REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PNL şi PMP, înfrângere în Consiliul Judeţean. Consilierii ALDE riscă să fie excluşi din partid după ce au votat alături de PSD

PNL şi PMP, înfrângere în Consiliul Judeţean. Consilierii ALDE riscă să fie excluşi din partid după ce au votat alături de PSD

Replica API 31 iulie 2019 | 00:00 569

Constituirea Comisiei de Repartizare Transparentă a Alocărilor Bugetare, RESPINSĂ în şedinţa CJC!

Constituirea Comisiei de Repartizare Transparentă a Alocărilor Bugetare, RESPINSĂ în şedinţa CJC!

Consiliul Județean Constanța s-a întrunit marți, 30 iulie a.c., începând cu ora 13:00, în ședință extraordinară. Au fost supuse la vot mai multe, unul dintre acestea fiind inițiat de către consilierii PNL constănțeni, privind constituirea Comisiei de Repartizare Transparentă a Alocărilor Bugetare în vederea alocării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat.

Un al doilea proiect, şi anume aprobarea rezultatelor evaluarii proiectelor sportive eligibile, a sumelor alocate acestora si aprobarea atriburii contractelor de finantare nerambursabilă din fonduri publice, alocate de la bugetul judetului Constanta, pe anul 2019, a fost inițiat de președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

Pe ordinea suplimentară au fost introduse la vot şi alte proiecte care se referă la proiectele ce au în vedere sportul, Teatrul de Vară și Festivalul de la Mamaia.

Revenind la primul punct, acesta a fost chiar motivul convocării şedinţei, la iniţiativa PNL şi PMP, fiind "piatra de încercare" a preşedintelui CJC Horia Ţuţuianu, pentru că s-a crezut, până în ultima clipă, că acesta va primi o "lecţie" inclusiv din partea propriului partid. Iată însă că ultimele zile, de negociere, a adus o victorie a acestuia în faţa opoziţiei, care nu a reuşit să strângă suficiente voturi încât să revendice o nouă majoritate în Consiliu! Cu ajutorul reprezentanţilor ALDE, care au votat contrar celor stabilite la partid (!), proiectul pentru care PNL şi PMP au convocat şedinţa a picat! Au fost 14 voturi pentru, adică insuficiente pentru ca proiectul să treacă.

Ce s-a întâmplat de fapt

Şedinţa a fost o demonstraţie a preşedintelui CJC, Horia Ţuţuianu, că se poate baza pe votul consilierilor judeţeni de la PSD, deşi în ultima perioadă se comenta că aceştia vor întoarce armele împotriva lui, “la ordinul” conducerii judeţene a partidului. Lucru care însă nu s-a întâmplat. Apoi, au contribuit la situaţie, adică “trântirea” la vot a proiectului, consilierii judeţeni de la ALDE – doi la număr, la care se adaugă şi vicepreşedintele (exclus din ALDE) Daniel Learciu. Cei doi consilieri de la ALDE ar fi avut discuţii în sensul coalizării cu PSD cu Jean Paul Tucan. Steluţa Lebidov şi Marcel Savlovschi urmează să dea explicaţii la partid, azi, în privinţa votului împotriva proiectului. Ei riscă să fie excluşi din partid. Motivul: au votat contrar deciziei luate de organizaţia judeţeană a ALDE Constanţa, sfidându-l astfel pe preşedintele Ion Popa. În fine, mai adăugăm şi faptul că de la PNL au lipsit de la şedinţă 3 consilieri, deşi... cu sau fără ei, socoteala arată că PSD + ALDE = suficiente voturi să decidă soarta proiectului. Consilierii care au lipsit: Geanina Topolov (care a avut o problemă gravă de sănătate, din câte susţin colegii acesteia de la PNL), Costel Stanca (plecat din ţară de câteva zile, la un seminar), George Măndilă (fără explicaţie din partea colegilor).

Interesant de remarcat că, faţă de şedinţa trecută, când alocările bugetare nu au fost votate, de data asta proiectul a întrunit numărul necesar de voturi, însă şi lista cu fondurile a suferit câteva modificări. Bunăoară, comuna Valu lui Traian, condusă de primar PNL, a primit mai mulţi bani decât ar fi primit data trecută (a primit cît municipiul Constanţa!). Mai mulţi bani a primit şi Hârşova (ALDE), în schimb, Poarta Albă a primit mai puţini bani.

Ce spune secretarul general al PNL Constanţa

După şedinţă, consilierul judeţean Marian Cruşoveanu (secretar general al PNL Constanţa) a declarat că: „Am avut senzaţia că suntem în mandatul lui Nicuşor Constantinescu. Nu am fost lăsaţi să vorbim. A fost respinsă constituirea unei comisii prin care am fi văzut clar cum sunt alocaţi banii. Preşedintele CJ spune că banii se duc spre probleme stringente, spre educaţie. Ştiţi câte solicitări stringente a primit? Patru! În schimb, alocă bani unei comune cu 500 de locuitori, pentru teren de sport. Astea sunt priorităţile, problemele stringente? La Mihai Viteazu a alocat 130 de mii de lei, iar acum alţi 100 de mii. Şi mai sunt exemple”, a declarat Marian Cruşoveanu.

Ce spune Ţuţuianu

“V-o spun cu subiect și predicat, alți colegi consilieri de la alte partide politice, vor o dezvoltare politică în funcție de interesele acestora, dar nu și-au găsit persoana potrivită”, a declarat, după şedinţă, preşedintele CJC.

“Pretextul folosit pentru convocarea şedinţei a fost, aşa cum bine ştiţi, legat de alocările bugetare. Am fost acuzat că ţin cont de culoarea politică atunci când semnez documentele prin care se alocă fonduri primăriilor. Ori, cei care au convocat şedinţa au recunoscut prin proiectul iniţiat că doresc ca alocările bugetare să se facă după criterii politice, sub bagheta unei comisii formate pe criterii politice! Vă întreb: cine ţine cont de culoarea politică şi cine cere ca banii să fie direcţionaţi în funcţie de numărul de consilieri de la un partid sau altul? Eu sau ei? Din start, am spus că banii de la Consiliul Judeţean vor fi direcţionaţi în teritoriu respectând legea, în funcţie de solicitările primite de la primari şi în funcţie de necesităţile stringente din localităţile judeţului! Nu pe criterii politice! De la începutul mandatului şi până în prezent am respectat cu sfinţenie acest angajament faţă de cetăţeni. Că domnii de la PNL doresc altceva, că cei de la PMP s-au lăsat ademeniţi de mirajul unor promisiuni deşarte din partea unor politicieni, este problema lor. Le transmit doar că: majoritatea nu le-a dat dreptate în Consiliul Judeţean. Dar, mai important este că nici primarii în numele cărora mincinos susţin că au acţionat nu le dau dreptate! Întrebaţi primarii! Sunt sau nu nemulţumiţi, aşa cum pretind domnii care azi au eşuat în a-şi începe triumfalist campania electorală? Discut cu toţi primarii din judeţ, sunt alături de cetăţeni, am iniţiat proiecte beneficice comunităţilor şi spun asta cu toată responsabilitatea. Dacă unii vor să mute activitatea CJ strict în câmpul de război electoral, eu nu voi permite acest lucru. Haideţi să nu amestecăm ce face o instituţie precum Consiliul Judeţean cu disputele politice mărunte sau cu interesele de grup. În încheiere, le transmit tuturor, inclusiv colegilor de partid, că dacă şi-au imaginat că eu voi pune vreodată pe plan secund interesul cetăţenilor în favoarea altor interese de grup, s-au înşelat amarnic”, a mai declarat Horia Ţuţuianu.

L.M., A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tutuiene , mai ai putin si vin alegerile , vine ziua decontarii , gata !
4
0
Bai Crusoveanule, mai aveai putin si faceai apoplexie...Pai de ce sa va lase sa vorbiti? Ca numai prostii spuneti...Vai de capul tau, nu te-a mai salvat tata socru...Noroc cu el ca altfel esti un zero barat....
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218