REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Practică ILEGALĂ în şcolile din Constanţa. Elevii sunt ameninţaţi cu scăderea notei la purtare dacă nu vin în uniformă!

Practică ILEGALĂ în şcolile din Constanţa. Elevii sunt ameninţaţi cu scăderea notei la purtare dacă nu vin în uniformă!

Replica API 9 noiembrie 2017 | 00:00 1567

Şeful ISJ, declaraţie SURPRINZĂTOARE!

Şeful ISJ, declaraţie SURPRINZĂTOARE!

Au trecut câteva săptămâni de la debutul anului școlar, dar părinții încă au coșmaruri din cauza uniformelor. De fapt, a ținutelor vestimentare impuse de școli! Tot mai mulți părinți sunt indignați de amenințările pe care le primesc copiii lor la ore, cum că dacă nu respectă codul vestimentar impus de școală, le va fi scăzută nota la purtare. Inspectorul general școlar Petrică Miu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a atras atenția că astfel de practici sunt în afara legii și a cerut părinților să sesizeze inspectoratul.

Chiar dacă nu au impus o uniformă școlară, impun niște ținute vestimentare, în anumite limite. Este cazul majorității unităților de învățământ din județul Constanța, care au prevăzut în regulamentul de ordine internă faptul că elevii trebuie să poarte o „ținută decentă și elemente de identificare, în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentul și deciziile unității de învățământ”. De exemplu, la o școală elementele de vestimentație impuse sunt cămașa sau tricoul alb, cu vestă gri și pantaloni sau fustă neagră sau bleumarin. La o alta, ținuta trebuie să cuprindă cămașă albă, neagră sau bleumarin și pantaloni sau fustă negri sau bleumarin. La o alta, bleumarinul a fost înlocuit cu vișiniu.

Faptul că sunt impuse limite ale ținutei vestimentare, ca element distinctiv pentru elevii unității respective, nu este de condamnat. Ba din contră. În felul acesta, nu apar discuții privind eventualele cheltuieli care pot apărea prin impunerea unei uniforme. Probleme apar, însă, în momentul în care elevilor li se transmite, de către diriginții de clase, de către profesori și chiar de către conducerea unității de învățământ că le va fi scăzută nota la purtare dacă îndrăznesc să îmbrace și articole vestimentare de alte culori decât cele cuprinse în regulamentul de ordine internă.

„Nu mi-am trimis niciodată copilul la școală îmbrăcat altfel decât decent! Dar, să fiu sinceră, nu îmi permite bugetul să îi cumpăr doar cămăși albe și bleumarin. Da, i-am cumpărat vreo două, dar sunt zile când merge și cu o cămașă în carouri, de exemplu. Dar decentă! Au fost situații când, în timpul orelor, a fost ridicat în picioare, alături de alți colegi, apostrofați și amenințați cu scăderea notei la purtare. Îmi pare rău, dar nu îmi permite venitul familial să îmi înlocuiesc toată garderoba. Mai mult, nu consider că este o atitudine corectă din partea cadrului profesoral să îi scadă nota la purtare pentru acest criteriu!”, ne-a declarat o mămică din Constanța.

Petrică Miu: „Eu spun un NU hotărât uniformei școlare!”

Poziția inspectorului general școlar Petrică Miu este împotriva acestei practici. „Nu sunt de acord cu uniformele școlare. Eu spun un NU hotărât! Sunt de acord cu ținuta decentă, dar nu cu uniforma. Cât privește sancționarea elevilor pentru lipsa uniformei, nu există legislație care să stipuleze așa ceva, cum nici uniforma nu este impusă. Iar chiar dacă este prevăzută de regulamentul de ordine internă, și acest regulament trebuie să respecte prevederile legale”, a declarat Petrică Miu, indicându-le părinților să depună sesizări la Inspectoratul Școlar Județean Constanța dacă elevii sunt sancționați pentru lipsa uniformei.

O poziție similară are și reprezentantul Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Manda. „Avem Statutul Elevului care precizează că elevilor nu le poate fi limitat accesul în școală de lipsa elementelor de identificare impuse de regulamentul de ordine internă al școlii. Există, însă, și această practică, a scăderii notei la purtare, care în opinia mea este una ilegală. Nu putem limita accesul la educație pe lipsa unui anumit element vestimentar distinctiv.

Zilele acestea, chiar vom depune la Ministerul Educației un amendament pe acest subiect, să se introducă o prevedere prin care să se stipuleze clar că elevii nu pot fi sancționați din această cauză.

Mă bucură atitudinea inspectorului general școlar Petrică Miu, pentru că dezaprobă această practică, și mă aștept să demareze o campanie în unitățile de învățământ, prin care să informeze cadrele didactice că este ilegal să sancționezi elevii pe acest considerent”, a afirmat Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu sunt de acord cu uniforma. E cel mai bine asa. E scoala pana la urma. Nu club. Vreti sa spuneti ca voi nu ati avut uniforma? Sa fim seriosi.. plus ca nu toata lumea isi permite sa cumpere multe hainute la copilasi. V.ati gandit ca ceilalti copilasi o sa rada de ei? Ca vin mereu cu aceasi bluza? Uniforma e uniforma. Nu sunt de acord cu scaderea notei la purtare dar probabil spun asa doar ca sa ii motiveze pe copii.
1
2
Mesaj transmis de o diriginta, nu de mult timp "ANUNT IMPORTANT: Cine vine fara ecuson si uniforma, va avea nota 8 la purtate. Anuntati copiii sa se conformeze. Multumesc."
0
0
Nu uniforma, ar trebuii sa fie prioritara in scoli,licee etc. ci transmiterea de cunostinte si informatii elementare si de durata catre elevi. In Japonia in clasele I-IV elevii sunt educati in normele bunelor maniere cat si a celor civice. Iar in restul timpului le sunt formate notiunile de baza despre citire, scriere si vorbire corecta in limba lor nativa. Exista genii fara scoala, si prosti cu studii superioare.
3
1
Cu uniforma sunt oarecum de acord, dar sa spuna un profesor ca daca lipsesc, chiar daca esti bolnav, ca iti scade nota la purtare? Si ca trebuie sa ii aduc scutire pt o zi lipsa?! E aberant!
1
0
Bai astia, vedeti ca sunteti in urma, regimul comunism nu mai este. Oamenii nu mai sunt fortati sa faca ceea ce vor. Eu ma duc cum pula mea vreau la scoala.
1
1
Este inacceptabil faptul ca cei din conducerea scolii 39 impun elevilor doar camasa lila! Cei din clasele de gimnaziu mereu sunt amenintati cu nota la purtare, si peste camasa, nu ai voie cu pulover negru simplu..! In regulament scrie ca e permis cu pulover sau cardigan de culoare neagra sau bleumarin, dar daca te prinde cu ceva negru peste sau sub camasa, esti intrebat daca porti doliu. Nu mi se pare normal. Mai ales venind de la conducerea unei institutii de invatamand. RUSINE
4
0
Elevi sunt pagube increzuti si terminati astia nu mai sunt elevi se fut intre ei bate profesori etc elevi prost crescuti
5
3
La Scoala 29 EU nu am vazut nici o cravata! Rechizite? Adica....caiete? Aici DA nu scoala cumpara! Paza? Da. Scoala nu are paznic in organigrama. Auxilare? Acestea nu sunt oblgatorii si .... E usr sa auruncam doar cu noroi fara sa stim de fapt? DA!
2
2
La articolele cu Felix Stroe de ce nu lasati comentarii? Ziaristi de doi bani
3
4
Dumneavoastra ati ales scoala! Nu va convine, mutati copilul.V-ati batut pentru un loc in clasa 0 si acum reclamati
4
5
sunt eleva in cl XI la Ovidius...eu pot sa vi si in curul gol sau cu pizda pe afara..e chiar OK, poate asa pune ochiul si un agiu cu BMW pe mine...nu vreau uniforma...e de firma?
5
5
La scoala 28 se vrea introducerea obligatorie a unei cravate de peste 45 de lei, iar copiii sunt amenintati constant ca daca nu vor purta cravata, nu vor fi primiti in scoala. Cine stabileste contractele cu croitoria care urmeaza sa confectioneze cravatele? Cum e posibil ca dreptul la educatie al unui copil sa fie restrictionat de purtarea unui anumit obiect vestimentar? Imi este inadmisibil sa concep ca exista persoane atat de ... care sa se impiedice de o asemenea forma fara fond. Fixurile unor directori sau avantajele provenite din contracte sunt mai importante decat educatia copiilor.
10
5
Zimbabwe de Romania, in speta decazutul oras Constanta. Uniforma ca si fondul clasei, fondul scolii, fondul pentru asigurarea pazei, auxiliare si alte culegeri si carti, cadouri la profesori de Craciun, Paste, sfarsit de an, ziua de nastere sau onomastica sunt taxe impamantenite la noi. Esti reticient sa cotizezi, imediat esti catalogat drept un paria, si tu si copilul tau de catre ceilalti parinti si fomista de la comitetul de parinti care se infrupta si el din resturile de la diriginta. Gratuit invatamantul nu e, problema e ca tot cotizezi iar calitatea actului educational scade an de an.
8
1
Sunt elev la o scoala din Norvegia. Am 15 ani sim merg in clasa a 10-a, echivalenta cu clasa a 9-a din Romania. Aici nimeni nu iti cere o uniforma scolara..Vii cu ce ai. Ei spun ca fiecare eleve se poate imbraca in ce vrea, atata timp cat este o tinuta decenta.
7
6
Oare de ce copiii din alte tari civilizate pot purta o uniforma si ai nostri, nu? Acei copii chiar sunt mandri de uniforma pe care o poarta, acea uniforma le da un prestigiu
15
4
dle. parinte...nu aveti cei 45 lei pentru cravata...dar cate pachete de tigari va cumparati pe zi???eram la un marchet...o mamica,i-a cumparat copilului un pachet cu biscuiti,iar domnia sa, si-a cumparat numai 4 pachete de KENT...asa ca dle.parinte...nu tine...
18
10
Nu mai comentati atat degeaba! Aveti numai fite in cap ca si parinti si normal ca si copiii vostri sunt la fel. E o insistutie, asa cum politistii isi poarta uniforma, medicii si farmacistii halatul, oamenii ce lucreaza in birouri poarta o tinuta decenta, asa trebuie si elevii trebuie sa isi poarte unfirma. Dupa terminarea a 12 clase pot sa imbrace ce vor ei, sa mearga si in chiloti pe strada! Daca nu aveti bani, iesiti in strada si cereti-va drepturile ca voi ati votat PSD si acum nu aveti bani nici de o paine, da de camasi pentru scoala. Esti elev, respecti niste indatoriri si gata!
16
4
Se practica tot felul de vestimentatii accesorizate cu cravata indiferent ca esti de gen masculin sau feminin, ecusoane. Acum parerile sunt impartite.Mi se pare normal un elev sa fie lasat sa poarte ce vrea, cu ce se simte el comod,bine in pielea lui, dar decent. Ce are daca tricoul e verde si nu e alb, semnifica ceva?Iar camasa e in carouri nu e albastra, deranjeaza ? Poate raspunde si un cadru didactic ,initiator de purtare de uniforme.
16
9
La scolile 5-6 conturile de salarii blocate .
9
1
de ce nu ii trimiteti in costum de baie? Sunteti de tot cacatul...va conduc copii.Maine,poimine o sa vi se cace copii in cap.
19
5
nu va plac regulile plecati dracu la munca !
23
8
Obliga copii sa poarte costum national in prima saptamana din luna. Incredibil cretinismul cadrelor didactice de la 39. Profesorii nu se imbraca in ie, dar ameninta copii sa o faca. Rog inspectoratul scolar sa ia masuri disciplinare la scoala 39.
17
12
Invatamantul e un dezastru, inca sunt profesori cu mentalitate comunista, de prost!!
13
13
Si la liceul traian ne ameninta cu scaderea notei la purtare mereu .
4
14
Adevarat la scoala 29, se impune obligatoriu sa cumparam o cravata care costa 45 lei, nu este normal,mai mult decit asta se cer bani pentru ,, rechizite,fondul clasei,fondul scolii,paza,, dar nimeni nu se gindeste daca toti parintii au sau nu posibilitatea. Sa nu mai vorbim despre fapul ca daca vrei sa-ti conduci copilul la clasa nu iti este permis.
6
9
De ce nu este ok uniforma? Ne mai miram de ce se inmultesc zombiei pe strazi...
31
6
La scoala din Eforie Nord temele.se trimit pe facebook pe telefon.Diriginta tine in brate anumite persoane care ii aduc daruri iar ceilalti elevi care chiar invata sunt tratati cu indiferenta atat de diriginte cat si de cele 2,4 pupeze pe care le adora diriginta.Oare sa intrebat doamna diriginta daca toti parinti au bani pentru telefoane cu tachi?
15
2
Sunteti niste retardati si veti creste tot retardati.Unde va credeti la scoala sau la discoteca?.Cand ies asa zis elevii de la scoala zici ca ies din carciuma.Unde este redpectul elevului fata de institutie?.De aceea doar 10 copii isi termina studiile cu diploma restul ies niste retardati ai secolului XXI.De aceea nu au respect fata de nimeni ptr ca nu li se impune o conduita.
31
8
La sc 39 se impune culoarea lila. Ce-i drept o culoare frumoasa, dar greu de gasit si asortat. Tb sa cumperi mai multe bucati de camasi lila, pt a le schima, ca doar nu trimiti copilul cu o camasa toata saptamana?!? Si s-a impus purtarea in prima saptamana a fiecarei luni, de ie populara!! Pai de ce sa fim obligati sa cumparam asa ceva?? Poate unii nu au bani sa mai cumpere si ie, ne-a intrebat cineva daca dispunem de bani?? Si cum sa imbraci copilul iarna doar cu ie, pe frigul acela care va fi??
15
7
Extraordinar! Uniforma deranjeaza,temele pentru acasa sunt prea multe, examenele sunt prea grele si ne miram de ce sunt copiii, tinerii nostri imbecili. Uite ca englezii au uniforme si o duc destul de bine ca natie.
33
7
La scoala gen.nr . 28 se cere purtarea unei cravate care costa peste 45 lei ,care eu nu pot sa imi permit , avand 2 copii la aceiasi scoala !!!
18
17

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218