rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Va fi transformată Cenușăreasa medicinii balneare de pe litoral, în prințesă?

Planuri pentru MODERNIZAREA bazei de tratament STEAUA DE MARE de la Eforie Nord

Cândva, era una din destinațiile preferate ale turiștilor germani, francezi sau belgieni pentru tratamente balneare. Era o „perlă a turismului balnear” de pe litoralul românesc, mai ales că are un bazin de dimensiuni olimpice. Astăzi, Ambulatoriul 1 al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord (EFOSAN) sau baza de tratament „Steaua de Mare”, cum mai este cunoscut, este închis.

În ultimul deceniu, baza de tratament „Steaua de Mare” a fost deschisă pentru tratamente numai pentru două luni pe an, dar în 2018 conducerea Spitalului Efosan a decis să nu o mai deschidă nici măcar pentru această scurtă perioadă de timp. Cheltuielile pentru încălzirea și întreținerea bazei de tratament sunt mai mari decât eventualele câștiguri, spun reprezentanții unității sanitare.

În aceste condiții, ce viitor mai are baza de tratament „Steaua de Mare”? Conducerea spitalului din Eforie Nord spune că nu a renunțat la ideea de a repune pe picioare această bază și are în plan, pe lângă reabilitarea completă a acesteia, înălțarea acesteia, pentru realizarea unui spațiu de cazare de aproximativ 260 de paturi.

Secolul trecut, baza de tratament „Steaua de Mare”, din structura Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord era o mândrie pentru români și un punct de interes pentru străini. Veneau aici pentru tratamentele balneare, pentru băile de nămol, pentru terapia cu apă de ghiol. „Veneau avioane pline cu germani”, spuneau, la un moment dat, angajații spitalului de la Eforie Nord. Deschisă în 1974, „Steaua de Mare” a avut o perioadă înfloritoare timp de câteva decenii. Cazarea nu era o problemă, căci baza de tratament a fost gândită și realizată în cadrul unui complex, din care făceau parte și hotelurile Delfinul, Meduza și Steaua de Mare. Hotelurile și baza de tratament sunt conectate prin niște culoare- tunel, care asigurau un acces rapid și facil al pacienților la spațiile de tratament. Actele oficiale arată că în anul 1989 aici au fost tratați aproximativ 23.000 de turiști.

În anii 90, statul a decis să privatizeze cele trei hoteluri care făceau parte din complex. Hotelurile au fost achiziționate de deja vestitul Triță Făniță, care nu a investit în modernizarea lor, ba din contră unitățile au fost lăsate de izbeliște. Au urmat ani de procese, scoaterea lor la vânzare etc, în vreme ce baza de tratament „Steaua de Mare” se degrada din ce în ce mai mult și primea din ce în ce mai puțini bolnavi. Fără spații de cazare asigurate, este mai greu să primești pacienți, după cum spune și actuala conducere a Spitalului Efosan.

„Steaua de Mare”, cu lacătul pe uși în 2018!

În consecință, s-a ajuns în situația ca „Steaua de Mare” să fie deschisă doar două luni pe an, în timpul sezonului estival. Dar nu neapărat pentru că ar fi reprezentat un avansaj din punct de vedere financiar pentru Spitalul Efosan, ci mai mult în amintirea vremurilor frumoase de altă dată, când baza de tratament forfotea de pacienți români și străini. În 2018 nici nu a mai fost deschisă.

„O deschideam în vară, pentru două luni și ceva. În 2018 nu am mai deschis-o. Din punct de vedere al tratamentelor balneare, acolo suplimentar față de spital sunt împachetările de nămol. Dar în rest, ce făceam era să mutăm o parte din echipamente și din resursa umană, pentru a oferi servicii medicale și în respectiva locație. Făcând însă o analiză pe ultimii ani, am constatat că implica niște costuri uriașe. Așa că ne-am făcut calculele și am decis că cei care doresc serviciile medicale, pot veni aici, la spital”, a afirmat conducerea unității sanitare.

O decizie bazată pe calcule de eficență, mai ales ținând cont de faptul că la Spitalul Efosan banii vin doar de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, drept decontare pentru serviciile medicale prestate. Spitalul este subordonat direct Ministerului Sănătății, dar de aproape două decenii nu au primit decât foarte rar fonduri pentru reparațiile necesare sau alte investiții utile pentru aducerea la zi a echipamentelor medicale și a dotărilor. De altfel, aceasta a fost principalul aspect reclamat de toți directorii care s-au perindat, de-a lungul deceniilor, la conducerea unității sanitare, unii susținând inclusiv că Efosan a ajuns să fie considerat precum o „Cenușăreasă” din ograda Ministerului Sănătății. Iar din informațiile noastre, situația nu s-a schimbat în ultimii șase ani, de când la conducerea unității se află dr. Anatoli Covaleov.

Pentru stat nu a fost o prioritate, privații care au râvnit-o au fost refuzați

Planuri pentru baza de tratament „Steaua de Mare” au tot existat de-a lungul anilor. Pe de o parte, directorii care au condus la un moment sau altul Spitalul Efosan anunțau intenția de reabilitare a bazei. Rodica Sin și dr. Aurelian Ivașcu sunt doar doi dintre cei care au pus accent pe aceste planuri, anunțând fiecare „reparații capitale”. Rodica Sin nu a rămas însă prea mult la conducerea spitalului, plecând la Brăila, unde a preluat managementul Spitalului Județean Brăila, pentru ca ulterior să conducă o direcție din cadrul Consiliului Județean Brăia. Ulterior, dr. Aurelian Ivașcu a făcut demersuri pentru realizarea unui studiu DALI pentru atragerea de fonduri europene pentru realitarea celor două baze de tratament. La vremea aceea, în 2011, se vorbea despre o investiție de 35 de milioane de euro pentru mărețele proiecte de reabilitare.

Ce s-a concretizat din aceste planuri? Mai nimic. Studiul DALI a expirat, fondurile europene nu a fost obținute, în vreme ce la conducerea spitalului au tot fost aduse alte persoane. Tot ce s-a făcut la „Steaua de Mare” sunt câteva reparații curente.

În timp ce statul a trecut baza de tratament „Steaua de Mare” la „diverse”, neconsiderând-o o prioritate, în urmă cu vreo cinci ani, privații au avut o altă părere. Drept consecință, mai mulți hotelieri din Eforie Nord și-au manifestat interesul să preia în consesiune, pentru perioade între 20 și 40 de ani, baza de tratament, să investească milioane de euro în renovarea ei și ulterior să o exploateze. Nici această variantă nu a fost însă acceptată de reprezentanții Ministerului Sănătății, ofertele hotelierilor fiind respinse rând pe rând.

În lipsa unor investiții serioase, baza de tratament „Steaua de Mare” a beneficiat de reabilitare pe bucăți, după puterea financiară a spitalului.

În 2017, DSP a dat un plan și un calendar de conformare pentru „Steaua de Mare”

În prezent baza ar putea fi folosită, dar mai sunt însă multe de făcut. Drept dovadă, în Referatul de evaluare 222/11.07.2017, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța notau: „Nu funcționează la capacitate. Sunt amenajate și dotate cabinete în specialitățile: recuperare, medicină fizică și balneologie, geriatrie și gerontologie. În baza de tratament, funcționale sunt electroterapia, kinetoterapia, masaj, parafină. Se vor înlocui/recondiționa cu materiale lavabile, rezistente la dezinfectante scaunele, fotoliilee din sălile de așteptare și unele cabinete”. Totodată, DSP Constanța a emis avizul de funcționare, cu un plan și un calendar de conformare până la 15.12.2019, în conformitate cu prevederile Ordinul M.S. nr. 146/2017 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației. Astfel, sunt necesare înlocuirea instalațiilor termice în Ambulatoriul 1 și în baza de tratament „Steaua de Mare”, înlocuirea tâmplăriei de la baznul de kinetoterapie și înlocuirea aparaturii medicale depășite din punct de veedere fizic și moral, recondiționarea bazinelor cu apă de ghiol, din baza de tratament. Repetăm, termenul de conformare este sfârșitul lui 2019.

Plan măreț: baza de tratament să fie înălțată cu două etaje, cu 260 de paturi!

Conducerea Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord nu a renunțat însă la ideea de a transforma „Steaua de Mare” într-un punct de interes pentru turismul balnear. Drept pentru care, după cum ne-au precizat reprezentanții unității spitalicești, procedurile pentru actualizarea studiului DALI sunt în curs, sperându-se ca până în aprilie 2019 să fie încheiate. „Suntem în procedură de a ne racorda la rețeaua de gaze. Trebuie să luăm în calcul și eficiența energetică, iar reparațiile trebuie să înceapă cu reparațiile de la bazin. Este un bazin olimpic, energofag și presupune niște cheltuieli considerabile”, a arătat conducerea spitalului.

Dar planul este mult mai complex. Intenția este să fie înălțată baza cu două etaje, pentru realizarea a aproximativ 260 de paturi, pentru cazarea pacienților. Noua structură cu paturi nu ar modifica structura organizatorică actuală a spitalului, ci doar distribuirea secțiilor și a cabinetelor. „Considerăm că realizarea lucrărilor la obiectivul pentru care vă solicităm acordul va duce la o creștere a adresabilității pacienților atât în regim de spitalizare, dar și în regim ambulator, pentru categorii de populație din toată țara și din județ. În acest fel, activitatea în acest obiectiv ar putea redeveni permanentă, putând să câștigăm ulterior și niște pacienți care s-au pierdut în ultimii 25 de ani”, se arată în adresa transmisă de spitalul de Eforie Nord Ministerului Sănătății.

La acest moment, însă, singura sursă de finanțare sunt veniturile proprii. Conducerea Efosan este încrezătoare că va putea să realizeze această investiție folosindu-se doar de aceste venituri. Dar intenționează, de asemenea, să își încerce „norocul” și să depună proiectul în atenția Companiei Naționale de Investiții, în speranța că vor fi acceptați pentru obținerea de fonduri. Rămâne de văzut dacă, de această dată, planurile de modernizare a bazei de tratament „Steaua de Mare” se vor concretiza sau vor fi adăugate pe deja lungul șir de ... intenții fără finalizare! De asemenea, se impune să menționăm și faptul că mandatul actualului manager, dr. Anatoli Covaleov va expira în curând. Rămâne de văzut, în aceste condiții, cine va conduce spitalul din primăvara acestui an și dacă o eventuală modificare va schimba în vreun fel viitorul bazei de tratament.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

ANCHETĂ! Pacienți internați în saloane fără aviz sanitar, într-o ANEXĂ din curtea SPITALULUI EFOSAN

Ministrul Sănătăţii, informat de "Replica": Afaceriştii locali vor să pună mâna pe baza de tratament din Eforie Nord

vineri, 4 ianuarie 20191783
Comentarii

01Sa vina Titi Brailoiu(10 ian 23:24)
Fra-su nu a mai avut timp sa intre in posesia spitalului, poate fra-su reuseste sa-l treaca pe persoana fizica.
428asistenta(5 ian 20:21)
Daca erau vreo doua doctorite frustrate si o asistenta sefa care genereaza mereu zazanie in colectiv, spitalul asta era si mai frumos; in loc sa ne vedem de treaba, mai aparem si in ziare.
423Cineva.(4 ian 19:46)
Se asteapta un manager economist, care sa fie un adevarat manager, domnul Covaleov nu prea are timp intre cabinete .
246angajat vechi(4 ian 18:31)
Baile reci s-au renovat frumos. Clinica Grand a fost renovata de Dr Covaleov dupa ce se incercase inchiderea ei acum 6 ani. Ne-a aratat si ce frumos se va dezvolta dupa proiectul de demult. O sa renoveze si Steaua de mare, o sa vedeti.
2814robi iar o bagi pe pisi(4 ian 13:56)
robi iar o bagi pe nevastata la inaintare ,app nu ne povestesti si noua cum e cu casa de la agigea,
150mafia(4 ian 12:06)
lasati spitalul sa se dezvolte. iar vrea mafia constanteana sa fure ceva si sa isi puna marionete la spital, ca sa poata fura?
2916Pnldezastru(4 ian 02:21)
Daca se ocupa robert de spital o sa apara un hotel nou in locul spitalului
mai mult...Sănătate
17 ian 00:27SănătateMai mulți pediatri în Spitalul Județean Tulcea!

Vești îmbucurătoare pentru părinții din județul Tulcea: conducerea Spitalului Județean a anunțat că se...412

16 ian 00:48SănătateMinisterul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică privind funcţionarea farmaciilor415
14 ian 01:36SănătateSorina Pintea a semnat ordinul: Începe cel mai mare CONTROL din ultimii ani, în spitale613
14 ian 01:36SănătateINSP: 7 persoane decedate din cauza gripei

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din judeţul Prahova şi un copil de 10 luni din Ilfov au murit, duminică, din...338

12 ian 23:01SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie cumpără un sistem de imagistică de la un politician declarat incompatibil1444
11 ian 02:13SănătateA crescut numărul de infecţii respiratorii acute cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent442
10 ian 00:00SănătateÎNGRIJIRI la DOMICILIU pentru vârstnicii din Năvodari

Direcția de Asistență Socială Năvodari acordă servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din...569

10 ian 00:00SănătateProiecte de 12 milioane de euro pentru Spitalul Județean Tulcea. Licitația începe în februarie!487
9 ian 03:33SănătateMinistrul Sănătăţii a vorbit despre şpaga în spitale: Fenomenul este încă de mare amploare. Ce măsuri vor fi luate în continuare932
9 ian 03:19SănătateTrei copii din comunitatea horahai din Castelu au avut nevoie de operații! „Avem ajutorul unui chirurg minunat din Spitalul Județean!”

Patru copii din comunitatea horahai din localitatea constănțeană Castelu au fost supuși unor intervenții...1340

9 ian 03:26SănătateȘansă în plus pentru pacienții diagnosticați cu tumori cerebrale sau Parkinson813
8 ian 00:59SănătateGRIPA face ravagii la Constanța! Județul de la malul mării, în top la numărul de îmbolnăviri!856
Vremea
7.5°-2.3° - 7.5° joi, 17 ianuarie 2019
cer seninUmiditate: 0%
Vânt: 4.19 m/s din SSV
Presiune: 1023.01 milibari

Loto
6/4971534364045
5/404919272814
joker3273032393
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 ian 00:00SportBarcelona, în sferturile Cupei, dar ar putea fi exclusă! Dublă Dembele, gol Messi

Barcelona s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Spaniei, după ce s-a impus cu 3-0 în duelul cu Levante....109

18 ian 00:35SportViitorul, învinsă cu 5-0 de o echipă de liga a treia, în al 6-lea amical din Antalya

FC Viitorul Constanţa a fost surclasată de formaţia germană de liga a treia VfR Aalen cu scorul de 5-0 (2-0), joi,...149

18 ian 00:00SportScurtcircuit! Viitorul a pierdut la scor al treilea său amical, 0-5 cu o echipă din liga a treia germană

După două meciuri bune, 2-1 cu Ferencvaros și 2-2 în amicalul de ieri cu Rubin Kazan, Viitorul a pierdut categoric...111

18 ian 00:00SportNu ştiu cum am câştigat, a declarat Simona Halep după victoria cu Sofia Kenin

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat că nu are nicio idee cum a reuşit să...123

Local
18 ian 01:24LocalEste nevoie de sprijin pentru un tânăr care va merge la chimioterapie!

Un tânăr în vârstă de 21 de ani are nevoie de ajutorul nostru! Bogdan Marghiol este din Dorobanțu, județul...788

18 ian 01:46LocalAutobuz nou, rămas de căruță: șoferul n-a mai știut cum să-l pornească!

Șoferii RATC încă nu s-au obișnuit cu noile autobuze ISUZU achiziționate de Primăria Constanța! Deși...1917

18 ian 01:46LocalUn constănțean care a ȘANTAJAT doi bărbați, AMENINȚÂNDU-I inclusiv pe Facebook, a fost ARESTAT

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța, la data de 17 ianuarie a.c., au...1683

18 ian 01:46LocalPrins băut la volan pe un drum din județul Constanța

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Siliștea, la data de 17 ianuarie a.c., ora 9.30, au identificat un...371

18 ian 01:25LocalDosarul penal în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, retrimis la DNA

Dosarul penal în care Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, este cercetat de DNA Constanța pentru abuz în...541

18 ian 01:47LocalPolițiștii au efectuat RAZII în localitatea Valu lui Traian

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian, împreună cu polițiști locali, la data de 17 ianuarie...1067

18 ian 01:50LocalOamenii legii solicită ajutorul cetățenilor cu privire la o minoră dispărută din Medgidia

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei minore în vârstă de 15 ani, Maria Andreea Ionescu, în...1411

18 ian 01:53LocalServiciul de Imigrări Constanța a depistat 240 de străini ilegali, în 2018

Pe parcursul anului 2018, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Constanța au depistat 240 de străini...260

18 ian 01:49LocalTrei tineri au furat o bicicletă dintr-un imobil din Constanța

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Secției 1...197

18 ian 02:00LocalO minoră a rămas fără portofel în timp ce călătorea cu autobuzul, la Constanța!

În urma comiterii unei infracțiuni de furt, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției...335

Politică
18 ian 00:00PoliticăCrețu: Sunt puțin dezamăgită de ritmul lent în care s-au derulat programele cu fonduri UE

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, s-a declarat ''puţin dezamăgită'' de ritmul lent în...90

18 ian 00:00PoliticăCodrin Ștefănescu confirmă că SUSPENDAREA lui Klaus Iohannis NU va avea loc

PSD este, la ora actuală, partidul cel mai vânat din România, după ce 1.187 de primari, viceprimari şi consilieri...93

18 ian 01:57PoliticăLia Olguța Vasilescu a prezentat DOCUMENTELE cerute de Klaus Iohannis: Pasul DECISIV pe care îl va face vineri

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care explică de ce a...249

18 ian 01:57PoliticăSHOW TOTAL Maria Grapini, scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis: Maturizați-vă, puneți punct răfuielilor politice

Europarlamentarul Maria Grapini i-a scris o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis. Umanista îl somează pe...255

18 ian 01:56PoliticăToni Greblă, REACȚIE-FULGER la respingerea miniștrilor și ATAC la Klaus Iohannis

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi, la Antena 3, că „probabil” Executivul va retrimite...223

18 ian 01:55PoliticăComisarul european Corina Creţu a anunţat că va candida la europarlamentare din partea Pro România

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, a anunţat, joi, că va candida din partea Pro România...199

18 ian 01:54PoliticăIohannis: Propunerile pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporurilor, în continuare, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care argumentează că...196

18 ian 01:48PoliticăConsilierul județean Bogdan Bola: „Cabinetele medicale școlare sunt vitale, mai ales în mediul rural”

Consilierul județean Bogdan Bola a transmis o interpelare Inspectoratului Școlar Județean Constanța și urmează să...157

18 ian 02:00PoliticăINVESTIȚIE. Un nou DEBARCADER la Techirghiol, în valoare de 1,6 milioane de lei. FOTO

Debarcaderul de pe lacul Techirghiol urmează să fie modernizat cu fonduri din bugetul local al orașului Techirghiol,...808

18 ian 01:58PoliticăRaluca Prună explică de ce şi cum a ajuns să se gândească la măsura recursului compensatoriu

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la măsura recursului compensatoriu,...502

Monden
18 ian 00:00MondenIulia Albu, atac dur la adresa Andreei Marin. “Nu prea ştie ea cum să pună mâna“

Iulia Albu a postat pe blogul personal o imagine, alături de care a scris un comentariu la adresa Andreei Marin, pe...93

18 ian 00:00MondenDJ Wanda face cursuri de desen la Londra

Mutată de curând la Londra împreună cu iubitul ei, Karl, DJ Wanda a început anul dând curs unei pasiuni mai vechi:...94

18 ian 00:00MondenVica Blochina, dată în judecată pentru datoriile de la întreținere. Despre ce sumă e vorba

Este al treilea proces pe care Asociaţia de Proprietari a blocului în care locuieşte Vica Blochină îl deschide...97

18 ian 00:00MondenMadonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani

Madonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani, care va debuta spre sfârşitul lui 2019 şi...88

18 ian 00:00MondenMariah Carey, dată în judecată de fosta asistentă. Cântăreaţa este acuzată de abuzuri fizice

O fostă asistentă a lui Mariah Carey a dat-o în judecată pe aceasta, acuzând-o de abuzuri fizice, verbale şi...85

18 ian 00:00MondenDupă o relaţie tumultoasă, Justin Bieber şi Hailey Baldwin şi-au anunţat nunta. Ceremonia va avea loc în curând

Cântăreţul canadian Justin Bieber şi modelul american Hailey Baldwin, care s-au căsătorit în secret, în...85

18 ian 00:00MondenCarlos Santana va marca 50 de ani de la prezenţa sa la Woodstock cu un turneu nord-american

Celebrul chitarist Carlos Santana va marca cinci decenii de la prezenţa sa la festivalul Woodstock din 1969 şi 20 de...85

18 ian 00:00MondenRobert Zemeckis şi Anne Hathaway pregătesc o nouă versiune a filmului 'The Witches'

Regizorul Robert Zemeckis şi actriţa Anne Hathaway au semnat un acord cu studioul Warner Bros. pentru a filma o nouă...89

18 ian 00:00MondenStudioul Disney pregăteşte o nouă versiune a filmului 'Cocoşatul de la Notre Dame'

Gigantul Disney, care a obţinut mari succese de casă cu versiuni noi ale unor filme ca 'The Jungle Book' ('Cartea...86

18 ian 00:00MondenThe Rolling Stones, cap de afiş la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Jazz de la New Orleans

Trupa britanică The Rolling Stones se numără printre artiştii care vor deţine titulatura de headliner la cea de-a...86

Mapamond
18 ian 00:00MapamondO misiune a ODIHR va monitoriza procesul electoral şi desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova

O misiune a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi-a început de miercuri...95

18 ian 00:00Mapamond''Planul B'' pentru Brexit al premierului May: Ce va urma în parlamentul de la Londra

Parlamentul britanic se află într-un impas după ce a respins marţi acordul privind Brexitul convenit împreună cu...96

18 ian 00:00MapamondAvocatul Rudy Giuliani nu infirmă existenţa unor legături între echipa lui Trump şi Moscova

Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui american, a susţinut că el "nu a spus niciodată că nu au existat legături"...94

18 ian 00:00MapamondAl doilea summit Trump - Kim va avea loc în martie sau aprilie la Danang, în Vietnam

A doua întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea loc probabil...89

18 ian 00:00MapamondSenatul SUA nu susţine continuarea sancţiunilor împotriva unor firme ruseşti

Senatul Statelor Unite a respins miercuri un proiect de lege care prevedea continuarea sancţiunilor împotriva firmelor...97

18 ian 00:00MapamondGrecia: Premierul Alexis Tsipras a obţinut votul de încredere al Parlamentului

Premierul Alexis Tsipras a obţinut miercuri un vot de încredere din partea Parlamentului Greciei, deschizând astfel...93

18 ian 00:00MapamondMai mult de 12.000 de tineri au mărşăluit la Bruxelles în favoarea unei politici climatice mai ambiţioase

Un marş pentru climă a reunit joi 12.500 de tineri pe străzile din Bruxelles, potrivit poliţiei locale, pentru a...101

18 ian 00:00MapamondGrecia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament

Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc pentru a îndepărta un grup de profesori care a...90

18 ian 00:00MapamondReprimarea manifestaţiilor în Franţa alimentează resentimentele împotriva poliţiei şi guvernului

"Veste galbene" lovite în ochi, cu mandibule rupte, în comă... Numeroasele răni grave cauzate, în decurs de două...95

18 ian 00:00MapamondNumărul atacurilor comise de piraţi pe mare a crescut în 2018

Atacurile piraţilor pe mare s-au înmulţit în lume în 2018, în special din cauza unui val de acte de piraterie în...98