REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Primăria Mereni are CONTURILE BLOCATE! Salariaţii nu şi-au mai primit salariile de două luni!

Primăria Mereni are CONTURILE BLOCATE! Salariaţii nu şi-au mai primit salariile de două luni!

Replica API 14 septembrie 2018 | 10:12 812

Silviu Florentin Gârea

Din noiembrie 2017, Consiliul Local Mereni nu funcționează. Aproape că se împlinește anul de când consilierii locali nu s-au mai întrunit, de când nu a mai fost aprobată nicio hotărâre, nici măcar bugetul nu a fost aprobat! Iar urmările sunt din ce în ce mai grave: conturile Primăriei Mereni sunt blocate, astfel că din iunie a.c. angajații nu și-au mai primit salariile, persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor nu le-au fost plătite indemnizațiile, utilitățile nu sunt achitate tot de atunci.

Primarul PSD Silviu Florentin Gârea este acuzat din toate părțile că poartă vina pentru situația creată. Ba chiar atât viceprimarul Dumitru Guriță – membru ALDE – cât și alți consilieri locali au depus plângeri la instanță prin care cer ca situația să revină la normalitate, iar Consiliul Local convocat; inclusiv au fost depuse plângeri penale pe numele primarului pentru abuz în serviciu. Primarul Silviu Florentin Gârea declară pentru „Replica de Constanța” că departe de el să își dorească această situație, că a făcut demersuri și zeci de drumuri la Instituția Prefectului și pe la minister în încercarea de a obține hârtia care să deblocheze situația.

Situația în comuna Mereni se tot agravează, iar totul pornește de la faptul că, de aproape un an, Consiliul Local nu funcționează. În noiembrie 2017, în aceeași zi, Consiliul Local a fost dizolvat și reales, în prezența prefectului de atunci, Ioan Albu. Prezența prefectului s-a impus, la acel moment, având în vedere că deja era o situație tensionată între primarul comunei, Silviu Florentin Gârea, și consilierii locali. Dar, ulterior, Instituția Prefectului nu a emis o hârtie oficială prin care să dea avizul de legalitate privind constituirea Consiliului Local, a subliniat primarul Silviu Florentin Gârea. Iar în lipsa respectivei hârtii, consilierii locali nu au mai fost convocați în nicio ședință, explică acesta.

Situația din Mereni a fost prezentată, de-a lungul timpului, în articolele realizate de „Replica de Constanța”, în care se arată cum, de parcă nu erau suficiente neînțelegerile politice și cele privind cadrul de constituire a Consiliului Local, Primăria Mereni a fost „bombardată” cu sentințe judecătorești și executări silite pentru datoriile făcute de administrația trecută. Datorii care, așa cum arată primarul Gârea, nu apăreau în urma controalelor făcute de Curtea de Conturi. „Dar ne-am trezit că ne vin sentințe judecătorești și executări silite pentru facturi neplătite din 2009, 2011, 2014 etc. Facturi care nu apăreau înregistrate în registrului Primăriei, dar care au avut câștig de cauză în instanță și trebuie să le achităm”, a declarat primarul Gârea pentru „Replica”.

Pe de altă parte, pe rolul instanței de contencios – administrativ au fost înregistrate mai multe procese împotriva primarului. Zeci, spune acesta. Procese prin care este acuzat că nu convoacă Consiliul Local. În aprilie a.c., Tribunalul Constanța dispune, în dosarul 873/118/2018, „obligarea pârâtului primarul comunei Mereni să convoace Consiliul Local al comunei Mereni, sens în care va efectua toate demersurile necesare, inclusiv desemnarea unei persoane care să îndeplinească funcția de secretar al comunei sau solicitarea desemnării unei astfel de persoane de către prefect”. Decizia este executorie. Primarul Silviu Florentin Gârea a explicat, însă, pentru „Replica” faptul că nu poate fi convocat un Consiliu Local pentru care nu există aviz de legalitate.

„Cine își închipuie că eu nu vreau să funcționeze Consiliul Local, nu știe despre ce vorbește”

În continuare, numărul dosarelor pe rolul instanțelor de judecată a crescut, ba chiar viceprimarul Dumitru Guriță – membru ALDE – și Florea Ciucardel, consilier local, au depus și plângere penală pe numele edilului local pe care îl acuză de abuz în serviciu.

„Cine își închipuie că eu nu vreau să funcționeze Consiliul Local, nu știe despre ce vorbește. Este ca și cum ai spune despre cineva că se bucură că nu are o mână sau un picior. Primarul are niște prerogative, Consiliul Local altele. Nu este normal să funcționăm fără Consiliu Local, nu putem face nimic.

De exemplu, avem trei proiecte, mari pentru noi, două pe apă și una pe asfalt, aprobate de Ministerul Dezvoltării Regionale, dar blocate în lipta unui hotărâri de Consiliu Local. Noi pierdem bani în acest moment”, a afirmat edilul Silviu Florentin Gârea.

Aceasta a adăugat că a făcut numeroase solicitări, atât la Instituția Prefectului, dar și la diverse ministere, pentru soluționarea situației, dar până în prezent nu a fost găsită o soluție legală.

În prezent, potrivit primarului, inclusiv PSD-ul, partidul din care face parte, l-a acționat în judecată din cauza nefuncționării Consiliului Local. Joi, 13 septembrie a.c., a fost termen la Tribunalul Constanța, judecătorii decizând să analizeze dosarul în camera de consiliu, fără public. Rămâne de văzut care va fi decizia instanței...

Trezoreria Galați a blocat conturile Primăriei Mereni, la începutul lui august

Între timp, urmările nefuncționării Consiliului Local sunt din ce în ce mai grave. Întrucât comuna Mereni nu are un buget votat de Consiliul Local, Trezoreria Galați a dispus blocarea accesului administrației locale la conturile unde sunt virați banii distribuiți de la bugetul de stat.

„A fost făcută sesizare la Trezorerie că nu avem bugetul aprobat, cei de la Trezorerie au întrebat Instituția Prefectului dacă există Consiliu Local, Mustafa Levent Accoium răspunde că există, deși tot el nu a avizat pentru legalitate. Consecința este că de pe 2 august a.c., Trezoreria Galați a dat dispoziție pentru blocarea accesului de echilibru și defalcate din TVA.

În contextul în care comuna Mereni este dependentă, în proporție de 84% de banii primiți de la Guvern, numai 16% sunt din sursă proprie. De exemplu, în ultimele două luni avem încasări de aproximativ 30.000 de lei, în condițiile în care numai salariile angajaților și indemnizațiile sunt 90.000 de lei pe lună!”, a afirmat primarul Silviu Florentina Gârea.

În consecință, în prezent, cu conturile blocate, salariile angajaților primăriei și indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și ale însoțitorilor nu au mai fost plătite de două luni; iar utilitățile nu au mai fost achitate din luna iunie a.c..

Primarul Silviu Florentin Gârea speră ca instanța de judecată să facă lumină privind situația Consiliului Local – mai ales că întreaga încurcătură a apărut din cauza faptului că un consilier local PNȚCD și-a pierdut calitatea de membru al partidului cu puțin timp înainte de constituirea Consiliului Local și situația ar putea fi rezolvată, spune primarul, cu o dispoziție de vacantare a funcției de consilier local -, în prezent lucrându-se deja la primele proiecte de hotărâri de Consiliu Local care urmează să fie supuse atenției membrilor în prima ședință. Acestea vizează deblocarea conturilor primăriei, rezilierea contractului cu firma de ridicare și transport a deșeurilor și proiecte privind creșterea masei impozabile.

Florentina BOZÎNTAN

SCANDAL la Mereni: primarul vrea să dizolve consiliul, viceprimarul acuză JAF din banii publici

ALDE anunță referendum la Mereni: se cere DEMITEREA primarului!

Se încearcă constituirea Consiliul Local Mereni... pentru a treia oară!

PRĂPĂD în administraţia locală! E atât de mare sărăcia, că în 2020 un actual primar nu mai vrea să candideze

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
C.L. se convoaca de primar,iar secretarul duce la indeplinire
10
0
Consiliu local se convoaca singur prin administratorul lui si anume secretarul Consilului Local,sau viceprimarul dn Ionescu, probabil aceeasi situatie ca si la noi ,consilieri de acolo sau tu care ai scris esti semianalfabet, primarul nu convoaca cititi cu atentie legea daca stiti sa cititi,dar cred ca situatia pe care Dvs consilieri mafiilor o induceti, este una Inselatoare, profitand in scopuri electorale pentru voi!
7
16
Daca cei sarmani au conturile blocate,ce fac,se plang la cotidianul Replica?,sau cauta un alt loc de munca pt.a intretine famila.Capul familiei isi pune streangul de gat?,sau face tot posibilul pt. a aduce venituri familiei.unde este consiliul local?,dece nu il convoaca?,cetatenii au fost chemati la vot in doi ani de doua ori,unde este consiliul local?Un administrator care nu poate sa conduca societatea spre profit o inchide si pleaca acasa.
17
8
Parerile sunt impartite la Mereni, pe deoparte Mafia si in cealalta parte primarul cu oamenii, ecuatia este simpla daca oamenii il sprijina pe primar acesta ii va apara de abuzurile lor, daca oamenii nu vor , o sa fie ca inainte aveai nevoie ceva de la primarie stateai 2 luni si daca nu iti convenea iti dadea si una Olteanu,haideti sa nu uitam cum era inainte!
11
16
I-a mai zi d-nule Vlad , tu nu esti tot unul care il lingi in ureche pe primar??? Sa plateasca indemnizatile din profitul pe care l-a facut anul asta de pe urma pamanturilor pe care il lucreaza cu japca impreuna cu voi astia care il lingeti in ureche..
19
10
Primaria Mereni are cel mai bun primar de la revolutie incoace si in comuna aia nu exista un om mai responsabil decat acel primar, blocarea conturilor este un bat bagat in roata de Dn Vice Gurita care nu este deloc responsabil pentru faptele sale, in Mereni exista o mare mafie care a ajuns sa se duca peste oameni acasa sa le reproseze sau aproape sa ii bata ca si-au exprimat simpatia fata de primar, acesta mafie reprezinta un grup de 20 oamenii formata din cei care au fost la guvernare 16 ani , plus dn Gurita, Jitaru Florin etc, oamenii ii stiu mai bine
13
15
Au blocat conturile Gurita cu mafia, ca sa poata da vina pe primar, cand mergi la primarie, nu poti sa respiri si iti s-ar in cap unul cate unul primul este dn Gurita, care te invita si mai are putin si te spala in urechi, si foarte bine ca nu isi iau salariile , tot ei au blocat conturile, acum sa se descurce,o sa vina o vreme cand mafia va platii pentru faptele sale, mult succes primarului cu aceasta situatie si sper ca cetatenii sa inteleaga ca acolo la Mereni au guvernat niste Lepre 16ani si acum a mai aparut unul si anume dnGurita, care il impiedica sau incearca sa il impiedice pe primar
13
18
ma da impozitele pe locuinte ,,pe terenuri ,,pe masini,ce ati facut cu bani iati beut ,,
20
5
Care salariati ?? Ca a ramas singurul salariat primarul.....vai de capul lui de scuipa in floci.....sa puna mana la treaba namila nu sa dea numai cu gura ...ca a ajuns comuna si satele din jur de rasul lumi...un papagal de doi lei
19
8

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614