REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

PREMIERĂ! Judecătorii au obligat Ministerul Sănătății să-i asigure tratamentul GRATUIT unui bolnav de cancer

PREMIERĂ! Judecătorii au obligat Ministerul Sănătății să-i asigure tratamentul GRATUIT unui bolnav de cancer

Replica API 21 martie 2019 | 00:18 938

Decizia este EXECUTORIE!

Decizia este EXECUTORIE!

Situație revoltatoare în cazul unui bărbat din Constanța, bolnav de cancer în ultimul stadiu. Pentru a trăi, are nevoie de un medicament extrem de scump, care nu se află pe lista de compensare a Ministerului Sănătății. Bărbatul a reușit să-și achiziționeze medicamentul doar pentru o lună, însă bugetul nu-i permite achiziția lui pentru următoarele șase luni, așa cum i-a prescris medicul. Fapt pentru care a depus la instanță o ordonanță președințială prin intermediul căreia solicită ca Ministerul Sănătății să fie obligat la punerea la dispoziție a medicamentului care costă peste 20.000 lei/lunar. Bolnavul și-a câștigat, astfel, dreptul… la viață!

G.A.M. se luptă de ceva timp cu o boală necruțătoare, tumoare stomacală gastrointestinal, dar și cu un sistem sanitar aflat în ”comă” de mai bine de 20 de ani. În trecut, Ministerul Sănătății a anunțat că a inclus pe lista de medicamente compensate, produse care vor prelungi viața pacienților cu cancer. Nu și cel de care are nevoie constănțeanul pentru a trăi, și anume Stivarga. Pe 2 februarie, bărbatul a solicitat instanței să dispună, pe calea ordonanței președințiale, în contradictoriu cu Ministerul Sănătății, Casa națională de asigurări de sănătate și Casa de Asigurări de Sănătate Constanța obligarea acestora la asigurarea, în mod gratuit, a tratamentului cu medicamentul Stivagra, astfel cum a fost prescris de medicul oncolog, pe o perioadă de 6 luni.

Constănțeanul a fost diagnosticat în 2013 cu tumoră voluminoasă exofitică de ileon, aderentă la rădăcina mezenterului și mezocolonul transvers, fiind supus unei intervenții chirurgicale, ocazie cu care s -a constatat tumoră voluminoasă, circa 20/15 cm. Ulterior, a fost diagnosticat cu metastază hepatică de tumoră stromacală gastrointestinală (GIST), intervenindu-se, din nou, chirurgical. A fost internat, iar, la Spitalul Clinic de urgent Agrippa Ionescu, ca urmare a apariției la examinarea tomograf a unei formațiuni tumorale la nivelul peretului abdominal, ocazie cu care a fost efectuată o nouă intervenție chirurgicală, recomandarea la externare fiind de tratament în rețeaua oncologică. Deși i-a fost administrat tratamentul medical prescris, boala cu care a fost diagnosticat nu s-a vindecat și nici ameliorat. Anul trecut, în urma unui control, medicul oncolog a constatat că boala s-a agravat, fiind recomandat un alt tratament, și anume stivagra, produs care costă peste 20.000 lei. Deși medicamentul are autorizatie de punere pe piață în Uniunea Europeană, acesta nu este mentionat în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații. În aceste condiții, bolnavul a făcut eforturi supraomenești pentru a-și procura medicamentul,, în limita posibilităților financiare. Nu a reușit să-și procure tratamentul necesar decât pentru o cură de 28 de zile. Pentru următoarea perioadă până la șase luni, posibilități financiare sunt 0. Așa că, s-a văzut nevoit să apeleze la judecători. Bărbatula chemat în instanță atât Minsiterul Sănătății, cât și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, dar și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Și a câștigat, la sfârșitul lunii februarie.

”Admite cererea formulată de către reclamantul MAG, în contradictoriu cu Ministerul Sănătătii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa de Asigurărări de Sănătate Constanţa. Obligă pârâtele la asigurarea către reclamant, în mod gratuit a tratamentului cu medicamentul regorafenib (denumire comercială Stivagra), astfel cum a fost prescris de medicul oncolog, pe o perioadă de 6 luni, începând cu data formulării prezentei acţiuni . Executorie”, se arată în minuta instanței. Judecătorul de caz a motivat decizia, potrivit rolli.ro, prin faptul că autoritatea centrală are obligația de a administra în mod judicios fondurile alocate bugetului FNUASS prin Legea bugetului de stat pentru anul 2014 astfel încât să fie asigurat dreptul la sanătate pentru toate persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Minsiterul Sănătății a formulat recurs însă, cum decizia este executorie, până la finalizarea definitivă a procesului, bolnavul trebuie să-și primească tratamentul gratuit.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din pacate pacientul a murit ...statul neajutandu-l cu nimic....desi a castigat in prima faza ...statul a facut recurs si a castigat ! Pacat de tineretea lui si de familia indurerata ramasa in urma lui ! Dumnezeu sa-l odihneasca!
0
0
credeam ca toti suntem asigurati . . . . .
4
0
spre deosebire de acest caz, in care judecatorii obliga ministerul sanatatii- puscariasul draknea LE FURA, LA PROPRIU BANII DE LA GURA ACESTOR COPII BOLNAVI SI MAI VREA SA SCAPE SI DE PUSCARIE. Nu vei scapa jigodie, vei crapa in pusacarie
10
1
Sa vina la mine pacientul, ca fac o coliva super buna !
1
11
n-aveti bani de medicamente ca nu mai ramane nimic de furat, luav-ar moartea guvernanti incapabili
7
1
Unui bolnav i se plateste tratamentul in mod normal se traduce tuturor bolnavilor de cancer li se va plati tratamentul altfel numai uni oameni au dreptul la viata restul au dreptul sa moara.
8
0
O gandire demna de toata mila...asta spune totul despre tine ca om.Nu conteaza varsta, nu conteaza cate zile mai are de trait, omul se lupta sa traiasca si oricare dintre noi ar face la fel.
13
3
Numele meu spune ca oricat ar costa un medicament, il voi avea. Medicamentul meu este romania si dupa ce l-am inghitit acum a iesit ceea ce am evacuat. O tara de cct, falimentara, politruci penali, tineri retardati, straini in propriul spatiu vital, imigranti in propria tara.
10
1
pt vasile : daca era vorba de tatal tau, mai gandeai asa?
23
1
o cauza pierduta, zeci de mii de euro se vor risipi pe medicamente de import, o familie tanara daca vrea o locuinta se indatoreaza pe viata la banci.
6
30
Doamne ajuta sa mai traiasca sase luni,dar in astfel de cazuri pronosticul la viata se adevereste.Saraceste Ministerul dac a se ocupa de astfel de bolnavi in ultima faza.Rusine !
14
7

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108