REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Primăria Ovidiu a obținut finanțare de 3 milioane de euro pentru reconstituirea Castrului Roman

Primăria Ovidiu a obținut finanțare de 3 milioane de euro pentru reconstituirea Castrului Roman

Replica API 17 octombrie 2018 | 00:05 642

Primăria orașului Ovidiu a obținut finanțare europeană de aproximativ 3 milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate națională.

Marți, 16.10.2018, la sediul primăriei Ovidiu, a avut loc conferința de lansare a proiectului de însemnătate națională și universală „Sit arheologic Ovidiu - Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman”.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea ,,Insulei lui Ovidiu’’, pe o suprafață totală de 7120 mp (domeniul public al primăriei fiind inițial de 2816 mp iar diferența a fost obținută prin 2 acte de donație).

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului , o așezare romană și un apeduct roman. Este un monument de însemnătate națională fiind pe lista monumentelor istorice cod CT-I-s-A-02723 la poziția 363, poziția 362 găsim situl arheologic și la poziția 364 așezarea romană.

Investiția este împărțită în 3 obiective:

- Obiectivul 1 - Castru roman: a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m și o înalțime de 1,60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Cele 2 turnuri dreptungiulare au doar 2 laturi ieșite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificații de acest gen. Cele 2 turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4x4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior și la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o cotă mai joasă cu 0,5 m. Suprafața interioară a fortificației este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.

- Obiectivul 2 - Bazilica romană (paleocreștină): a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost indentificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica fost abandonată odata cu fortificația în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

- Obiectivul 3 - Lucrări conexe : spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare).

Durata de execuție și implementare a proiectului este de 2,5 ani de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții, există asistență tehnica din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și în consecință nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului .

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 : „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1. "Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnule primar la blocurile ich cand veniti sa rezolvati treaba parcarilor uni locatari stau cam gratis in cartier au si 4 masini nu mai ai unde sa parchezi dupa ce nusi platesc taxele se mai dau si proprietari
0
0
Cum nu le a facut primaru cas pe bani europeni ?dar proiectul ca sa iei banii etc cine le face ...Offff guster obosit si retard taceti dracu din gura ca va faceti de ras oligofrenilor ! Bv primare pt tot ce faci
0
0
Felicitari orasul Ovidiu este pe harta oraselor care fac proiecte ...primarul nostru este cel mai implicat din judet constanta BRAVO
0
0
Cred ca si tu ai facut o greseala in redactarea comentului tau si anume care buci? Scheletronii nu au buci...poate reuseste domn primar sa mai demareze un proiect european si pentru cei cu aspect de somalez si sa-i integreze in circuitul turistic ca mascote a localitatii Ovidiu.
1
0
Mai angajat al Primariei Ovidiu : nu-l mai pupa in cur atata pe Ranjila ! Proiectele, nu le-a facut el si mai ales ca banii sunt europeni ! Dar oare cu ce firme machidonesti le va realiza ? Scupra Funda S.R.L.
3
0
felicitari domnule primar pentru tot ce faceti pentru orasul nostru cu toate ca dupa cum observ cetatenii nu va merita ......ar treb sa aiba un primar pe masura inteligentei lor .....
2
3
Draga Clara , ar fi cazul sa mai treci pe la scoala ! Poate asa vei invata sa te exprimi corect gramatical ! Dar ai grija : in nici un caz sa nu mergi la Liceul din Ovidiu unde directoare este aia cu fusta pana-n buci !
4
0
Parazit infect ....comentezi ca te ascunzi dupa monitor in schimb in viata reala esti un pacalici care nu a plantat nici un pom in viata lui ! Nu jigni oamenii care fac bine orasului dar ce sa ceri unde nu e creier ! Felicitari echipei din primarie care a realizat peste 10 proiecte mari in acest an
3
5
Felicitari tanarului primar Scupra ....ovidiu se dezvolta de la luna la luna ! Carcotasi frustrati vor fi mereu ...oameni care nu fac nimic altceva decat sa invenineze ...dar dvs domn primar faceti ce vati propus !
5
6
Sunt cuprinse si alegerile locale in perioada de executie si implementare ...E numai bine sau taman exact !
4
2
Pana si Ovidiu o ia inainte. Bravo. In schimb Constanta ramane la mana lui fagabou. Huo . ti ai dreaq de hoti si koorve
7
4
Daca pana si prostalaul de Scupra a ajuns sa faca mai multe decat infatuatul nostru, chiar ca culegem ce am sadit.
7
5
Primaria constanta a obtinut multa m.uie, ca doar il avem pe Babu viceprimar
14
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614