REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Preşedintele Senatului: Impozitarea progresivă - o greşeală strategică pentru România

Preşedintele Senatului: Impozitarea progresivă - o greşeală strategică pentru România

Replica API 19 mai 2022 | 00:00 727

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că introducerea unui sistem de impozitare progresivă ''ar fi o greşeală strategică'' pentru România, el pledând pentru atingerea potenţialului actualului sistem.

Florin Cîţu

"Chiar şi fără impozitarea progresivă, România a avut, în 2020, 2021, ani record în colectarea veniturilor. România nu are nevoie de impozitare progresivă şi am vorbit cu câţiva colegi liberali care susţin acelaşi lucru. (...) PNL vine în coaliţie cu linii roşii: cota unică şi investiţii la 7% din PIB. (...) În PNL nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. (...) În 2010, România a greşit în mijlocul crizei când a crescut TVA şi economia a intrat într-o criză până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie pentru a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin celelalte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe, care ar trebui eliminate. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimat, 0,5% din PIB. După calculele mele, impozitarea progresivă ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi nu mai mult. Deci, ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă", a precizat, miercuri, Florin Cîţu, la Senat, scrie Agerpres.

El a spus că, în cazul în care în PNL se va forma o majoritate care va susţine renunţarea la cota unică, el nu mai ştie "ce va mai putea oferi cetăţenilor" această formaţiune politică.

"Specialiştii spun că nu este nevoie de aşa ceva în România. (...) Cel mai simplu este să îţi atingi potenţialul sistemului pe care îl ai astăzi. După ce îţi atingi potenţialul, poţi să te gândeşti să faci altceva. (...) Văd că facem comparaţia cu Germania doar pe anumite lucruri, nu e comparaţie totală. Ar trebui să ne uităm la întreg sistemul german, care sunt relaţiile acelui sistem, nu luăm doar anumite cifre. Sunt sisteme diferite. De ce nu ne uităm la Irlanda? Irlanda care are cele mai mici impozite, a avut constant cea mai mare creştere economică şi cele mai mari investiţii. Dacă era ceva greşit în România, nu aveam anul trecut cele mai mari investiţii directe din ultimii 13 ani. Deci nu e nimic greşit. Totul funcţionează. Nu avem de ce să schimbăm, din punctul meu de vedere", a adăugat Florin Cîţu.

Preşedintele Senatului susţine că prin impozitarea progresivă "cei cu venituri mari, care oricum plătesc mai mult la buget, sunt penalizaţi".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
zi mai frumosule de inprumuturile care le-ai facut cin a-i fost la guvernare esi si dai lectii acum arestatil esti mai rau ca Udrea cind nosa mai fi parlamentar vezi in ce tara fugi
0
0
taiati pensiile si salariile speciale,salariile imense date trintorilor bugetari care taie frunza la ciini.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212