REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Planuri pentru MODERNIZAREA bazei de tratament STEAUA DE MARE de la Eforie Nord

Planuri pentru MODERNIZAREA bazei de tratament STEAUA DE MARE de la Eforie Nord

Replica API 4 ianuarie 2019 | 00:58 1151

Va fi transformată Cenușăreasa medicinii balneare de pe litoral, în prințesă?

Va fi transformată Cenușăreasa medicinii balneare de pe litoral, în prințesă?

Cândva, era una din destinațiile preferate ale turiștilor germani, francezi sau belgieni pentru tratamente balneare. Era o „perlă a turismului balnear” de pe litoralul românesc, mai ales că are un bazin de dimensiuni olimpice. Astăzi, Ambulatoriul 1 al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord (EFOSAN) sau baza de tratament „Steaua de Mare”, cum mai este cunoscut, este închis.

În ultimul deceniu, baza de tratament „Steaua de Mare” a fost deschisă pentru tratamente numai pentru două luni pe an, dar în 2018 conducerea Spitalului Efosan a decis să nu o mai deschidă nici măcar pentru această scurtă perioadă de timp. Cheltuielile pentru încălzirea și întreținerea bazei de tratament sunt mai mari decât eventualele câștiguri, spun reprezentanții unității sanitare.

În aceste condiții, ce viitor mai are baza de tratament „Steaua de Mare”? Conducerea spitalului din Eforie Nord spune că nu a renunțat la ideea de a repune pe picioare această bază și are în plan, pe lângă reabilitarea completă a acesteia, înălțarea acesteia, pentru realizarea unui spațiu de cazare de aproximativ 260 de paturi.

Secolul trecut, baza de tratament „Steaua de Mare”, din structura Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord era o mândrie pentru români și un punct de interes pentru străini. Veneau aici pentru tratamentele balneare, pentru băile de nămol, pentru terapia cu apă de ghiol. „Veneau avioane pline cu germani”, spuneau, la un moment dat, angajații spitalului de la Eforie Nord. Deschisă în 1974, „Steaua de Mare” a avut o perioadă înfloritoare timp de câteva decenii. Cazarea nu era o problemă, căci baza de tratament a fost gândită și realizată în cadrul unui complex, din care făceau parte și hotelurile Delfinul, Meduza și Steaua de Mare. Hotelurile și baza de tratament sunt conectate prin niște culoare- tunel, care asigurau un acces rapid și facil al pacienților la spațiile de tratament. Actele oficiale arată că în anul 1989 aici au fost tratați aproximativ 23.000 de turiști.

În anii 90, statul a decis să privatizeze cele trei hoteluri care făceau parte din complex. Hotelurile au fost achiziționate de deja vestitul Triță Făniță, care nu a investit în modernizarea lor, ba din contră unitățile au fost lăsate de izbeliște. Au urmat ani de procese, scoaterea lor la vânzare etc, în vreme ce baza de tratament „Steaua de Mare” se degrada din ce în ce mai mult și primea din ce în ce mai puțini bolnavi. Fără spații de cazare asigurate, este mai greu să primești pacienți, după cum spune și actuala conducere a Spitalului Efosan.

„Steaua de Mare”, cu lacătul pe uși în 2018!

În consecință, s-a ajuns în situația ca „Steaua de Mare” să fie deschisă doar două luni pe an, în timpul sezonului estival. Dar nu neapărat pentru că ar fi reprezentat un avansaj din punct de vedere financiar pentru Spitalul Efosan, ci mai mult în amintirea vremurilor frumoase de altă dată, când baza de tratament forfotea de pacienți români și străini. În 2018 nici nu a mai fost deschisă.

„O deschideam în vară, pentru două luni și ceva. În 2018 nu am mai deschis-o. Din punct de vedere al tratamentelor balneare, acolo suplimentar față de spital sunt împachetările de nămol. Dar în rest, ce făceam era să mutăm o parte din echipamente și din resursa umană, pentru a oferi servicii medicale și în respectiva locație. Făcând însă o analiză pe ultimii ani, am constatat că implica niște costuri uriașe. Așa că ne-am făcut calculele și am decis că cei care doresc serviciile medicale, pot veni aici, la spital”, a afirmat conducerea unității sanitare.

O decizie bazată pe calcule de eficență, mai ales ținând cont de faptul că la Spitalul Efosan banii vin doar de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, drept decontare pentru serviciile medicale prestate. Spitalul este subordonat direct Ministerului Sănătății, dar de aproape două decenii nu au primit decât foarte rar fonduri pentru reparațiile necesare sau alte investiții utile pentru aducerea la zi a echipamentelor medicale și a dotărilor. De altfel, aceasta a fost principalul aspect reclamat de toți directorii care s-au perindat, de-a lungul deceniilor, la conducerea unității sanitare, unii susținând inclusiv că Efosan a ajuns să fie considerat precum o „Cenușăreasă” din ograda Ministerului Sănătății. Iar din informațiile noastre, situația nu s-a schimbat în ultimii șase ani, de când la conducerea unității se află dr. Anatoli Covaleov.

Pentru stat nu a fost o prioritate, privații care au râvnit-o au fost refuzați

Planuri pentru baza de tratament „Steaua de Mare” au tot existat de-a lungul anilor. Pe de o parte, directorii care au condus la un moment sau altul Spitalul Efosan anunțau intenția de reabilitare a bazei. Rodica Sin și dr. Aurelian Ivașcu sunt doar doi dintre cei care au pus accent pe aceste planuri, anunțând fiecare „reparații capitale”. Rodica Sin nu a rămas însă prea mult la conducerea spitalului, plecând la Brăila, unde a preluat managementul Spitalului Județean Brăila, pentru ca ulterior să conducă o direcție din cadrul Consiliului Județean Brăia. Ulterior, dr. Aurelian Ivașcu a făcut demersuri pentru realizarea unui studiu DALI pentru atragerea de fonduri europene pentru realitarea celor două baze de tratament. La vremea aceea, în 2011, se vorbea despre o investiție de 35 de milioane de euro pentru mărețele proiecte de reabilitare.

Ce s-a concretizat din aceste planuri? Mai nimic. Studiul DALI a expirat, fondurile europene nu a fost obținute, în vreme ce la conducerea spitalului au tot fost aduse alte persoane. Tot ce s-a făcut la „Steaua de Mare” sunt câteva reparații curente.

În timp ce statul a trecut baza de tratament „Steaua de Mare” la „diverse”, neconsiderând-o o prioritate, în urmă cu vreo cinci ani, privații au avut o altă părere. Drept consecință, mai mulți hotelieri din Eforie Nord și-au manifestat interesul să preia în consesiune, pentru perioade între 20 și 40 de ani, baza de tratament, să investească milioane de euro în renovarea ei și ulterior să o exploateze. Nici această variantă nu a fost însă acceptată de reprezentanții Ministerului Sănătății, ofertele hotelierilor fiind respinse rând pe rând.

În lipsa unor investiții serioase, baza de tratament „Steaua de Mare” a beneficiat de reabilitare pe bucăți, după puterea financiară a spitalului.

În 2017, DSP a dat un plan și un calendar de conformare pentru „Steaua de Mare”

În prezent baza ar putea fi folosită, dar mai sunt însă multe de făcut. Drept dovadă, în Referatul de evaluare 222/11.07.2017, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța notau: „Nu funcționează la capacitate. Sunt amenajate și dotate cabinete în specialitățile: recuperare, medicină fizică și balneologie, geriatrie și gerontologie. În baza de tratament, funcționale sunt electroterapia, kinetoterapia, masaj, parafină. Se vor înlocui/recondiționa cu materiale lavabile, rezistente la dezinfectante scaunele, fotoliilee din sălile de așteptare și unele cabinete”. Totodată, DSP Constanța a emis avizul de funcționare, cu un plan și un calendar de conformare până la 15.12.2019, în conformitate cu prevederile Ordinul M.S. nr. 146/2017 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației. Astfel, sunt necesare înlocuirea instalațiilor termice în Ambulatoriul 1 și în baza de tratament „Steaua de Mare”, înlocuirea tâmplăriei de la baznul de kinetoterapie și înlocuirea aparaturii medicale depășite din punct de veedere fizic și moral, recondiționarea bazinelor cu apă de ghiol, din baza de tratament. Repetăm, termenul de conformare este sfârșitul lui 2019.

Plan măreț: baza de tratament să fie înălțată cu două etaje, cu 260 de paturi!

Conducerea Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord nu a renunțat însă la ideea de a transforma „Steaua de Mare” într-un punct de interes pentru turismul balnear. Drept pentru care, după cum ne-au precizat reprezentanții unității spitalicești, procedurile pentru actualizarea studiului DALI sunt în curs, sperându-se ca până în aprilie 2019 să fie încheiate. „Suntem în procedură de a ne racorda la rețeaua de gaze. Trebuie să luăm în calcul și eficiența energetică, iar reparațiile trebuie să înceapă cu reparațiile de la bazin. Este un bazin olimpic, energofag și presupune niște cheltuieli considerabile”, a arătat conducerea spitalului.

Dar planul este mult mai complex. Intenția este să fie înălțată baza cu două etaje, pentru realizarea a aproximativ 260 de paturi, pentru cazarea pacienților. Noua structură cu paturi nu ar modifica structura organizatorică actuală a spitalului, ci doar distribuirea secțiilor și a cabinetelor. „Considerăm că realizarea lucrărilor la obiectivul pentru care vă solicităm acordul va duce la o creștere a adresabilității pacienților atât în regim de spitalizare, dar și în regim ambulator, pentru categorii de populație din toată țara și din județ. În acest fel, activitatea în acest obiectiv ar putea redeveni permanentă, putând să câștigăm ulterior și niște pacienți care s-au pierdut în ultimii 25 de ani”, se arată în adresa transmisă de spitalul de Eforie Nord Ministerului Sănătății.

La acest moment, însă, singura sursă de finanțare sunt veniturile proprii. Conducerea Efosan este încrezătoare că va putea să realizeze această investiție folosindu-se doar de aceste venituri. Dar intenționează, de asemenea, să își încerce „norocul” și să depună proiectul în atenția Companiei Naționale de Investiții, în speranța că vor fi acceptați pentru obținerea de fonduri. Rămâne de văzut dacă, de această dată, planurile de modernizare a bazei de tratament „Steaua de Mare” se vor concretiza sau vor fi adăugate pe deja lungul șir de ... intenții fără finalizare! De asemenea, se impune să menționăm și faptul că mandatul actualului manager, dr. Anatoli Covaleov va expira în curând. Rămâne de văzut, în aceste condiții, cine va conduce spitalul din primăvara acestui an și dacă o eventuală modificare va schimba în vreun fel viitorul bazei de tratament.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

ANCHETĂ! Pacienți internați în saloane fără aviz sanitar, într-o ANEXĂ din curtea SPITALULUI EFOSAN

Ministrul Sănătăţii, informat de "Replica": Afaceriştii locali vor să pună mâna pe baza de tratament din Eforie Nord

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa vina negru virgil primar si eu vice si vom schimba statiunea in bine
1
0
Fra-su nu a mai avut timp sa intre in posesia spitalului, poate fra-su reuseste sa-l treaca pe persoana fizica.
3
0
Daca erau vreo doua doctorite frustrate si o asistenta sefa care genereaza mereu zazanie in colectiv, spitalul asta era si mai frumos; in loc sa ne vedem de treaba, mai aparem si in ziare.
228
4
Se asteapta un manager economist, care sa fie un adevarat manager, domnul Covaleov nu prea are timp intre cabinete .
3
360
Baile reci s-au renovat frumos. Clinica Grand a fost renovata de Dr Covaleov dupa ce se incercase inchiderea ei acum 6 ani. Ne-a aratat si ce frumos se va dezvolta dupa proiectul de demult. O sa renoveze si Steaua de mare, o sa vedeti.
374
2
robi iar o bagi pe nevastata la inaintare ,app nu ne povestesti si noua cum e cu casa de la agigea,
60
264
lasati spitalul sa se dezvolte. iar vrea mafia constanteana sa fure ceva si sa isi puna marionete la spital, ca sa poata fura?
372
1
Daca se ocupa robert de spital o sa apara un hotel nou in locul spitalului
54
274

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614