REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea Pieței Urbane din Gara Constanța. Locuitorii sunt reticenți!

Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea Pieței Urbane din Gara Constanța. Locuitorii sunt reticenți!

Replica API 23 iunie 2022 | 00:00 251

Ideea amenajării unei piețe urbane în Gara Constanța pare tot mai aproape de realitate. După obținerea avizului de oportunitate cu numărul 110830 din 14.06.2022, a fost lansat și anunțul privind intenția de elaborare pentru Planul Urbanistic Zonal pentru ,,Amenajare Piață Urbană Gară Constanța”, conform avizului de oportunitate. Publicul este invitat să transmit observații și propuneri privind intenția de elaborare a PUZ-ului în perioada 21-26.06.2022. Conform proiectului, se dorește construirea unei parcări acoperite pentru autobuze și autocare, amenajarea străzilor, platforme pietonale și parcări la sol, dar și construirea unei parcări supraetajate, un centru comercial de tip strip mall, pasaj pietonal subteran. De asemenea, se are în vedere și amenajarea parțială a parcului de la gară.

Amenajarea unei piețe urbane în zona Gării din Constanța pare tot mai aproape de realizare. Începând cu data de 21 iunie a.c. și până pe 26 iunie a.c., locuitorii de pe raza municipiului Constanța sunt invitați să transmit observații și propuneri asupra intenției de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru ,,Amenajare Piață Urbană Gara Constanța. See propune refuncționalizarea zonei studiate astfel încât să se integreze în ntendițele de dezvoltare ale zonei și, ca urmare, unificarea morfologiei și a imaginii urbane a zonei.

Sunt propuse, de asemenea, amenajări de circulații auto și pietonale, amenajări de spații verzi, dar și construirea a 3 clădiri principale, ce se încadrează în suprafețele maximale și indicatorii urbanistici maximale ce se doresc avizați. Beneficiarul investiției este UAT Primăria Municipiului Constanța, prin autoritatea contractantă SC Confort Urban SRL.

Un scenariu prevede ca proiectul să fie finanțat atât din bugetul local, cât și prin atragerea de fonduri ale programelor naționale sau europene de finanțare a lucrărilor publice. Accesarea programelor europene de finanțare nerambursabilă, precum și a celorlalte programe naționale și locale de finanțare poate reprezenta o sursă importantă în vederea aplicării acquis-ului comunitar în domeniul protecției mediului.

Locuitorii sunt reticenți cu privire la proiect

Cu toate că proiectul este unul măreț și atât de necesar pentru Constanța, locuitorii de la malul mării nu văd necesitatea implementării acestui proiect. Mai mult decât atât, alții sunt de părere că această modificare nu se va întâmpla niciodată. ,,La timpul ăsta nu cred că este necesar, nevoie este, dar cred că sunt alte lucruri mai importante. Să facă, dar nu acum, nu este timpul potrivit”, a afirmat o femeie.

Cum toate sunt începute și nimic finalizat, nu se așteaptă ca aspectul din zona Gării Constanța să fie total diferit, nici măcar în anul 2023. ”Nu cred că vor face schimbări majore prea curând… Priviți ce este în tot orașul… peste tot numai lucrări, săpături, excavatoare, în plin sezon. Dacă se mai apucă și de reabilitarea gării din Constanța, este clar că n-o să reușească prea curând să finalizeze. Cam așa stau lucrurile… te apuci de 10 lucruri, nu faci nimic. Ia-le pe rând… oricum, ne cam duc cu zăhărelul. Tot zic că o sa fie frumos, că o sa facă și nimic ”palpabil”. Nici la anul nu cred că vor termina… despre ce vorbim!” , a declarat un cetățean al orașului pentru ziarul Replica.

Jale în Gara Constanța!

Starea în care se află gara din Constanța este una dezamăgitoare, dat fiind faptul că imaginile surprinse sunt dezolante și de neînțeles pentru mulți dintre locuitori, dar chiar și pentru turiști. Ușile legate cu sârmă, fără mânere dau un aspect total neadecvat pentru gara care, timp de cateva minute sau ore, găzduiește călătorii ce își vor urma destinațiile.

De altfel, nici turiștii care vin pentru a vizita orașul sau pentru litoral, nu sunt prea încântați de aspectul actual pe care îl are clădirea.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212