REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Premierul spaniol Pedro Sanchez, victimă a ascultărilor ilegale

Premierul spaniol Pedro Sanchez, victimă a ascultărilor ilegale

Replica API 3 mai 2022 | 00:00 335

Autorităţile spaniole au detectat programul de spionaj Pegasus în telefoanele mobile ale premierului Pedro Sanchez şi ministrului Apărării, Margarita Robles, a anunţat luni ministrul Preşedinţiei, Felix Bolanos, potrivit Reuters şi AFP.

Pedro Sanchez

Bolanos a explicat într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă că telefonul lui Sanchez a fost infectat în mai 2021 şi că atunci a avut loc cel puţin o scurgere de date. El nu a dorit să spună cine l-ar fi spionat pe premier şi dacă sunt suspectate puteri străine sau organizaţii spaniole, citează Agerpres.

"Nu este vorba de supoziţii", a precizat el, adăugând că faptele sunt "de o gravitate enormă".

"Intervenţiile au fost ilegale şi externe. Externe înseamnă că au fost comise de organisme neoficiale şi neautorizate de stat", a spus el, adăugând că acţiunile de spionaj au fost raportate Ministerului de Justiţie şi că Înalta Curte se va ocupa de caz.

Bolanos a explicat că au avut loc "două intruziuni" în telefonul lui Sanchez în mai 2021 şi una în telefonul Margaritei Robles în iunie 2021.

"Nu există probe că ar mai fi avut loc şi alte intruziuni după aceste date", a adăugat el.

Anunţul survine după o presiune intensă asupra coaliţiei de stânga de la guvernare de a oferi explicaţii după ce Citizen Lab, o organizaţie de apărare a drepturilor digitale din Canada, a spus că 60 de persoane având legături cu mişcarea catalană separatistă au fost ţinte ale programului de spionaj Pegasus dezvoltat de grupul NSO din Israel.

După acuzaţii că a spionat membri ai mişcării catalane separatiste, aliatul cheie din parlament al guvernului minoritar, partidul catalan de stânga şi proindependenţă ERC, a transmis că nu va mai susţine executivul până când Madridul nu ia măsuri pentru a restabili încrederea.

Autorităţile UE de protecţie a datelor au cerut o interzicere a Pegasus din cauza acuzaţiilor că a fost folosit în mod abuziv de guverne pentru a spioni activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.

Conceput de compania israeliană NSO, Pegasus permite, odată instalat într-un telefon, accesarea serviciilor de mesagerie şi a datelor sau activarea dispozitivului de la distanţă cu scopul de a capta sunet sau imagine.

NSO a afirmat mereu că Pegasus nu poate fi vândut decât unor state şi că aceste vânzări trebuie să obţină în prealabil acordul autorităţilor israeliene.

Conform ONG-ului Amnesty International, programul ar fi putut fi folosit pentru a pirata până la 50.000 de telefoane mobile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212