REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ministrul Sănătăţii, informat de "Replica": Afaceriştii locali vor să pună mâna pe baza de tratament din Eforie Nord

Ministrul Sănătăţii, informat de "Replica": Afaceriştii locali vor să pună mâna pe baza de tratament din Eforie Nord

Replica API 12 iunie 2013 | 00:00 2129

Adrese şi interese: e ciolan de ros!

Adrese şi interese: e ciolan de ros!

Concesiune pe 49 de ani! Afacerişti din oraşul Eforie, printre care şi un consilier local, deţinători de lanţuri hoteliere, au bombardat Ministerul Sănătăţii cu tot felul de adrese în speranţa că într-o bună zi vor reuşi să pună mâna pe Ambulatoriul de specialtate nr. 1 "Steaua de Mare" din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord. Cu o capacitate de 1.400 pacienţi/zi, situată la doar 100 metri de malul Mării Negre, această bază de tratament ar fi o adevărată mină de aur pentru societăţile Total Media Est, Dually Com Impex, Com Agra, Briza Mării Negre, Complex Hotelier Steaua de Mare, Star 95. Terenul pe care a fost construită baza de tratament are o valoare turistică deosebit de mare. Unitatea de renume, cunoscută pe plan mondial, este dotată cu aparatură medicală performantă, cu laborator de explorări funcţionale, biochimie, radiodiagnostic, serviciu de urgenţă permanent, tratamentele făcându-se sub stricta supraveghere a medicilor specialişti.

Duşul scoţian, masajul cu nămol, sauna, inhaloterapia, băile cu plante medicinale şi cu uleiuri eterice, băile şi împachetările cu nămol şi parafina, termoterapia, sunt doar câteva reţete de succes pentru vindecarea pacienţilor români şi străini. Baza de tratament, râvnită de afaceriştii locali, urmează să-şi deschidă porţile pentru turişti abia pe 20 iunie, dar până atunci se fac tatonări. Direcţia Contabilitate şi Patrimoniu din cadrul Ministerului Sănătăţii a transmis o adresă în atenţia Spitalului Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie Eforie Nord, înformându-l pe managerul Eugen Anatoli Covaleov că SC Star 95 SRL este interesată să preia în concesiune Ambulatoriul de specialitate nr.1 pe o perioadă de 49 de ani, în scopul modernizării bazei de tratament, cât şi dezvoltarea unui sistem de prevenire şi tratament modern. "Având în vedere solicitarea SC Star 95 SRL, primită de Ministerul Sănătăţii privind concesiunea pentru o perioadă de 49 de ani a Ambulatoriului nr. 1 Steaua de Mare, vă rugăm să ne transmiteţi punctul dumneavoastră de vedere asupra acestei solicitări. Pentru o analiză obiectivă a solicitării vă rugăm să ne transmiteţi în regim de urgenţă o situaţie cu toate fondurile investite de Ministerul Sănătăţii în modernizarea infrastructurii pentru imobilul care se cere a fi concesionat", se arată în adresa Ministerului Sănătăţii SG27982/15.05.2013. Deşi reprezentanţii ministerului îi solicitau lui Covaleov o situaţie în regim de urgenţă, ministrul Eugen Nicolăescu nu are habar de corespondenţa subalternilor săi cu unitatea sanitară din Eforie Nord. "Dacă ar fi fost o asemenea intenţie ar fi trebuit să ştiu primul, nu? Nu avem aşa ceva în intenţie. Nu au existat discuţii pe această temă. Or vorbi alţii pe la colţii, dar oficial, să fim sesizaţi, nu am primit nici o propunere în acest sens. Nu am luat în considerare o asemenea posibilitate, nici o decizie, nici măcar o intenţie", a spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii: "Fiecare poate să ceară ce doreşte, până la soluţionare drumul este lung"

Informându-l că societatea Star 95 nu ese singura interesată de baza de tratament, Nicolăescu a spus: "Constant că Replica de Constanţa are mai multe informaţii decât ministerul", adăugând şi faptul că: "O fi o firmă care a făcut o adresă la registratură sau la Direcţia de Specialitate, dar la mine nu a ajuns o asemenea propunere. Eu nu ştiu. Mă gândesc că adresa o fi fost făcută la o anume direcţie, să ceară un aviz şi direcţia vrea să le dea un răspuns, să se exprime din punct de vedere al modului în care există sau nu legalitatea. Dacă nu am văzut documentele nu ştiu despre această situaţie. De la dumneavoastră înţeleg că Direcţia Contabilitate şi Patrimoniu din cadrul Ministerului Sănătăţii a cerut o serie de precizări pentru a vedea dacă este legal. Dacă este legal, după aceea va face demersurile necesare, să ceară avizul ministrului. Este o corespondenţă între firme, minister şi spital, la acest moment, din ceea ce îmi spuneţi. Altceva nu ştiu. Nu toate cele zece mii de hârti trec şi pe la mine, ci pe la direcţii". Tot ministrul a spus că reprezentanţii direcţiilor din minister îl anunţă de solicitările venite din ţară, doar în cazul în care se impune un aviz. "Dacă ne-am uita la toate hârtiile primite, înseamnă că nu am mai face altceva. Ferească Dumenezeu, sunt alte lucruri de făcut. Sunt zeci de hârti în minister, la diverse direcţii, până la soluţionare drumul este lung. Unii sunt interesaţi, noi trebuie să le spunem în primă fază dacă este legal sau nu şi apoi să facem o analiză de oportunitate, o altă etapă. Până atunci, fiecare poate să ceară ce doreşte. Nimeni nu a făcut, deocamdată, o hârtie pentru a se angaja Ministerul Sănătăţii într-o asemenea decizie. Hârtia de care vorbiţi se află într-o direcţie, nici măcar nu a ajuns la mine, să pot să am un punct de vedere. Pentru mine nu există, sunt doar analize de lucru, să zic aşa. Ce nu trece pe la mine, nu există", a explicat ministrul Eugen Nicolăescu. Cei care solicită ministerului concesiunea pe o perioadă de 49 de ani sunt soţii Emil şi Georgeta Cozma. Cei doi sunt asociaţi şi administratori ai societăţii Star 95, firmă posesoare a Vilei Roxana din Eforie Nord. Georgeta Cozma controlează şi Complexul Dunărea, preluat de la THR Marea Neagră. "În decursul anilor am depus mai multe adrese la Ministerul Sănătăţii, dar la ultima nu am primit răspuns. La adresele anterioare răspunsul Ministerului Sănătăţii a fost negativ, dar motivaţia acum nu o ştiu cu exactitate. Este posibil ca Ministerul Sănătăţii să-şi propună să revigoreze baza, să o readucă la ce a fost cândva. Intenţia noastră este aceea de a prelua această bază şi de a o aduce la standardele impuse de lege, însă decizia finală aparţine Ministerului Sănătăţii", a declarat Georgeta Cozma.

Managerul Spitalului: "Nu discut chestiuni profesionale la telefon"

Managerul unităţii sanitare aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, Eugen Antoli Covaleov, nu a dorit să facă comentarii pe acest subiect. "Nu vă supăraţi, dar nu discut chestiuni profesionale la telefon, nu este normal", ne-a transmis acesta. Cu toate acestea, spitalul pe care îl manageriază a corespondat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii prin intermediul unor adrese prin care le-ar fi adus la cunoştinţă firmele interesate de concesiune: "Vă înştiinţăm că SC Dually Com Impex, administrată de Dumitru Gurgui, cu sediul în Eforie Nord, doreşte să ia în administrare, pe o perioadă de 15 ani, baza de tratament Steaua de Mare". Menţionăm că Gurgui deţine Hotelul Amalia din Eforie. SC Total Media este o altă firmă care ar vrea Steaua de Mare în administrare pe o durată de 30 de ani, se arată într-o hârtie din 28 mai 2013. "Întrucât avem intenţia ridicării la un nivel înalt a serviciilor oferite pacienţilor vor fi necesare investiţii foarte mari pe care ne asumăm să le facem. Suntem conştienţi de importanţa serviciilor oferite şi de păstrarea bunului renume al clinicii de recuperare şi dorim să avem o colaborare deschisă cu dumneavoastră", semnează Ion Alexandru Şerban, directorul general al societăţii. Şi firma Com Agra vrea baza de tratament pentru 25 de ani. În atenţia Consiliului de Administraţie al unităţii sanitare din ograda Ministerului Sănătăţii a ajuns şi solicitarea Ancăi Răducanu, administratorul SC Complex Hotelier Steaua de Mare SRL, cu sediul în Constanţa şi punct de lucru în Eforie: "Solicităm luarea în administrare pentru o perioadă de 30 de ani a bazei de tratament a spitalului din Eforie. Avem încrederea că această solicitare va fi analizată cu atenţie şi aşteptăm cu interes un răspuns favorabil". Omul de afaceri Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia şi deţinătorul Complexului Hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord, cumpărat recent cu peste 4 milioane de euro de la Banca Comercială Română, are o altă propunere. "Spitalul din Eforie Nord are mai multe baze de tratament. Complexul Steaua de Mare, un resort întreg, cu trei hoteluri, a fost conceput cu bază de tratament, manageriată de Ministerul Sănătăţii. Această bază făcea parte din Complexul Steaua de Mare, este legată de hoteluri printr-un culoar de acces. Ce se întâmplă acum nu îmi dau seama, nu ştiu ce interese sunt. Am depus la Ministerul Sănătăţii mai multe memorii, dar nu am primit nici un răspuns. Am documente, planşe, care dovedesc că acea bază făcea parte din cadrul complexului hotelier", a spus Bucovală.

Bucovală: Nu vreau cumpărarea bazei de tratament sau concesiunea ei

Deţinătorul Complexului Steaua de Mare din Eforie Sud spune că va continua să investească în unitatea hotelieră, în total 15 milioane de euro, şi dacă nu va reuşi să se înţeleagă cu Ministerul Sănătăţii, va realiza o altă bază de tratament decât cea existentă în prezent, asta numai dacă nu va rămâne în exploatare aşa cum a fost iniţial proiectată. "Dacă nu voi reuşi să integrez baza actuală de tratament în complexul pe care îl deţin, nu am să le dau turişti. Am vrut să repun pe picioare un complex hotelier mort, aflat într-o paragină de nedescris. Baza de tratament urmează să fie pornită pe 20 iunie, dar nu ştiu dacă decizia Ministerului Sănătăţii va fi una politică sau economică. Baza de tratament nu se află într-un stadiu foarte bun, nu s-au mai făcut investiţii. Eu vreau doar să reîntregesc complexul, nu vreau cumpărarea bazei de tratament sau concesiunea ei. Am solicitat Ministerului Sănătăţii să găsească modalitatea cea mai convenabilă, forma legală, ca eu să pot investi în baza de tratament pentru a putea porni complexul. Le dau tot concursul să funcţioneze complexul, unul dintre cele mai mari din ţară, dar pentru asta am nevoie de o colaborare juridică pentru ca reprezentanţii Curţii de Conturi să nu aibă ce obiecta. Sunt pe punctul de a încheia un contract prin care vom avea în fiecare serie câte 150 de francezi, turişti care vor să se trateze în acestă bază, dar dacă ministerul va decide altceva, ne vom face propria bază de tratament, pentru că nu vreau să trimit turiştii la o firmă ce va impune nişte preţuri care nu sunt pe placul străinilor", a declarat Nicolae Bucovală.

Peremistul Chiparu a trecut de la Consiliul Local la afaceri cu spitalul: O fi legal? Sau e moral?

Cea mai interesantă adresă pare să fie cea semnată de Dănuţ Chiparu, administratorul firmei Briza Mării Negre, dar şi...consilier local PRM în Eforie. "Ca urmare a răspunsului dumneavoastră din 7.05.2013 vă rugăm să reluaţi în considerare solicitarea de furnizare a apei din Lacul Techirghiol către unitatea noastră având în vedere şi urmatoarele aspecte: unitatea noastră doreşte să furnizeze servicii medico-balneare de un înalt nivel, având nevoie pentru o gamă completă şi de utilizarea factorilor naturali de cură specifici staţiunii Eforie Nord. În acest sens, ne este utilă atât furnizarea de către unitatea dumneavoastră a apei din ghiol, cât şi participarea clienţilor noştri la cura naturistă efectuată în cadrul unităţii dumneavoastră în sectoarele de băi reci, de pe malul Lacului Techirghiol (în sarcina noastră revenind transportul la respectivele sectoare de tratament)", se arată în solicitare. Consilierul local îi explică managerului Covaleov că o parte din clienţi ar putea avea nevoie de servicii medicale în regim spitalicesc. "De aceea, unitatea noastră vă propune să contribuie la modernizarea unui sector din secţiile cu paturi al spitalului, în care potenţialii pacienţi proveniţi din unitatea noastră să poata beneficia de servicii medicale la standarde europene. Detaliile le vom stabili în cadrul unui protocol de colaborare în care ne veţi preciza cerinţele dumneavoastră (de exemplu, putem suporta cheltuiala privind schimbarea tâmplăriei de interior şi zugrăveala unui etaj al sptalului). Unitatea noastră va suporta toate costurile necesare adaptării reţelei de aducţiune şi de evacuare a apei din ghiol. De asemenea, se obligă să obţină toate avizele din punct de vedere administrativ, medical şi de mediu necesare funcţionării în condiţii de legalitate. Orice modificare legislativă din domeniu va fi discutată de ambele părţi pentru continuarea unei bune colaborări pe termen lung, în condiţiile respectării legislaţiei naţionale şi europene. Tarifele de furnizare a apei şi ale celorlalte servicii oferite de către unitatea dvs vor fi stabilite conform legislaţiei în vigoare", semnează Dănuţ Chiparu, în calitate de administrator al SC Briza Mării Negre SRL.

Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Salut dragilor, Din pacate aveti mare dreptate
0
0
Nu e Anca Raducanu la Steaua de Mare ci Andra Bucovala maritata cu Mihai Raducanu.Mihai Raducanu e interfatza.Si mai au o firma prin care au bani negri de la SPA. Se numeste Patis.Tot aici la Steaua la parter .De unde a avut Bucovala Nicolae, un fost sef de centru de calcul atatia bani sa cumpere cele trei hoteluri.Munceste oamenii din greu, toti pe aceiasi bani pe statul de plata si ore multe cu pontaje contrafacute la controale.Vor tot mai mult dar nu sunt oameni la munca si ne tot adauga munca multa noua pe bani putini.Si in bucatarie sau corentat oamenii si cu liftul au cazut dar au bani
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108