REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Premier schimbat a doua oară în patru luni. Astăzi se împart cărțile..

Premier schimbat a doua oară în patru luni. Astăzi se împart cărțile..

Replica API 6 februarie 2020 | 00:00 215

Mingea, în terenul lui Iohannis!

Mingea, în terenul lui Iohannis!

Performanţă sau contraperformanţă? În patru luni de zile, România şi-a dat jos Guvernul de două ori. Dacă în luna octombrie a anului trecut, Guvernul Dăncilă a fost primul pus pe tuşă, ”dărâmat” prin moțiune de cenzură depusă de PNL, iată că începutul lunii februarie vine cu o nouă schimbare executivă. Moţiunea de cenzură depusă în Parlament de PSD şi UDMR a strâns 261 de voturi şi a răsturnat astfel Guvernul Orban. Este pentru a cincea oară când este adoptată o moţiune de cenzură în Parlamentul României. Celelalte patru au fost adoptate de următoarele partide: PNL şi UDMR, în anul 2009 (moţiune susţinută de PSD), PSD şi PNL (USL) în anul 2012, PSD şi ALDE în anul 2017 şi PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, în anul 2019.

foto: digi24.ro

Alegerea primarilor în două tururi, propusă de cei de la PNL, pică! Guvernul Orban a căzut, după moțiunea de cenzură depusă de PSD. Klaus Iohannis va chema joi partidele la consultări, iar partidele fac strategii. Vom ajunge la anticipate, dacă președintele Klaus Iohannis va respinge, de două ori, propuneri pentru funcția de premier. În acest caz, Parlamentul s-ar dizolva, urmând să aibă loc alegerile anticipate.

Mircea Dobre, deputatul Pro România, care nu a participat la ședință, spune, în contextul căderii Guvernului, că va urma o criză politică, economică, iar cei care vor avea de suferit sunt românii. ”Începe balul mascat”, spune Dobre.

Marcel Ciolacu, șeful PSD, a răsuflat ușurat și a spus că nu se aștepta la atât de multe voturi. ”Nu s-a întâmplat până acum să treacă o moțiune cu asemenea scor. E o criză provocată de Orban și PNL, așteptăm să fim chemați la Cotroceni. O să am o discuție și cu Orban, să avem o propunere comună pentru Cotroceni. Nu noi am creat această criză, și membrii PNL. Nu voi vota niciodată un Guvern Orban”, a spus Ciolacu. La rândul său, Rareș Bogdan, a precizat: "Din acest moment în joc întră președintele României. Acesta a spus pe 28 decembrie că sunt 50% șanse de anticipate. Privind în Parlament la inconștiența celor de la PSD și PRO România întreg jocul e condus acum de președinte".

Ludovic Orban: Parlamentari născuți din pixul lui Dragnea au decis căderea Guvernului

Prima declarație a lui Ludovic Orban după ce Guvernul a picat, printr-un vot zdrobitor: ”Parlamentari născuți din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democrația, a decis astăzi, prin moțiune de cenzură, căderea Guvernului pe care îl conduc. Suntem mândri de ce am făcut în trei luni, de faptul că într-o perioadă scurtă, am reușit să reparăm o parte din stricăciunile PSD, că am reașezat România în rândul națiunilor europene pe picior de egalitate. Suntem mândri că am refăcut încrederea în rândul mediului de afaceri, că am reușit să luăm o serie de decizii cu impact favorabil asupra românilor, corectând grave erori: abrogarea recursului compensator, rectificarea bugetară. În ciuda minciunilor PSD, am aplicat legi importante: legea salarizării, am crescut alocațiile, am încercat să asigurăm către fiecare categorie socio profesională toate drepturile legale. Am crescut salariul minim, am adoptat măsuri cu efecte favorabile”, a spus Orban. ”Vom câștiga bătălia pentru România. Curând, românii sunt chemați să decidă soarta României. În viitorul apropiat, indiferent ce-și imaginează PSD, românii vor avea din nou puterea să decidă. Noi am căzut astăzi pentru că am avut curajul să dăm șansa cetățenilor din fiecare localitate să aibă șansa să își aleagă primarul democratic. S-au adunat toate forțele împotriva guvernului”, a mai spus Orban.

Preşedintele României, Klaus Iohannis va chema partidele politice la Palatul Cotroceni pentru consultări. Urmează o serie de ședințe ale partidelor pentru participarea la negocierile declanșate de Iohannis.

Joi, 6 februarie, Biroul Executiv al PNL se va întruni pentru a stabili delegația care va reprezenta PNL la negocierile declanșate de președintele României. ”Vom stabili strategia pentru perioada următoare”, a mai spus Orban.

Remus Pricopie și Vasile Dâncu, în cărți pentru funcția de premier

După căderea Guvernului, PSD, cel care a depus moțiunea, susținut de UDMR, are pregătite mai multe propuneri pentru noul premier. Potrivit unor surse, PSD și Pro România s-ar alia pentru a prezenta președintelui României o propunere comună de premier. Victor Ponta își dorește ca una dintre propuneri să fie fostul ministru al Educație, Remus Pricopie. Se poartă discuții pentru a fi susținută această nominalizare și cu alte formațiuni politice. O altă propunere a PSD ar fi Vasile Dâncu, vicepremier în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

Iohannis: Am fost şi rămân adeptul alegerilor anticipate

"Eu am fost şi rămân - şi v-o spun ca să fie foarte clar - adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a spus că, în lipsa unei voinţe în acest sens, îşi doreşte să fie votat un guvern care vine "cu o agendă reformatoare", potrivit Agerpres.

Mirela PASCAL, Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Orban Ludovic nu este iubit nici de maghiarii lui , dovada ca UDMR a pus " umarul " la daramarea guvernului !
2
0
S-a reactivat USL2. AVETI DI GRIJA !
0
1
Bataie de joc pentru alegatori. In loc sa se ocupe de treburile tarii, se dau jos unii pe altii.
2
1
asta condus de ludov orb ar fi cazut si acum 3 luni sau chiar a doua zi dupa instalare. Pesese au fost chiar generosi ca le au dat sansa sa si bata joc de tara trei luni. La puscarie orbane. Si ia o si pe sclemba aia de turcana la degetoaice. Bune ca am scapat de guvernul bancilor si multinationalelor.
7
7

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212