REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Precizările CNCAV despre cazul bărbatului vaccinat cu Moderna la rapel, în loc de Pfizer

Precizările CNCAV despre cazul bărbatului vaccinat cu Moderna la rapel, în loc de Pfizer

Replica API 10 februarie 2021 | 00:03 1237

Un bărbat din judeţul Gorj a fost vaccinat la rapel cu serul Moderna, deşi ar fi trebui imunizat cu Pfizer. Acesta a intrat în cabinetul unde se făceau vaccinurile cu Moderna, asistenta l-ar fi întrebat dacă este la prima doză, el a confirmat, dându-şi seama de eroare după ce a primit adeverinţa de vaccinare pe care era scris numele vaccinului cu care fusese imunizat.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat că nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru acest bărbat, iar în ceea ce priveşte rata de eficacitate ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager şi se bazează pe acelaşi tip de antigen, proteina Spike, "sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creşterea răspunsului imun generat după prima administrare".

"Din datele transmise de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj reiese faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat s-a prezentat la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, în vederea primirii celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.

După completarea chestionarului de triaj, persoana s-a deplasat în sala de aşteptare prevaccinare, spre cabinetul medical. Din declaraţiile personalului vaccinator, la momentul respectiv, s-ar fi creat o confuzie în ceea ce priveşte tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna", a transmis, marţi seară, CNCAV, scrie stiripesurse.ro.

Sursa citată a menţionat că la nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât şi pentru Moderna.

CNCAV a precizat că, după vaccinare, bărbatul a rămas în monitorizarea personalului medical, nu a manifestat reacţii adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată.

"În aceste circumstanţe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranţă în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. În ceea ce priveşte rata de eficacitate, menţionăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager şi se bazează pe acelaşi tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creşterea răspunsului imun generat după prima administrare", a arătat sursa citată.

Reprezentanţii CNCAV au adăugat că, deşi situaţia înregistrată este una singulară la nivel naţional, procedurile elaborate pentru buna desfăşurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil şi sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfăşurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanţă cu instrucţiunile şi procedurile elaborate la nivelul CNCAV.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
iubitii nostri eroi platiti cu mii de euro pe luna!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212