate instalațiile, am cumpărat mobilier, am dotat laboratoarele. Când am cerut banii pentru dotarea laboratoarelor am fost sunat de la minister să mă întrebe de ce solicit dotare laboratoare când ele nu existau, nu mai erau înregistrate.

Până să preiau mandatul exista o grădiniță, dar care nu avea o locație stabilă, se muta dintr-un spațiu în altul. Am construit o clădire cu destinație de grădiniță, proiectul se va finaliza în maxim 2-3 luni. Este în execuție și noua școală de la Darabani, clasele 0-4, sală de sport și teren de sport multifuncțional, pe fonduri europene. Tot pe fonduri europene am asfaltat 17,4 km de străzi în interiorul orașului Negru Vodă, iar pe PNDL a asfaltat 15,9 km de străzi în satele aparținătoare. Stăm foarte bine la capitolul infrastructură rutieră, având aproape 95% din drumuri asfaltate.

Singurul proiect care nu a ieșit este modernizarea dispensarului și să-l transformăm în centru de permanență. Lucrăm la documentație, am avut niște probleme de natură juridică cu terenurile și clădirile care au fost preluate de către primărie în anul 2012. Am făcut cadastru și intabulare la terenuri și clădiri, avem documentația în lucru. M-am gândit și la partea socială și avem foarte mulți tineri care nu au unde să stea, facem un ansamblu rezidențial de 11 clădiri cu 34 de apartamente, cu 2 și 3 camere. Mai avem un proiect pentru un ansamblu de tineret, un centru multifuncțional cu bazin de înot semiolimpic. În centru sunt săli de fitness, sală de canto, de instrumente muzicale, de pictură și o bibliotecă digitală, amfiteatru și panouri de cățărat pentru tineri”, a mai adăugat acesta.

Petre Urziceanu: Uniunea Europeana a dat in judecata Primaria Negru Voda pentru groapa de gunoi. Video

Până să preia mandatul, în 2012, orașul Negru Vodă nu dispunea de un parc. Au fost discuții și păreri împărțite despre realizarea unui astfel de proiect, însă primarul a ținut cu ardoare să construiască un parc și bine a făcut. Fondurile europene pe care primarul a reușit să le atragă pentru construcția parcului sunt în valoare de 850.000 de euro. Construcția parcului din Negru Vodă a presupus reconversia funcțională a două terenuri neutilizate în suprafață de peste 15.000 de metri pătrați și amenajarea de noi spații verzi, sistem modern de irigații, locuri de joacă pentru copii, spații pentru tineri și pensionari. ,,Au fost discuții că ce ne trebuie parc la Negru Vodă. Avem 850 de copii în oraș. Când am vorbit că voi face un parc pe fonduri europene, multă lume a fost sceptică. Acum vă spun că parcul este în fiecare seară plin de copii. A fost conceput pe 4 categorii de vârstă, de la cei mai mici și până la seniori”, a spus primarul.

Petre Urziceanu: Uniunea Europeana a dat in judecata Primaria Negru Voda pentru groapa de gunoi. Video

Petre Urziceanu va candida pentru încă un mandat, pentru că mai are multe de spus și multe de făcut. ,,Îmi doresc pe lângă investițiile din domeniul educației, să acopăr partea de mediu. Avem mai multe proiecte depuse la Ministerul Mediului. Insule digitale de colectare colective și centrul de aport voluntar pentru colectarea deșeurilor speciale sunt 2 proiecte pe care le vom implementa în viitor”, a spus acesta.

În continuare, Urziceanu a vorbit și despre politică și alegeri, dar și despre campania electorală care bate la ușă. ,,Am văzut că și-au mai depus candidatura încă 4 domni. Eu apreciez că și-au depus, îi aștept să văd cu ce proiecte și idei vin. Toate proiectele implementate de mine au fost realizate în urma discuțiilor cu cetățenii și ceilalți candidați. De fiecare dată, de câte ori am candidat, am convenit să modificăm lista pentru Consiliu Local și aducem tineri lângă noi, trebuie să îi promovăm și pe ei. În fiecare an am făcut modificări. Nu am emoții pentru alegerile din 9 iunie. Sunt pregătit să câștig, dar și să pierd. Oamenii trebuie să înțeleagă ce am făcut pentru ei și câte eforturi au fost făcute și dacă vor aprecia ce am făcut, cu siguranță mă vor vota”, a conchis primarul Petre Urziceanu.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515