REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Preşedintele Iohannis a deschis anul universitar, la Constanţa: „Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi”

Preşedintele Iohannis a deschis anul universitar, la Constanţa: „Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi”

Replica API 3 octombrie 2017 | 00:00 247

Pregătirile sunt în toi în Piața Ovidiu din Constanța, unde se desfășoară, în acest an, festivitățile de deschiderea anului universitar. Festivitățile vor începe la ora 11,00, când vor fi înălțate spre cer 1.000 de baloane, în culorile tricolorului. La eveniment sunt prezente oficialitățile județului Constanța, printre care prefectul Ioan Albu și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. În urmă cu câteva minute, a sosit și președintele României, Klaus Iohannis.

"Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti, fie ei angajaţi sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma „vrem o ţară ca afară”. Se poate! Dar, pentru a avea „o ţară ca afară” avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor.

Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament. Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat.

Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi.

Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest. Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităţilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la iniţiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituţie. Pe toţi aceia care fac asemenea demersuri îi susţin şi îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoşirea vieţii academice", a spus președintele Klaus Iohannis.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vai domnu primar cine ii personajul din poza.Acesta face ref la meseriasi bine calificati stie dinsu ce stie sa dev profesori toti cei calificati si sa meditezeeeeee pin va ajunge la suma necesara celor cele sase casi.Regurgitabil personajul care va sticat poza.Speram sa fie singurul mandate de vacante pe banii publici.
1
0
Sunt stupefiat de cum arata politicienii si presedintele. Prost imbracati, sifonati, fete de oameni obositi, haituiti, imbatraniti si cu zambete fortate. Rar am vazut o oglinda mai fidela a societatio romanesti!
5
1
neamtu-i neamt, tinuta, minte, educatie, bun simt si tot ce vrei gasesti la el, pe cand balcanicii din dobrogea lasa de dorit.
8
4
Domnul Presedinte poate recomanda Constanta afaceristilor germani pentru investitii in industrie? Avem port, canal, energie, personal educat si ceva experienta acumulata cu industria navala..
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218