REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

POLUATORUL Protan Agigea nu s-a învăţat minte: i-a fost anulată autorizaţia de funcţionare a doua oară!

POLUATORUL Protan Agigea nu s-a învăţat minte: i-a fost anulată autorizaţia de funcţionare a doua oară!

Replica API 14 februarie 2019 | 13:27 1089

Centru de incinerare a cadavrelor de animale şi alimente expirate, ÎNCHIS

Centru de incinerare a cadavrelor de animale şi alimente expirate, ÎNCHIS

sursa foto Profit.ro

În anul 2016, cotidianul “Replica” de Constanţa prezenta, în premieră, situaţia ingrată în care se afla societatea pe acţiuni Mineral Protan Agigea – cea unde se transportau spre incinerare leşuri de animale din judeţ ori produse alimentare cu termen depăşit de valabilitate din supermarketuri. La acea dată, SC Mineral Protan Agigea SA, acuzată că poluează, era în plin control din partea Poliţiei Economice, dar şi a Gărzii de Mediu.

Urmarea: judecătorii constănţeni au condamnat atât administratorul, cât şi firma, la amenzi penale usturătoare, motivul fiind acela că Protan îşi desfăşura activitatea cu încălcarea legii. Totodată, ca urmare a controalelor Gărzii de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a decis suspendarea autorizaţiei de funcţionare a societăţii. Cu alte cuvinte, firma a fost închisă.

Ajungem însă în anul 2018, când… surpriză!, Protan îşi reia activitatea, sub prezumţia că, de bună credinţă, s-a conformat şi s-a pus la punct atât în ceea ce priveşte actele de funcţionare, cât şi pe partea de aparatură destinată incinerării. Greşit! Din verificările Gărzii de Mediu a rezultat că incineratoarele nu sunt funcţionale:

„Un singur aparat a fost pus în funcţiune, a pornit cu greu, iar după jumătate de oră scotea fum, risca să ia foc”, au declarat, pentru „Replica” de Constanţa, reprezentanţii Gărzii de Mediu. Foarte ciudat, pentru că, din datele de la momentul anului 2018, Protan reluase activitatea ca urmare a autorizaţiei emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului, agenţie care – teoretic cel puţin –, înainte să elibereze un astfel de document, trebuie să verifice în teren situaţia de fapt.

Tecem peste semnul de întrebare legat de emiterea autorizaţiei şi prezentăm următoarele aspecte: după momentul 2016, în data de 26 ianuarie 2018 Protan obţine o nouă autorizaţie de funcţionare. Garda de Mediu efectuează, în data de 30 iulie 2018 o verificare la punctul de lucru din Agigea.

Reprezentanţii Gărzii constată nereguli foarte mari, aşa că în data de 13 august 2018 propun Agenţiei pentru Protecţia Mediului să suspende autorizaţia, dacă firma nu se conformează şi nu face dovada că utilajele de incinerare sunt funcţionale.

Ulterior, Garda revine în control (pe 14 august 2018); se constată că societatea nu s-a conformat, situaţie transmisă Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, agenţie care emite o decizie de suspendare a autorizaţiei, cu termen de remediere până pe data de 10 septembrie 2018. În caz contrar, pasul următor era suspendarea autorizaţiei. O nouă verificare are loc pe 6 decembrie şi vine şi verdictul: pe data de 19 decembrie Agenţia pentru Protecţia Mediului a emis decizia de anulare a autorizaţiei. În plus, Garda de Mediu a aplicat două amenzi pentru toate neregulile constatate: ambele de câte 50.000 de lei.

„Nu ştim cum au făcut incinerările în toată perioada menţionată, pentru că toate utilajele sunt ruginite, nu sunt funcţionale aşa cum ar trebui să fie. În orice caz, fac verificări şi cei de la Poliţia Economică”, au mai precizat reprezentanţii Gărzii de Mediu Constanţa.

Facem precizarea că pe raza judeţului Constanţa mai există un centru de incinerare; de asemenea, există şi varianta (cea mai apropiată) de a duce la Tulcea (la un centru autorizat) leşurile şi alimentele expirate, în vederea incinerării, conform legii.

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/bomba-pentru-sanatatea-constantenilor-administratorul-afacerii-penale-de-la-agigea-in-fata-judecatorilor-295488/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Incineratorul din Portul Constanta de ce nu functioneaza?
0
0
Autoritatile care trebuie sa se ocupe de deseuri in judetul asta cine sunt. Agentia de mediu sau cine. Aia trebuie sa raspunda care se ocupa de deseuri. Persoana responsabila care a dat autorizatia pentru pericolul public sa raspunda
4
0
Da chiar asa spunea cand statea la barul de la Rompetrol ca le vine el de hac !ca ca o sa le dea amenzi pana pleaca si o sa i trimita toate controalele pe cap !in sat ori esti sclavul lui adica 50 %sa i dai ori esti dusman !nu poate sa se abtina e defect profesional de tablagiu
2
2
E doar mana primarului Cirjaliu care are teren in vecinatate !vrea sa construiasca vile pt copiii lui in zona so vezi doamne ...II MIROASE !a amenintat de mii de ori a o sa i distruga si vedem ca chiar a reusit !pacat
3
3
acum nu mai polueaza DAR carne pute ! va multumim
1
0
Garda de Mediu stie exact cum functiona aceast focar de infectie dar pe baza de spaga nu controleaza cum se inceteaza platile se vine in tromba scandal in presa se fac platile si se uita subiectul.
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218