REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Primăria Constanța își face arhiva digitală cu firma unui afacerist implicat în dosarul lui Cristian Borcea

Primăria Constanța își face arhiva digitală cu firma unui afacerist implicat în dosarul lui Cristian Borcea

Replica API 31 ianuarie 2020 | 00:00 2106

Contract de peste 1,2 milioane lei

Contract de peste 1,2 milioane lei

Primăria Constanța a angajat pentru digitalizarea arhivei sale o firmă deținută de un om de afaceri implicat în dosarul de evaziune fiscală a lui Cristian Borcea, cu un prejudiciu de 40 de milioane de lei. Contractul în valoare de peste 1,2 milioane lei vizează transformarea în arhivă electronică a cel puțin 1.600 metri liniari de arhivă fizică.

Primăria Constanța a atribuit pe 17 decembrie 2019 un contract pentru ”Achiziția serviciilor de realizare arhivă digitală aferentă proiectului Smart CT cod SIPOCA 551/cod SMIS 126409”, în urma unei licitații deschise inițiate pe 8 august 2019.

Potrivit autorității contractante, ”obiectivul general al proiectului constă în consolidarea capacităţii administrative a Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa prin dezvoltarea capacităţii de planificare strategică şi prin simplificarea procedurilor administrative, corelată cu introducerea de metode electronice de gestionare şi management a documentelor administrative, fapt ce va determina creşterea calităţii actului administrativ pe termen lung.

Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului îl reprezintă eficientizarea şi simplificarea serviciilor furnizate cetăţenilor prin implementarea unei soluţii de portal cu servicii digitale pentru cetăţeni, managementul documentelor, ERP si digitalizarea parţială a arhivei, având ca rezultat transformarea a minim 1600 metri liniari de arhivă fizică în arhivă electronică”.

Pierderi și datorii uriașe

În licitație s-au înscris două firme: Stefadina Comserv SRL (reprezentată de Mihai Nicolae) și Star Storage SA (reprezentată de Cătălin Nicolae Păunescu), ambele din București. Câștigătoare a fost desemnată Star Storage SA, care va primi pentru serviciile sale 1.259.664 lei, fără TVA.

Star Storage SA a raportat pentru anul 2018 afaceri de 67,5 milioane lei și pierderi de 10,1 milioane lei, cu 304 angajați, precum și datorii de 56,6 milioane lei. Firma a înregistrat, de altfel, pierderi pe linie în ultimii șase ani, cu un minus al afacerilor total raportat de peste 52 de milioane de lei.

Cătălin Nicolae Păunescu, patronul Star Storage SA, apare în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani al lui Cristian Borcea, cu un prejudiciu de 40 de milioane de lei adus statului. În noiembrie 2018, DIICOT a efectuat 24 de percheziții în București, Ilfov, Brăila și Constanța, într-o cauză privind un grup infracţional specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Grup infracțional anchetat de DIICOT

Potrivit informațiilor de la acea vreme, ”cercetările efectuate au relevat faptul că grupul infracţional a acţionat coordonat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat), şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne/externe”.

Grupul infracţional organizat ar fi fost constituit de Vitalie Burcă, Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinită de numiţii Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Jubleanu Marius Andrei, Maria Victor Andrei, Ruslan Dumitraş şi Muntean Valeriu, în mecanismul evazionist fiind implicaţi şi reprezentanţii societăţilor beneficiare (şi care aveau relaţii contractuale cu firme din grupul Rompetrol)-printre care numiţii Fottu Stelian, Tulea Marius Emilian, Borcea Cristian, Gâdoiu Dragoş Mădălin, Vintilă Cornel, Gâdoiu Corneliu George, Oancea Augustin Constantin, Oancea George Alexandru, Golumbeanu Cezar Florin, Cristea Robert Florin, Cilibia Dumitru, Antonevici Serghei, Bătrânu Mihai, Constantinescu Viorel Gheorghe, Ciocodeică Dumitru, Vasile Bogdan Mihail, Cârligea Florin Eugen, Barbu George Cristian, Feraru Daniel Dumitru, Neculae Valentin, Roşu Georgian Roberto, Oancea Daniel Constantin şi Păunescu Cătălin Nicolae, care prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior (din dispoziţia numiţilor Dmitriy Grigoriev, Sergey Vassilyev şi Burcă Vitalie) erau rulate succesiv ”în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.

Astfel, în urma verificărilor efectuate a rezultat că societăţile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev şi Sergey Vassilyev şi care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, în considerarea scopului ilicit sus-expus, au facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pai chiar nu intuiesti de ce se aciuiaza ?!? pentru ca este un oras plin de prosti , care l-au votat pe mascarici de patru ori si-l mai votau daca nu-si dadea demisia dupa 14 ani cand a vazit ca se apropie sentintta... la fel si votatul tuturor golanilor de genul: umflatul betivan cu drena de NY , moga imbogatitul dar prost de bubuie , prostanacul din Beidaud cu freza de ginere mort aranjata la casa albastra , idiotul cu IQ de copil de 2 ani babu , homosexualul gabi stan , etc..., etc...
4
0
Venetici veniti la Constanta sa se imbogateasca rapid. Oare de ce majoritatea smecherilor proveniti din toat tara se aciueaza la Constanta ?
2
0
va veni timpul cand veti da socoteala in toate dosarele, stati sa vedeti dupa alegeri
8
0
Dobitocule in secolul 21 toata lumea foloseste arhive digitale si tu vrei sa ne umplem de hartii.
4
1
Asa se fura bani publici fagaboule arhiva digitala nu este sigura prostalaule poate fi sparta dar voi aveti firme
7
1
Ei, si ce s-a ales de aceasta cercetare? Grupul infractional a fost arestat, li s-au confiscat averile, s-au recuperat banii din evaziune? Sau magistratii care sunt mai 'speciali' au incasat spagi, i-au lasat pe astia sa-si faca treaba, sa fure bugetul si mai vor si pensii speciale!!
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272