rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Va fi transformată Cenușăreasa medicinii balneare de pe litoral, în prințesă?

Planuri pentru MODERNIZAREA bazei de tratament STEAUA DE MARE de la Eforie Nord

Cândva, era una din destinațiile preferate ale turiștilor germani, francezi sau belgieni pentru tratamente balneare. Era o „perlă a turismului balnear” de pe litoralul românesc, mai ales că are un bazin de dimensiuni olimpice. Astăzi, Ambulatoriul 1 al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord (EFOSAN) sau baza de tratament „Steaua de Mare”, cum mai este cunoscut, este închis.

În ultimul deceniu, baza de tratament „Steaua de Mare” a fost deschisă pentru tratamente numai pentru două luni pe an, dar în 2018 conducerea Spitalului Efosan a decis să nu o mai deschidă nici măcar pentru această scurtă perioadă de timp. Cheltuielile pentru încălzirea și întreținerea bazei de tratament sunt mai mari decât eventualele câștiguri, spun reprezentanții unității sanitare.

În aceste condiții, ce viitor mai are baza de tratament „Steaua de Mare”? Conducerea spitalului din Eforie Nord spune că nu a renunțat la ideea de a repune pe picioare această bază și are în plan, pe lângă reabilitarea completă a acesteia, înălțarea acesteia, pentru realizarea unui spațiu de cazare de aproximativ 260 de paturi.

Secolul trecut, baza de tratament „Steaua de Mare”, din structura Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord era o mândrie pentru români și un punct de interes pentru străini. Veneau aici pentru tratamentele balneare, pentru băile de nămol, pentru terapia cu apă de ghiol. „Veneau avioane pline cu germani”, spuneau, la un moment dat, angajații spitalului de la Eforie Nord. Deschisă în 1974, „Steaua de Mare” a avut o perioadă înfloritoare timp de câteva decenii. Cazarea nu era o problemă, căci baza de tratament a fost gândită și realizată în cadrul unui complex, din care făceau parte și hotelurile Delfinul, Meduza și Steaua de Mare. Hotelurile și baza de tratament sunt conectate prin niște culoare- tunel, care asigurau un acces rapid și facil al pacienților la spațiile de tratament. Actele oficiale arată că în anul 1989 aici au fost tratați aproximativ 23.000 de turiști.

În anii 90, statul a decis să privatizeze cele trei hoteluri care făceau parte din complex. Hotelurile au fost achiziționate de deja vestitul Triță Făniță, care nu a investit în modernizarea lor, ba din contră unitățile au fost lăsate de izbeliște. Au urmat ani de procese, scoaterea lor la vânzare etc, în vreme ce baza de tratament „Steaua de Mare” se degrada din ce în ce mai mult și primea din ce în ce mai puțini bolnavi. Fără spații de cazare asigurate, este mai greu să primești pacienți, după cum spune și actuala conducere a Spitalului Efosan.

„Steaua de Mare”, cu lacătul pe uși în 2018!

În consecință, s-a ajuns în situația ca „Steaua de Mare” să fie deschisă doar două luni pe an, în timpul sezonului estival. Dar nu neapărat pentru că ar fi reprezentat un avansaj din punct de vedere financiar pentru Spitalul Efosan, ci mai mult în amintirea vremurilor frumoase de altă dată, când baza de tratament forfotea de pacienți români și străini. În 2018 nici nu a mai fost deschisă.

„O deschideam în vară, pentru două luni și ceva. În 2018 nu am mai deschis-o. Din punct de vedere al tratamentelor balneare, acolo suplimentar față de spital sunt împachetările de nămol. Dar în rest, ce făceam era să mutăm o parte din echipamente și din resursa umană, pentru a oferi servicii medicale și în respectiva locație. Făcând însă o analiză pe ultimii ani, am constatat că implica niște costuri uriașe. Așa că ne-am făcut calculele și am decis că cei care doresc serviciile medicale, pot veni aici, la spital”, a afirmat conducerea unității sanitare.

O decizie bazată pe calcule de eficență, mai ales ținând cont de faptul că la Spitalul Efosan banii vin doar de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, drept decontare pentru serviciile medicale prestate. Spitalul este subordonat direct Ministerului Sănătății, dar de aproape două decenii nu au primit decât foarte rar fonduri pentru reparațiile necesare sau alte investiții utile pentru aducerea la zi a echipamentelor medicale și a dotărilor. De altfel, aceasta a fost principalul aspect reclamat de toți directorii care s-au perindat, de-a lungul deceniilor, la conducerea unității sanitare, unii susținând inclusiv că Efosan a ajuns să fie considerat precum o „Cenușăreasă” din ograda Ministerului Sănătății. Iar din informațiile noastre, situația nu s-a schimbat în ultimii șase ani, de când la conducerea unității se află dr. Anatoli Covaleov.

Pentru stat nu a fost o prioritate, privații care au râvnit-o au fost refuzați

Planuri pentru baza de tratament „Steaua de Mare” au tot existat de-a lungul anilor. Pe de o parte, directorii care au condus la un moment sau altul Spitalul Efosan anunțau intenția de reabilitare a bazei. Rodica Sin și dr. Aurelian Ivașcu sunt doar doi dintre cei care au pus accent pe aceste planuri, anunțând fiecare „reparații capitale”. Rodica Sin nu a rămas însă prea mult la conducerea spitalului, plecând la Brăila, unde a preluat managementul Spitalului Județean Brăila, pentru ca ulterior să conducă o direcție din cadrul Consiliului Județean Brăia. Ulterior, dr. Aurelian Ivașcu a făcut demersuri pentru realizarea unui studiu DALI pentru atragerea de fonduri europene pentru realitarea celor două baze de tratament. La vremea aceea, în 2011, se vorbea despre o investiție de 35 de milioane de euro pentru mărețele proiecte de reabilitare.

Ce s-a concretizat din aceste planuri? Mai nimic. Studiul DALI a expirat, fondurile europene nu a fost obținute, în vreme ce la conducerea spitalului au tot fost aduse alte persoane. Tot ce s-a făcut la „Steaua de Mare” sunt câteva reparații curente.

În timp ce statul a trecut baza de tratament „Steaua de Mare” la „diverse”, neconsiderând-o o prioritate, în urmă cu vreo cinci ani, privații au avut o altă părere. Drept consecință, mai mulți hotelieri din Eforie Nord și-au manifestat interesul să preia în consesiune, pentru perioade între 20 și 40 de ani, baza de tratament, să investească milioane de euro în renovarea ei și ulterior să o exploateze. Nici această variantă nu a fost însă acceptată de reprezentanții Ministerului Sănătății, ofertele hotelierilor fiind respinse rând pe rând.

În lipsa unor investiții serioase, baza de tratament „Steaua de Mare” a beneficiat de reabilitare pe bucăți, după puterea financiară a spitalului.

În 2017, DSP a dat un plan și un calendar de conformare pentru „Steaua de Mare”

În prezent baza ar putea fi folosită, dar mai sunt însă multe de făcut. Drept dovadă, în Referatul de evaluare 222/11.07.2017, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța notau: „Nu funcționează la capacitate. Sunt amenajate și dotate cabinete în specialitățile: recuperare, medicină fizică și balneologie, geriatrie și gerontologie. În baza de tratament, funcționale sunt electroterapia, kinetoterapia, masaj, parafină. Se vor înlocui/recondiționa cu materiale lavabile, rezistente la dezinfectante scaunele, fotoliilee din sălile de așteptare și unele cabinete”. Totodată, DSP Constanța a emis avizul de funcționare, cu un plan și un calendar de conformare până la 15.12.2019, în conformitate cu prevederile Ordinul M.S. nr. 146/2017 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației. Astfel, sunt necesare înlocuirea instalațiilor termice în Ambulatoriul 1 și în baza de tratament „Steaua de Mare”, înlocuirea tâmplăriei de la baznul de kinetoterapie și înlocuirea aparaturii medicale depășite din punct de veedere fizic și moral, recondiționarea bazinelor cu apă de ghiol, din baza de tratament. Repetăm, termenul de conformare este sfârșitul lui 2019.

Plan măreț: baza de tratament să fie înălțată cu două etaje, cu 260 de paturi!

Conducerea Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord nu a renunțat însă la ideea de a transforma „Steaua de Mare” într-un punct de interes pentru turismul balnear. Drept pentru care, după cum ne-au precizat reprezentanții unității spitalicești, procedurile pentru actualizarea studiului DALI sunt în curs, sperându-se ca până în aprilie 2019 să fie încheiate. „Suntem în procedură de a ne racorda la rețeaua de gaze. Trebuie să luăm în calcul și eficiența energetică, iar reparațiile trebuie să înceapă cu reparațiile de la bazin. Este un bazin olimpic, energofag și presupune niște cheltuieli considerabile”, a arătat conducerea spitalului.

Dar planul este mult mai complex. Intenția este să fie înălțată baza cu două etaje, pentru realizarea a aproximativ 260 de paturi, pentru cazarea pacienților. Noua structură cu paturi nu ar modifica structura organizatorică actuală a spitalului, ci doar distribuirea secțiilor și a cabinetelor. „Considerăm că realizarea lucrărilor la obiectivul pentru care vă solicităm acordul va duce la o creștere a adresabilității pacienților atât în regim de spitalizare, dar și în regim ambulator, pentru categorii de populație din toată țara și din județ. În acest fel, activitatea în acest obiectiv ar putea redeveni permanentă, putând să câștigăm ulterior și niște pacienți care s-au pierdut în ultimii 25 de ani”, se arată în adresa transmisă de spitalul de Eforie Nord Ministerului Sănătății.

La acest moment, însă, singura sursă de finanțare sunt veniturile proprii. Conducerea Efosan este încrezătoare că va putea să realizeze această investiție folosindu-se doar de aceste venituri. Dar intenționează, de asemenea, să își încerce „norocul” și să depună proiectul în atenția Companiei Naționale de Investiții, în speranța că vor fi acceptați pentru obținerea de fonduri. Rămâne de văzut dacă, de această dată, planurile de modernizare a bazei de tratament „Steaua de Mare” se vor concretiza sau vor fi adăugate pe deja lungul șir de ... intenții fără finalizare! De asemenea, se impune să menționăm și faptul că mandatul actualului manager, dr. Anatoli Covaleov va expira în curând. Rămâne de văzut, în aceste condiții, cine va conduce spitalul din primăvara acestui an și dacă o eventuală modificare va schimba în vreun fel viitorul bazei de tratament.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

ANCHETĂ! Pacienți internați în saloane fără aviz sanitar, într-o ANEXĂ din curtea SPITALULUI EFOSAN

Ministrul Sănătăţii, informat de "Replica": Afaceriştii locali vor să pună mâna pe baza de tratament din Eforie Nord

vineri, 4 ianuarie 20192388
Comentarii

01I anghel(6 mar 15:56)
Sa vina negru virgil primar si eu vice si vom schimba statiunea in bine
02Sa vina Titi Brailoiu(10 ian 23:24)
Fra-su nu a mai avut timp sa intre in posesia spitalului, poate fra-su reuseste sa-l treaca pe persoana fizica.
4176asistenta(5 ian 20:21)
Daca erau vreo doua doctorite frustrate si o asistenta sefa care genereaza mereu zazanie in colectiv, spitalul asta era si mai frumos; in loc sa ne vedem de treaba, mai aparem si in ziare.
3073Cineva.(4 ian 19:46)
Se asteapta un manager economist, care sa fie un adevarat manager, domnul Covaleov nu prea are timp intre cabinete .
2316angajat vechi(4 ian 18:31)
Baile reci s-au renovat frumos. Clinica Grand a fost renovata de Dr Covaleov dupa ce se incercase inchiderea ei acum 6 ani. Ne-a aratat si ce frumos se va dezvolta dupa proiectul de demult. O sa renoveze si Steaua de mare, o sa vedeti.
22659robi iar o bagi pe pisi(4 ian 13:56)
robi iar o bagi pe nevastata la inaintare ,app nu ne povestesti si noua cum e cu casa de la agigea,
1312mafia(4 ian 12:06)
lasati spitalul sa se dezvolte. iar vrea mafia constanteana sa fure ceva si sa isi puna marionete la spital, ca sa poata fura?
23754Pnldezastru(4 ian 02:21)
Daca se ocupa robert de spital o sa apara un hotel nou in locul spitalului
mai mult...Sănătate
18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...427

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa827
18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”449
18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...450

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!487
11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța3769
10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1846

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia871
4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia1043
3 mai 01:13SănătateMii de pacienţi, prezenţi la Spitalul Judeţean Constanţa în minivacanţă

Mii de pacienți, investigați și tratați la SCJU Constanța, în timpul minivacanței de Paște și 1 Mai. 868...949

29 apr 01:20SănătateINVESTIGAȚII MODERNE pentru bolnavii cardiaci, la Spitalul Județean Constanța1716
29 apr 20:32SănătateALARMANT! MAME DIN COPILĂRIE! Din ce în ce mai multe minore aduc pe lume prunci! Iată care este situația la Constanța!2138
Vremea
17.1°12.7° - 17.1° marţi, 21 mai 2019
ploaieUmiditate: 53%
Vânt: 2.23 m/s din SSV
Presiune: 1010.39 milibari

Loto
6/49111524252643
5/402522253112
joker31419284413
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 00:00SportAstra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 3-2

Astra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe teren propriu, în...251

21 mai 00:00SportLazio - Bologna 3-3. Spectacol pe "Olimpico". Oaspeții s-au salvat de la retrogradare

Bologna va juca în Serie A şi în sezonul viitor. Echipa lui Sinisa Mihajlovic a făcut 3-3 cu Lazio în deplasare şI...221

20 mai 23:53SportFlorian Walter, fostul acționar al lui Dinamo, a murit

Florian Walter a murit duminică, 19 mai, în jurul orei 22:00. Avea 56 de ani. Fostul investitor de la Dinamo, Petrolul...2523

20 mai 23:52SportFCSB - CFR Cluj 1-0. Victorie de palmares a roș-albaștrilor. Teixeira a înscris golul campionatului

FCSB - CFR Cluj 1-0. Roș-albaștrii au obținut o victorie de palmares în fața campioanei. Filipe Teixeira a marcat...619

Local
21 mai 00:00LocalRESTRICŢII DE TRAFIC şi PROGRAMUL evenimentelor de Ziua Constanţei

Orașul nostru este în sărbătoare. „Ziua Constanței” va fi marcată și prin o paradă cu caracter civil și...976

21 mai 02:40LocalȚigări de contrabandă descoperite la bordul unei nave din Portul Constanța

În Portul Constanța Sud Agigea, în data de 19.05.2019, o echipă comună de control, formată din poliţişti de...1109

21 mai 02:40LocalBunuri contrafăcute și nedeclarate în valoare de peste 136.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...401

21 mai 01:09LocalPieton accidentat în stațiunea Mamaia

Un accident rutier a avut loc în stațiunea Mamaia, luni, 20 mai. Potrivit primelor informații, un pieton a fost lovit...2389

20 mai 02:54LocalAccident rutier în Tuzla

Un accident rutier a avut loc în Tuzla, luni, 20 mai. Potrivit primelor informații, a fost implicată o motocicletă....1278

21 mai 02:36LocalPolițiștii din Eforie și Valu lui Traian, controale în trafic

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian, la data de 20 mai a.c., în jurul orei 8.30, au depistat...882

21 mai 01:14LocalAmenzi de aproape 50.000 de lei, aplicate de Poliția Locală! Mașini pe iarbă, cerșetori și alcoolici, sancționați!

Polițiștii locali au acționat, în sfârșitul de săptămână, care a trecut, în scopul creşterii eficienței...505

21 mai 01:11LocalUn tânăr fără permis, PRINS MORT de BEAT la volan în Palazu!

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 20 mai a.c., în jurul orei 00.10, au depistat un bărbat, în...1179

21 mai 01:13LocalSărbătoare la Școala nr. 8 Constanța, cu târg de prăjituri și concursuri sportive

Marți, 21 mai a.c., Şcoala Gimnazială Nr. 8 Constanţa sărbătoreşte cea de a 55-a aniversare ca instituţie de...316

21 mai 01:13LocalGAIȚELE vă așteaptă joi și vineri, la Teatrul de Stat Constanța

Cu prilejul Zilei Constanței, Teatrul de Stat a programat pentru această saptămână două reprezentații ale...355

Politică
21 mai 01:10PoliticăSURPRIZĂ! CÂND AFLĂM DECIZIA INSTANŢEI ÎN CAZUL LUI DRAGNEA

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă apelul lui Liviu Dragnea în...680

21 mai 02:50PoliticăLia Olguța Vasilescu, mesaj ciudat înainte de aducerea lui Radu Mazăre: „Credeți că PSD îl aduce? Seamănă cu rețeta din 2016“

Radu Mazăre urmează să fie repatriat, luni seara, după ce a fost prins și arestat în Madagascar. Fostul primar PSD...1265

21 mai 02:41PoliticăMAE: Peste 4 milioane de buletine de vot, trimise în străinătate pentru cele două scrutine de duminică

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a finalizat luni expedierea materialelor necesare votării către misiunile...231

21 mai 02:41PoliticăMinisterul Justiţiei: Birchall a dispus la începutul mandatului formarea unei comisii de dialog în urma protestelor din penitenciare

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a dispus, "încă din prima zi de mandat", formarea unei comisii de...342

21 mai 02:39PoliticăPrimăria Municipiului Constanța a început acțiunile de dezinsecție

Mai multe echipe specializate împrăștie în municipiul Constanţa substanțe care au rolul de a menține un nivel...341

21 mai 01:07PoliticăBOMBĂ în alegeri! Mesaj intern atribuit USR: 'Trebuie să creați un incident la vot până la ora 10.00'

Social-democrații au transmis, luni, că au făcut rost de un mesaj intern al USR în care membrii partidului sunt...2817

21 mai 02:38PoliticăConstanţa. Buletinele se pot elibera şi în duminica alegerilor!

Serviciul Evidența Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța va elibera acte de identitate inclusiv în...370

21 mai 01:07PoliticăAlexandru Mazăre: 'Să aibă și ei parte de dreptatea pe care a avut-o Radu'

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, s-a aflat, în dimineața de luni, 20 mai, la Înalta Curte...4241

21 mai 02:52PoliticăLeancă, omul lui Ponta, laude incredibile pentru Băsescu: Ne-a ajutat foarte mult

Fostul Prim-ministru moldovean Iurie Leancă, locul patru pe lista Pro-România pentru alegerile europarlamentare, l-a...316

21 mai 02:43PoliticăTeodorovici arată spre contractele cu statul ale 'deontologilor ipocriţi': Lideri ai opoziţiei luaţi în vizor

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, lansează acuzaţii grele după ce a participat la sărbătoarea...826

Monden
21 mai 00:00MondenSmiley lansează piesa „Song about nothing“ cu un clip filmat în Los Angeles, alături de versiunea sa 2D

După o carieră de 12 ani plini de lansări de piese despre cele mai profunde teme cu putință, de la dragoste,...212

21 mai 00:00Monden9 ani fără Jean Constantin. Ne-a lăsat roluri memorabile Patraulea, Parpanghel și Ismail

Jean Constantin este considerat unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de...232

21 mai 00:00MondenElena Gheorghe își antrenează vocea la fel ca Elvis Presley pentru concertul de la Sala Palatului

Elena Gheorghe se pregătește de show-ul pe care l-a pregătit la Sala Palatului și ne-a dezvăluit care sunt...189

21 mai 00:00MondenMormântul lui Răzvan Ciobanu a devenit loc de pelerinaj

Locul de veci al creatorului de modă Răzvan Ciobanu, aflat în Cimitirul Progresul 1 din Capitală, a devenit loc de...266

21 mai 00:00MondenAlex Velea, schimbare completă de look. Artistul s-a vopsit blond. Iat-o blondă și pe Antonia

De-a lungul timpului, Alex Velea și-a creat câteva tușe personale atunci când vine vorba de aparițiile sale, fanii...334

21 mai 00:00MondenPrinţul William, preşedintele BAFTA, în centrul unor controverse legate de un interviu oferit de tatăl lui Meghan

Interviul pe care tatăl lui Meghan, Thomas Markle, l-a oferit ziaristului Piers Morgan - unul dintre cei mai critici la...212

21 mai 00:00MondenCannes 2019 - Tarantino solicită să nu fie dezvăluit conţinutul filmului său, inclus în competiţia oficială

Cineastul american Quentin Tarantino a adresat o scrisoare deschisă tuturor persoanelor care vor viziona ''Once upon a...186

21 mai 00:00MondenSerialul „Game of Thrones“ s-a încheiat. Ultimul episod, întâmpinat de fani cu bucurie, lacrimi, isterie şi aplauze

Fanii serialului "Game of Thrones" au trăit intens şi cu multă pasiune - strigăte de bucurie, lacrimi, scene de...223

21 mai 00:00Monden„John Wick: Chapter 3 - Parabellum“ înlocuieşte „Avengers“ pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

După săptămâni de staţionare pe prima poziţie a box-office-ului nord-american, "Avengers: Endgame" a cedat primul...200

21 mai 00:00MondenAlain Delon, monstru sacru al cinematografiei, premiat şi omagiat la Festivalul de la Cannes

Actorul francez Alain Delon, un monstru sacru al cinematografiei, a fost deosebit de emoţionat duminică în momentul...247

Mapamond
21 mai 00:00MapamondIgor Dodon nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a fost invitat la ceremonia de învestire a noului preşedinte...191

21 mai 00:00MapamondSpania: Separatiştii catalani aleşi în legislativul de la Madrid au ieşit din detenţie pentru formalităţile de înregistrare ca parlamentari

Separatiştii catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv au ieşit luni din...175

21 mai 18:47MapamondSUA: Mii de manifestanţi în Alabama împotriva interzicerii avorturilor

Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile mai multor oraşe din statul Alabama (sudul Statelor Unite)...167

21 mai 00:00MapamondRusia/Ucraina: Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Volodimir Zelenski pentru învestirea în funcţie

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pentru învestirea în funcţie pe noul preşedinte...190

21 mai 00:00MapamondOSDO: Cel puţin 10 civili, inclusiv copii, au fost ucişi în lovituri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib

Cel puţin 10 civili, inclusiv cinci copii, au fost ucişi în raiduri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib...166

21 mai 00:00MapamondBrazilia: 11 persoane au fost ucise într-un masacru comis într-un bar

Unsprezece persoane au fost împuşcate mortal într-un bar din nordul Braziliei duminică după-amiază când mai...170

21 mai 00:00MapamondArmata rusă: Forţele siriene au încetat focul în provincia Idleb

Armata rusă a anunţat duminică că forţele siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad au încetat focul ''într-o...169

21 mai 00:00MapamondMii de persoane au manifestat împotriva naţionalismului în mai multe oraşe germane

Mii de persoane au manifestat duminică în mai multe oraşe germane, între care Berlin şi Frankfurt, împotriva...172

21 mai 00:00MapamondEgipt: Cel puţin 17 răniţi, într-o explozie care a vizat turişti în apropierea piramidelor

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat...175

21 mai 18:34MapamondTurnul Eiffel, evacuat din cauza unei persoane care a încercat să escaladeze edificiul

Turnul Eiffel şi spaţiul din jurul său au fost evacuate luni după-amiază din cauza unei persoane care a escaladat...168