REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Polițiștii care încă mai asigură permanența, niște ‘fraieri’ care acceptă ‘gogoșile șefilor’?!

Polițiștii care încă mai asigură permanența, niște ‘fraieri’ care acceptă ‘gogoșile șefilor’?!

Replica API 8 ianuarie 2018 | 00:00 1244

Oamenii legii, îndemnați să nu mai răspundă la telefonul personal în timpul liber

Oamenii legii, îndemnați să nu mai răspundă la telefonul personal în timpul liber

De la 1 ianuarie 2018, polițiștii nu mai sunt plătiți pentru asigurarea continuității îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în afara programului de lucru. Aspectul este punctat de sindicaliștii din mai multe organizații din sistem, care atrag atenția că acest drept salarial a dispărut odată cu încetarea aplicabilității OUG 9/2017 și a Ordinului MAI 78/2017.

„Ce înseamnă mai exact acest lucru, înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2018 Ministerul Afacerilor Interne pune în pericol siguranța și securitatea tuturor cetățenilor acestei țări. Practic, în afară de planificarea în serviciu standard, de luni până vineri, de la 08,00 la 16,00, niciun polițist nu mai este în serviciu și implicit hoții, tâlharii și borfașii vor putea face orice doresc”, au atras atenția reprezentanții Sindicatului EUROPOL, într-un comunicat.

Șefii „joacă la cacealma”!

E drept, însă, că și la această oră se asigură permanența, dar sindicaliștii subliniază că „doar polițiștii fraieri” acceptă „gogoșile șefilor”, numiți puțin mai jos, în același comunicat, „șefi idioți”.

„Cu privire la presiunile exercitate de șefi, de a-i obliga pe polițiști să asigure continuitatea serviciului de la domiciliu, după orele de program, avem un singur răspuns: JOACĂ LA CACEALMA. Adică doar polițiștii fraieri care înghit gogoșile șefilor care spun că ar fi obligați să asigure continuitatea pentru că legea spune că serviciul polițienesc are caracter permanent și continuu mai acceptă în acest moment să execute niște ordine ilegale. În realitate, prevederile legale sunt altele și nu au nicio legătură cu interpretarea acestor șefi idioți”, se mai arată în același comunicat.

Dincolo de problema extrem de serioasă prezentată – și anume faptul că polițiștii vor pierde bani frumoși din salariu, adică un drept salarial de 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 500 de lei, în cazul polițiștilor care asigură continuitatea – nu se poate să nu remarcăm limbajul folosit într-o comunicare oficială, semnată de Echipa Sindicatului EUROPOL (!).

Mai mult, sindicaliștii acuză că sunt „sute de șefi care încalcă flagrant legea și hărțuiesc polițiștii prin amenințări cu cercetări disciplinare dacă nu vor accepta ilegalitatea unor planificări la permanență, continuitate, intervenție la evenimente sau alte aberații de denumiri”.

Polițiștii îndemnați să nu mai răspundă la telefonul personal în timpul liber

„Liderii noștri au depus deja sesizări cu privire la nerespectarea obligației de a planifica în serviciu polițiștii pe toată durata celor 24 de ore, inclusiv în zilele nelucrătoare, a cel puțin 1/3 din efectiv. Iar în acest sens îndemnâm membrii să sesizeze acest aspect printr-un scurt raport personal cu temeiurile de mai sus și cu mențiunea că în timpul lor liber pot fi găsiți la domiciliu pentru a fi anunțați că trebuie sa se prezinte la serviciu pentru a efectua ore suplimentare, ceea ce înseamnă că pentru a se prezenta în afara orelor de program, vor trebui mai întâi să le bată la ușa casei un coleg de-al lor, ofițerul de serviciu sau chiar șeful lor.

Demersurile fiecărui polițist de a mai refuza sa accepte continuitatea și de a efectua munca voluntară sunt deja vizibile și au ajuns inclusiv la urechile ministrului, care a convocat un grup de lucru în regim de urgență pentru a identifica variante pentru compensarea în bani a continuității. Mai mult, vom putea prezenta aceste variante însă este important ca polițiștii să nu mai răspundă la telefoane în continuare după orele de program și asta deoarece nicio prevedere nu-i obligă să răspundă necondiționat la mobilul lor personal”, este îndemnul sindicaliștilor.

Ultima întâlnire a sindicaliștilor cu mai marii din MAI, fără roade

În cursul zilei de vineri, 5 ianuarie a.c., reprezentanții Federației Publisind și cei ai Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol au participat la o ședință de lucru, alături de mai marii direcțiilor din Poliția Română și de la consilierul ministrului Afacerilor Interne, Valentin Riciu, principala temă a discuțiilor fiind măsurile financiare privindu-i pe polițiști.

„Astfel, cei de la structura financiară au prezentat următoarele cifre: creșterea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică (spor de judiciar) de la 5% la 10% pentru toate structurile; includerea personalului din structurilor de acțiuni speciale și criminalistică pentru a avea și ei acces la sporul de 10% începând cu 1 februarie; se va acorda un spor de escortă de 5% personalului din cadrul Centrelor de Reținere și Arestare Preventivă; de această creștere a sporului de la 5% la 10% ar urma să beneficieze 24.000 de polițiști”, au arătat sindicaliștii.

Însă, dreptul salarial pentru asigurarea continuității serviciului, reprezentanții MAI au susținut că nu este aplicabil polițiștilor.

„Le-am explicat celor din MAI că aceste soluții sunt insuficiente în condițiile în care polițiștii, la 14 februarie a.c., cei care asigură continuitatea vor pierde aproximativ 500 lei net la salariu, iar ei vor să ne închidă gura cu 75 lei brut pe lună. Este pentru prima dată în istoria ministerului când un drept salarial de o asemenea anvergură este pierdut definitiv. Nu vom accepta asemenea firimituri pentru polițiști și trebuie să le arătăm că suntem dispuși la orice dacă nu vor accepta soluția propusă mai sus, astfel încât acest drept salarial să fie conservat.

În zilele ce urmează vom avea întâlniri cu reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru a analiza oportunitatea aplicării art. 13 din Anexa II și astfel să avem certitudinea că vor aviza un astfel de proiect de ordin. În continuare avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre polițiști pentru a continua să nu mai faceți muncă patriotică și să nu mai răspundeți la telefoanele personale după orele de program!”, au mai precizat sindicaliștii.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S,a terminat cu munca patriotica de pe timpul lui Ceao.Vrei servicii SUPLIMENTARE platesti.Daca nu intra in vigoare selectia naturala
7
1
De unde ar trebui sa i cheme pe aia care vrei tu sa munceasca.Au terminat programul si fac altceva acasa sau la 50 km de locul de munca.Cum iti inchipui ca pot veni cand ii chemi tu repede, ca unii intervin si la scandaluri, daca nu ii consemnezi la domiciliu? Sa stea acasa si sa astepte, imbracati in uniforma daca se poate, nu merge.Vrei un serviciu e normal sa platesti nu sa impui- esti politist te chem cand vreau nu pleci cu copilul, cu nevasta, nu faci alte activitati esti la dispozitia mea- Esti absurd prietene
8
0
mai petardelor . intr-o luna de zile , exista aproximativ 160 ore lucratoare , 8 ore pe zi x 20 zile . hai sa ne gandim , cum ar fi daca in week-end cand esti cu sotia la mall sa te cheme tanti leana sa ii faci cfl pentru ca i-au fost furate gainile . sunt multe subunitati care nu au pe fiecare schimb lucrator de politie judiciara , voi chiar jucati la cacealma
6
0
Dezinformare! Politistii care vor desfasura activitati peste programul normal de lucru vor fi remunerati pentru timpul alocat acestor activitati. Nu se va mai acorda acel spor pentru timpul pe care politistul il petrecea acasa in intervalul orar in care facea parte din echipa operativa. Muncesti esti platit. Stai acasa nu.
1
8
Atat timp cat vor exista fraieri pe langa sefi carei ling in dosneanu.....cat de prost sa fi sa muncesti fara ca sa fi platit? Asta daca nu cumva ai vreun interes meschin.....
13
1
Astea sunt niste idiotenii a sindicatelor ai caror sefi se pare nu au fost niciodata militari! In afara de acest aspect sa nu uitam ca politistii chiar daca nu mai sunt militari au totusi un juramant prin care se obliga sa vegheze la siguranta cetatenilor indiferent ca este si in afara orelor de program,exact cum spune lg218! Prin aceste presiuni psihice pe care le fac sindicatele demonstreaza si indeamna ca meseria de politist trebuie facuta doar din punctulbde vedere al veniturilor nicidecum al vocatiei! Acrsta este adevaratul motiv pentru care politistii sunt nepregatiti in situatii decriza
5
10
No comment! Adica nici no comment nu merita subiectii mai!
5
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614