REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Porturile Constanţei, dragate de firma unui afacerist italian arestat pentru corupţie

Porturile Constanţei, dragate de firma unui afacerist italian arestat pentru corupţie

Replica API 19 octombrie 2018 | 20:51 774

Contract de peste 24 de milioane de lei, în asociere cu nume celebre

Contract de peste 24 de milioane de lei, în asociere cu nume celebre

Piergiorgio Baita

Dragajul de întreţinere din porturile maritime ale Constanţei va fi realizat în următorii doi ani de o firmă din Italia intrată relative recent pe piaţa din România. Compania prelungeşte, practic, o înţelegere similară parafată în 2017 tot cu administraţia portuară constănţeană. Italienii au obţinut prin cele două contracte peste 35 de milioane de lei. În 2013, fostul preşedinte al firmei a fost arestat în urma unui uriaş scandal de corupţie în Italia. În primăvara acestui an, afaceristul cerea autorităţilor italiene o pedeapsă de doi ani de închisoare după ce a colaborat cu anchetatorii în procesul în care este judecat pentru corupţie.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC) a atribuit pe 15 octombrie 2018 un contract pentru dragaj de întreţinere în porturile maritime, în urma unei licitaţii lansate pe 29 mai. Potrivit autorităţii contractante, “obiectul prestaţiei îl constituie execuţia operaţiunilor de dragaj de întreţinere în bazinele şi şenalele porturilor maritime, dar şi realizarea acestor lucrări în zonele afectate de situaţii neprevăzute, apărute pe perioada derulării contractului.

Volumul ce se va draga pe perioada de maximum 24 luni, va fi de 1.000.000 mc.Volumele exacte din zonele de dragaj se vor calcula în vederea decontărilor pe baza ridicărilor hidrografice efectuate înainte şi după dragaj, de către Beneficiar. Se vor executa lucrări de dragaj până la încadrarea în valoarea contractuală”. Valoarea totală a contractului este de 24.675.000 lei, fără TVA.

Parteneri cu celebrul Chicheanu

Câştigătoare a fost desemnată Impresa di Construzioni Ing. E. Mantovani Spa, o firmă din Padova care s-a înscris în ultimii ani în mai multe proiecte de infrastructură din România. Italienii sunt asociaţi în acest contract cu celebra Consal Trade SRL, firma controlată de Constantin Chicheanu, unul din primii mari milionari ai Constanţei, celebru pentru afacerile de zeci de milioane de euro derulate în zona portuară.

Cere închisoare cu suspendare

În 2017, Impresa di Construzioni Ing. E. Mantovani Spa primea din partea APC un contract similar, pentru dragajul porturilor maritime, în valoare de 10.939.635,25 lei, fără TVA, valabil un an de zile. În 2013, preşedintele Impresa di Construzioni Ing. E. Mantovani Spa, omul de afaceri Piergiorgio Baita, a fost arestat alături de reprezentanţii altor 15 companii, într-un uriaş scandal de corupţie privind contracte cu statul.

Aceştia au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, dare de mită, spălare de bani şi alte infracţiuni. În mai 2018, Piergiorgio Baita a cerut clemenţa instanţei, prin solicitarea de a primi doar doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a colaborat cu anchetatorii.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si proastele Constantei, drogate de unul asemanator
1
0
NORMAL CA HOTII FAC ECHIPA !
8
0
corect e de-al nostru,suta la suta pesedist,chiar si ponta isi enunta originea italiana printr-unul din bunici
10
1
Si care este problema pana la urma? Ca ala este italian probabil mafiot? Pai ce nu avem si noi mafiotii nostri care ne conduc?
9
1
Tot straini ca sa scoata banul afara, asa e mai simplu ...
9
0
Eu nu inteleg care-i mirarea, pai exista vreun contract cu statul fara parandarat? De ce milionari in euro care cica "nu le pasa din salariu" sunt directori la intreprinderi si regii de stat, pt ca doar la stat se fac afaceri de unde ies bani adevarati si fara munca... mai putin binenteles pt cei de jos care nu au avut inspiratia sa fie la partid!
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614