REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Povestea copiilor care trăiesc în grajduri. Acasă, părinţii nu au ce le pune pe masă, dar ei vor să meargă la şcoală!

Povestea copiilor care trăiesc în grajduri. Acasă, părinţii nu au ce le pune pe masă, dar ei vor să meargă la şcoală!

Replica API 8 septembrie 2017 | 15:04 667

Trăiesc în condiţii precare, în grajdurile fostului IAS de la marginea localităţii Pecineaga sau în fosta fermă zootehnică de la Mangalia, dar au un potenţial imens. Puţini dintre copiii din aceste comunităţi merg la şcoală, mulţi sunt catalogaţi cu risc de abandon şcolar, iar alţii nu au stat nici o zi într-o sală de clasă. Dar au un potenţial imens şi au nevoie doar de o şansă. Iar voluntarii de la Asociaţia Umanitară „Iulia Andreea Movilă” se luptă să le ofere această şansă.

Grajdurile fostului IAS de la marginea comunei Pecineaga, care în vremea comunismului adăposteau caii, astăzi sunt „acasă” pentru câteva zeci de familii. Oameni simpli, cu şcoală puţină, care lucrează pe unde apucă. O parte dintre bărbaţi şi-au încercat norocul peste hotare, în vreme ce nevestele au rămas acasă, să aibă grijă de copii. O comunitate mică, ascunsă de privirile lumii după un gard de beton. Aici, prea puţini copii au trecut pe la şcoală. Părinţii spun că abia au ce le pune pe masă, de unde bani şi pentru a-i trimite să înveţe? Apoi, mulţi dintre ei au crescut la fel, abia dacă au terminat opt clase, sunt resemnaţi că viaţa nu le poate oferi prea multe şi nu speră la miracole nici pentru copiii lor.

O mână de oameni cu suflete mari vrea să facă o diferență

O mână de tineri voluntari, de la Asociația Umanitară Iulia Andreea Movilă, și-a propus să schimbe lucrurile. Asociația a fost înființată, în urmă cu doi ani, de o constănțeancă stabilită în Norvegia, Rodica Movilă. Inițiativei s-au alăturat mai multe tinere, astfel că, acum, o mână de 12 oameni încearcă să schimbe viitorul copiilor mai puțin norocoși, din preajma Mangaliei. Până în prezent, de proiectele asociației au beneficiat 40 de copii, care locuiesc împreună cu familiile lor la fosta fermă zootehnică de la marginea Mangaliei, 32 de copii de la Grajduri, cum este cunoscut fostul IAS de la Pecineaga și, de curând copiii din satul Movilița, unde a fost înființat un centru de zi cu bibliotecă.

„Am început prin a le duce lucruri donate de oameni, îmbrăcăminte, încălțăminte, mâncare. Am strâns bani și am cumpărat cinci generatoare de energie electrică, le-am dus mașini de spălat. Dar am realizat că doar a le duce niște lucruri nu este suficient. Îi obișnuiam să primească, dar nu și să ofere. Apoi, cei care ne susțin sunt oameni normali, cu salarii lunare, care vor să ajute, din puținul pe care îl au. Avem o responsabilitate și față de ei să facem lucrurile astfel încât să schimbăm ceva, nu pentru imagine”, ne-a povestit fondatoarea asociației, Rodica Movilă.

„Nu îi ajutăm din milă!”

Iar soluția găsită a fost să schimbe viitorul copiilor, astfel că, pe lângă susținerea lor cu îmbrăcăminte și alte lucruri necesare traiului de zi de zi, voluntarii Asociației „Iulia Andreea Movilă” se preocupă de educația lor. Nu de milă, așa cum a subliniat Rodica Movilă, ci pentru că „ei sunt viitorul” nu este doar o vorbă:

„Nu îi sprijinim de milă, ci pentru că noi credem că, acum, ei au nevoie de noi, dar mai târziu, noi vom avea nevoie de ei. Ei ne vor plăti pensiile”.

La Mangalia, cei 40 de copii au fost implicați în plantarea unei livezi. Pare banal, la prima vedere, și fără un efect real pentru viitorul copiilor. În fapt, prin acest proiect, copiii sunt învățați să fie responsabili, căci proiectul nu presupune doar plantarea pomilor, ci și îngrijirea lor. „Îi învățăm să fie responsabili. Organizăm concursuri cu premii, pentru cel mai îngrijit pom, care a crescut cel mai înalt, iar copiii își dau interesul să-i îngrijească. Au fost plantați 40 de pomi, unii s-au uscat, dar aproape 30 au rămas și sunt îngrijiți în continuare de copii”, a explicat Rodica Movilă.

Lecții de citire și scriere în biserica de la Pecineaga

Dacă la Mangalia, copiii merg la școală, la Pecineaga alta este situația. „În comunitatea lor mică, izolată după gardul de beton, educația copiilor nu este o prioritate. Aproximativ 80% dintre copii, chiar și dintre cei care merg la școală, în clase gimnaziale, nu știu să citească și să scrie. Sunt două sau trei fetițe care citesc mai bine. Alții nu cunoșteau nici culorile, nici când este ziua lor de naștere. Am apelat la sprijinul comunității, a școlii și a bisericii, am găsit sprijin și am făcut ce ne-am priceput.

Nu avem bani să apelăm la specialiști, o singură educatoare de la Moșneni și-a manifestat disponibilitatea să vină să lucreze cu copiii. Dar au lucrat voluntarii noștri. Trei luni am desfășurat activități cu ei în biserica din Pecineaga, găsind sprijin și înțelegere. Ulterior am amenajat un centru de zi– e mult spus centru, este o sală de clasă – cu cărți, materiale didactice, videoproiector, unde copiii învață să scrie și să citească”, a adăugat fondatoarea asociației.

Acum, preocuparea voluntarilor este să-i înscrie pe copii la școală. E drept, mulți dintre părinți sunt reticenți. Obișnuiți cu viața grea pe care o duc, la rândul lor absolvenți de opt clase, dacă le au și pe acelea, nu văd de ce și-ar trimite copiii la școală, mai ales că unii dintre ei au depășit de mult vârsta de înscriere în clasa a I-a.

Copii cu talent de la Dumnezeu, dar fără aripi!

Dar copiii, după activitățile desfășurate cu voluntarii, vor ei să învețe. Gabriel este un adolescent de 15 ani, ce provine dintr-o familie cu posibilități financiare reduse. Dar, așa cum spun reprezentanții asociației, este foarte isteț și ambițios și, dacă se ține de școală, are șanse mari să recupereze anii pierduți. Visul lui este să devină polițist, iar de la 1 octombrie va fi înscris la cursurile de alfabetizare de la o școală din Mangalia.

Denisa este o fetiță de 12 ani care nu a mers niciodată la școală și nici nu a avut vreodată o petrecere de ziua ei. Nu știa, de altfel, nici când era ziua ei și nici câți ani împlinea. Voluntarii Asociației „Iulia Andreea Movilă” și toți copiii, prietenii și vecinii ei, i-au pregătit, anul acesta, pe 30 august, o petrecere în toată regula. I-au confecționat cadouri, brățări și coliere, iar băieții ghivece de flori. Și, spre marea bucurie a voluntarilor, copilașii au demonstrat, de ziua Denisei, că au învățat să dăruiască.

„Denisa și-a dorit balerini roșii și cercei. I-am dăruit și pe lângă cadourile pregătite la centru, copiii i-au adus cadouri de acasă, jucării dintre cele pe care le-am dăruit noi, de Crăciun sau de Paște. Jucării de care au avut grijă și pe care, acum, le-au dăruit Denisei. I-au scris și felicitări, așa cum s-au priceput, iar bilețelele cu urările le-au citit fetițele care știu să citească. I-au urat cu toții să meargă la școală, pentru ca la anul, de ziua ei, să citească singură felicitările”, a mai povestit reprezentanta Asociației „Iulia Andreea Movilă”.

„Copiii aceștia poate nu au posibilități financiare, dar au un mare potențial și vrem să-i ajutăm să-și construiască un viitor”, a mai afirmat Rodica Movilă. De exemplu, Georgiana, una dintre fetițele ce trăiesc în fostul IAS, fără apă și în condiții precare, s-a remarcat prin talentul la desen și, spun voluntarii, ar avea un viitor strălucit de grafician. Are nevoie doar de o șansă. În prezent, mâna îi este îndrumată, alături de ceilalți copii, de pictorul Karl Robert Perko, care coordonează un atelier de pictat icoane și care intenționează să expună lucrările copiilor la o expoziție în Germania.

„Merg de fiecare dată cu plăcere la Grajduri, în Pecineaga. Este o comunitate mică, cu puține posibilități financiare, dar cu oameni care se ajută unul pe celălalt. Doar o singură femeie avea mașină de spălat, dar le spăla tuturor. Ne spunea „detergent să am, că spăl eu hainele tuturor copiilor, nu îmi place să îi văd murdari!”. Femeile făceau cu rândul să aibă grijă de un bătrân singur și bolnav, care între timp a murit. Îi duceau mâncare zilnic, se îngrijeau să îi fie bine. Nu au școală, mulți dintre ei nu au locuri de muncă, lucrează pe unde pot, cu ziua, dar sunt oameni sufletiști. La început au fost puțin suspicioși, de ce vrem să îi ajutăm, ce vrem în schimb. Dar au înțeles că tot ce facem este pentru binele copiilor. Acum ne luptăm să îi înscriem la școală, să schimbăm într-adevăr ceva”, a mai afirmat Rodica Movilă.

Persoanele interesate să afle mai multe informații despre activitatea desfășurată de asociație sau să dea o mână de ajutor în sprijinirea copiilor, găsesc mai multe date pe pagina de Facebook Asociația Umanitară Iulia Andreea Movilă.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
unii beau,fumeaza,fura,mint,se drogheaza,merg la pacanele,fiecare avem un viciu mai mic sau mai mare.si la ce v-ati astepta intr-o societate bolnava?c-ta a ajuns o ghena de gunoi moral si fizic,un ,,oras,,cotropit de tarzanei si talibani de tulcea,aservit unei clici sau alteia.cand apare cate un exemplu pozitiv,bine ar fi sa contribuim fiecare cu ce putem.nu toti provenim din familii de boieri si la origini toti am plecat din bordeie de la sat.
0
0
parintii nu au ce pune pe masa..dar cu totii fumeaza la greu,cafeluta nu le lipseste,de cuvantul ...MUNCA...nici n-au auzit,iar dumneavoastra dragi concetateni , le plangeti de mila...acestea nu merita nimic...societatea nu este datoare sa la dea la infinit...s-au obisnuit sa primeasca..totul..MOCA...
1
0
numai ca acesti frumosi copii ce-si doresc sa mearga la scoala iar situaria precara a familiilor din care provin nu-si permit financiar, dat fiind faptul ca in Romania nimeni nu se intereseaza de creerea locurilor de munca cidoar furt legal, in interes personal, ca de fiecare data exista oameni cu suflet mare carora trebuie sa le multumim ca aduc lumina si speranta in inimioarele acestor micuti. Guvernul, coalitia , acestia sunt interesati sa tina cu dintii ca unguri sa faca parte din guvernare, sa le aduca voturi valabile furtului lor. Acesti nemernici, ne conduc
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218