REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Primăria Constanţa, cât pe ce să facă afaceri cu interlopul Cocoş Băncuţă: ar fi construit un hotel pe malul lacului

Primăria Constanţa, cât pe ce să facă afaceri cu interlopul Cocoş Băncuţă: ar fi construit un hotel pe malul lacului

Replica API 13 decembrie 2019 | 00:00 1251

Individul a preluat un teren pentru care Pomacost avea contract cu RAEDPP

Individul a preluat un teren pentru care Pomacost avea contract cu RAEDPP

În mandatele fostului primar Radu Mazăre, o serie de cetăţeni ai municipiului au devenit clienţi fideli ai Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa (instituţie din subordinea primăriei). Prin intermediul unor firme, respectivii au deveniţi asociaţi cu RAEDPP, preluând terase sau terenuri în Constanţa şi Mamaia, în schimbul unor chirii derizorii. Mai departe, mulţi dintre respectivii cetăţeni, ca de exemplu foşti viceprimari ai urbei, subînchiriau terasele, reuşind să adune mii de euro pe lună. Ce primea în schimb RAEDPP pentru terenurile oferite cu atâta generozitate? Câţiva lei!

Spre exemplu, în staţiunea Mamaia, pentru o terasă în suprafaţă de circa 180 de metri pătraţi, RAEDPP a primit 600 de euro anual. Povestea datează de peste 10 ani, timp în care cel care a beneficiat de terasă a subînchiriat-o în schimbul a mii de euro pe lună în sezonul estival. O adevărată mană cerească pentru respectivul, mai ales că spaţiul comercial este situat în zona Cazinoului din Mamaia, lângă Cleopatra. Între timp, contractul dintre părţi a expirat încă din luna septembrie. Conform documentelor, odată expirat contractul de asociere, terasa reintră în patrimoniul RAEDPP. Însă, cel care a exploatat-o, face tot posibilul pentru a prelungi înţelegerea sau, eventual, în vederea achiziţionării. Acelaşi client al RAEDPP mai deţine un spaţiu vizavi de Cleopatra – celebra terasă Balansoare. În acest caz, contractul cu RAEDPP, tot pe sumă derizorie, expiră la începutul anului viitor.

Însă, cireaşa de pe tortul afacerilor derulate în asociere cu RAEDPP îl reprezintă un teren în suprafaţă de 800 de metri pătraţi, situat pe malul lacului, vizavi de hotel Rex. Conform contractului de asociere cu RAEDPP, care a pus la dispoziţie terenul, societatea (celebră la Constanţa) Pomacost trebuia să construiască un hotel P+4 – cu restaurant la parter, iar la etaje cu spaţii de cazare. Hotelul urma să fie administrat de Pomacost, iar RAEDPP, pentru că a contribuit cu terenul, urma să primească o cotă-parte din profit. Numai că nu s-a construit nimic, în afară de o fundaţie. Mai mult, deşi înţelegerea a fost parafată undeva prin 2002, până în 2016 Pomacost nu a achitat deloc chiria asumată prin contract. În 2016, noul reprezentant al Pomacost (având în vedere că patronul a decedat, iar afacerea a fost preluată de rude) a aflat că are de achitat 8.000 de lei pe lună chirie. De asemenea, i s-a pus în vedere să continue construcţia hotelului, însă mai întâi să intre în legalitate cu fundaţia construită. Asta pentru că – surpriză! – fundaţia a fost făcută fără ca Pomacost să fi obţinut, aşa cum spune legea, vreo autorizaţie de la primărie! În condiţiile date, reprezentantul Pomacost a precizat că renunţă, pentru că nu deţine finanţele necesare proiectului. Toate bune şi frumoase, numai că RAEDPP nu poate prelua un teren pe care a fost edificată deja o fundaţie: ori este pusă în legalitate fundaţia, ori este desfiinţată, pentru ca terenul să revină la starea iniţială, aşa cum a fost predat de către regie către Pomacost. Adică, tot nişte cheltuieli pe care, a repetat reprezentantul societăţii, nu şi le permite. Cum-necum, a apărut o altă variantă! Reprezentantul unei alte societăţi s-a oferit să preia de la Pomacost terenul şi să devină asociat cu RAEDPP. Şoc şi groază: persoana din spatele noii societăţi era nimeni altul decât Cocoş Băncuţă, cunoscutul interlop. Înţelegerea a fost parafată, iar reprezentanţii noii societăţi au fost informaţi că trebuie să se pună în legalitate şi să înceapă construcţia. Numai că reprezentanţii legali ai lui Cocoş Băncuţă au încercat să obţină de la Primăria Constanţa modificarea proiectului iniţial, în sensul construirii unui bloc de locuinţe. Nu au obţinut acest lucru, timpul a trecut, termenele nu au fost respectate, iar RAEDPP a reziliat, de data recentă, contractual. Între timp, Cocoş Băncuţă a fost săltat de mascaţi într-un dosar de trafic de persoane (detalii AICI!).

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
stai sa iasa makidonii la putere sa vezi ce se pise pe voi mai cu bolta decat fagadau.
1
1
Egal Mazare!
1
1
Sami bag pula in toti asa zisii dezvoltatori si in laba trista asta de primar. O sa va ajunga blestemele tuturor oamenilor Constantei ! Sper ca la primul cutremur sa se surpe tot ce sa construit si ati furat de la cetateni !
8
1
Si unde este vorba despre primarie? In articol se vorbeste despre orice altceva in afara de primarie, RAEDPP fiind in subordinea consiliului local. Ati pus un titlu mincinos!
2
3
Nuuu nu fac afaceri cu indieni. Eu fac cu pescarii din 4 5. Alde druga
5
3
Sa le sugi pula daca.i iubesti , muila !
3
0
Politicienii fac numai mizerii cu criminalii care ne duc fetele la produs in Europa.
8
2
Pastaie si-a batut joc de orasul Constanta si de Mamaia! Si-a batut joc de constanteni! Parerea de rau este ca cei mai multi s-au complacut si multumit cu puiul congelat si cozonacul platit tot din buzunarul lor,dar "ambalat" frumos de Pastaie!
16
0
stie cineva terasele din jurul cazinoului din Mamaia ale cui sunt si cat costa chiria pe acolo Aud ca sunt sume uriase. Unde se duc banii aia?!
15
0
Vsv de Rex are si Ionut Barbu restaurant. Pe care l-a inchiriat. Bai, astea-s doar pentru premianti, nu pentru de alde noi. Noi daca vrem sa facem un gard, ne vin o armata de inspectori. Astia pot sa construiasca si zidul lui trump, ca nu-i deranjeaza nimeni. Noi suntem de vina ca le-am permis.
25
0
pol loca la ...paza contractuala, cum erau pieile rosi pe timpul lu ceasca
14
2
Ce ai, ma, retardule, cu Politia Locala?
5
26
Incredibil.
13
0
Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !! Desfintati urgent politia locala , produce doar paguba !!
32
5

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920