REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Polițiștii vor purta bodycam-uri. Gata cu șmecheriile și cu ultrajele?

Polițiștii vor purta bodycam-uri. Gata cu șmecheriile și cu ultrajele?

Replica API 13 noiembrie 2017 | 00:12 339

Mii de plângeri la adresa polițiștilor. Aceste bodycam-uri îi vor proteja împotriva reclamațiilor neîntemeiate

Poliția Română se modernizează: polițiștii care intră în contact cu cetățenii vor purta asupra lor echipamente audio-video. Pentru început, proiectul a fost implementat la nivelul Brigăzii Poliției Rutiere București, unde 44 de polițiști au fost dotați cu astfel de echipamente, care înregistrează întreg programul de lucru, din stradă, al oamenilor legii.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), 24 dintre echipamentele audio-video (bodycam-uri) au fost achiziționate în anul 2016, de către inspectorat, în cadrul unui proiect pilot. Anul acesta, alte 20 de astfel de echipamente au fost oferite IGPR-ului de către sindicatele polițiștilor. Pentru început, toate cele 44 de camere au ajuns la Poliția Rutieră București, având în vedere incidentele petrecute în ultima perioadă – unul dintre incidente luate în considerare la luarea deciziei a fost și scandalul iscat în iunie a.c., între politicianul Cristian Boureanu și polițiștii bucureșteni, când mașina în care politicianul și iubita lui a fost oprită în trafic, iar fostul parlamentar a devenit agresiv cu oamenii legii, lovindu-l pe unul dintre ei.

Planul conducerii Poliției Române este să mărească numărul polițiștilor care vor avea bodycam-uri. „Până la sfârșitul anului, vor mai fi achiziționate 120 de camere, printr-un proiect cu fonduri norvegiene. Aceste camere vor fi distribuite și la Ordine Publică, Transporturi, urmează să se realizeze o analiză, pentru a se stabili care sunt structurile cu cele mai multe cazuri de ultraj asupra polițiștilor sau de acuzații de abuzuri. Aceste echipamente nu sunt doar pentru protecția polițiștilor, ci și pentru protecția cetățenilor”, a declarat pentru „Replica de Constanța” Ramona Dabija, din cadrul IGPR. Cel mai probabil, astfel de camere vor fi distribuite și la structurile din țară, printre care și polițiștilor din Constanța.

Se impune menționat că polițiștii dotați cu astfel de echipamente nu au posibilitatea să le oprească sau să le pornească după bunul plac și nici nu au acces la înregistrări, neputând să șteargă nimic din ceea ce surprind camerele. Înregistrările, potrivit reprezentantului IGPR, sunt descărcate, la sfârșitul programului de muncă pe un server de unde pot fi accesate doar la solicitarea organelor de anchetă, respectiv a procurorilor, sau a instanței de judecată.

Dotări similare sunt implementate, la această oră, la structurile de poliție din Marea Britanie și Ungaria, unde echipe ale IGPR au fost, încă de anul trecut, pentru consultări.

Un alt aspect punctat de reprezentanții IGPR este faptul că niciunul polițist nu i s-a impus să poarte aceste echipamente audio-video, ci aceștia și-au dat acordul.

Mii de plângeri la adresa polițiștilor. Aceste bodycam-uri îi vor proteja împotriva reclamațiilor neîntemeiate

Polițiștii de la Sindicatul Europol au subliniat, în repetate rânduri, necesitatea implementării acestor sisteme de înregistrare, implicându-se activ în dotarea Poliției Române cu bodycam-uri. „Cifrele de la care am pornit în demersul nostru au fost prezentate în 25.11.2015 de către raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Alston, care a recomandat, montarea unor camere video în secţiile de poliţie, inclusiv pentru a proteja autorităţile de acuzaţii nefondate.

Din declarațiile acestuia, în perioada 2012-2014 au fost înregistrate peste 3.000 de plângeri depuse la adresa organelor de poliţie din România, un număr de 14 s-au soldat cu urmări judiciare, iar patru au dus la condamnări.

În acest context, dacă numai 4 plângeri din 3000 au fost soldate cu condamnări, oare cine i-a protejat pe ceilalți 2996 de polițiști când erau plimbați pe la parchete, cine i-a apărat în fața procurorilor, care de multe ori îi priveau din oficiu ca fiind vinovați, cine răspunde de daunele și prejudiciile pe care acești polițiști, a căror viața familială, privată sau chiar carieră le-a fost afectată de acuzații nefondate?

Sunt întrebări la care nu mai așteptăm răspunsuri, dar care trebuie să ne motiveze pe viitor să facem ceva pentru creșterea autorității polițistului, pentru protejarea integrității sale, dar și pentru a nu mai fi vulnerabili în fața unor false acuzații de purtare abuzivă, abuz în serviciu, ș.a.m.d.”, semnalau sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oprea tu nu ia inteles nici pana acum ca la Costinesti comandant este tot Cristea ! Pana acum un an Rapotan il sustinea si executa ordinele date de jupan ,iar acum Dancu prietenul de suflet tot a jupanului ca doar a avut grija sa impartit terenurile Costinestiul cu persoane sus puse Procurori,Judecatori,Inspectori sefi de pe la diferite institutii ale statului,DNA,Antifrauda ,pe unii dintre ei ia facut chiar CETATENI DE ONOARE.
0
0
Dati camere sa filmeze si Sefilor nu numai agentilor ! Pardon ! ... sefii nu intra in contact direct cu cetatenii pe strada ! Ei tocesc scaunele prin birouri si stau la aer conditionat , se stiu ei ...
2
0
Spaga o dati in spatele camerelor sau la celalalt care nu poarta camera sau o puneti in masina cat stam cu spatele sau intrerupem ori sunt si alte metode. Ia te uita ce grija aveti voi ca nu puteti sa dat zgarcitilor
0
0
Inclusiv soarecilor de prin birouri si nepotelelor de la ghisee cu cercei pana la buric si cu fusta pana la cur , care nu au atins macar un infractor in scurta lor cariera .... Profesionistii stau pe strada !
7
1
Sa-i puneti si lui Dancu si Zaharia prostii din astea. Sau va pot da serviciile gata filmate.
5
0
La Costinesti nu ajung ca nu au interes sa-l vada pe primar,pe seful de post seful lor,Batariga,Mugurel primarul 23 August,Cristian primarul Mangaliei,Valul lui Traian ... beti la volan plecand de la biroul primarului din incinta fostului CAP.
5
2
politaiul HARBALETE poarta camera inainte de a se da legea
4
0
Deja vilele sunt facute si bmw urile achitate,vezi parcul.auto din curtea pol mangalia
4
5
o sa-i doteze cu sula, sa i-o traga lui uiop!!!! hihihihi
1
4
O sa fie un fel de ROBOCOP fiecare pulitist!!! Dar cu creiere si minte cand o sa-i doteze?
5
6
Acum MAI va scapa de o multime de militeni naraviti la spaga pietarilor, florarilor si tutungiilor. Minunat ar fi daca ar purta astfel de camere toti bugetarii, de la medici la primari si inspectorii primariei, la parlamentari si ministrii la sefii militenilor, toti care pot lua o decizie asupra banilor publici si restul gastilor de spagagii. Asa, ii vor executa pe cativa talpasii iar manglitorii adevarati care nenorocesc tara, vor poza in corecti.
5
2
Problema este si mai grava ptr k asa zisii politisti nu vor sti cum sa foloseasca aceasta camera ..si daca se va filma ceva compromitator la adresa politistilor ..maginile vor fi sterse si public se va da ce vrea mai marii politiei adica sobolanii de birou ..si tot batjocura se chiama fata de pulime ...dau in scris k politistii nu vor mai merge niciodata peste bisnitarii de tigari piete ..gara abator .etc asta ptr a nu se face de cacat ...
5
8
cand iau spaga o inchid..
15
7
Sa vedem cum mai vor lua spaga?????
13
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272