REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Primarul din Eforie, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul din Eforie, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Replica API 10 ianuarie 2020 | 02:07 3755

Primarul din Eforie, Robert Nicolae Șerban, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța miercuri, 8 ianuarie. Inculpați în cauză mai sunt și Florian Cojea și Viorica Greceanu.

Dosarul vizează vânzarea unui teren. De altfel, în decembrie, au fost percheziții la primărie, acțiunea fiind de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Constanța.

Dosarul nu a primit încă un prim termen de judecată.

Greceanu este fost secretar al primăriei, în prezent administratorul localității, iar Cojea este fost consilier local, în prezent administrator la firma din subordinea primăriei Eforie, Efo Urban SRL.

Ce spun procurorii!

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:

”Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în cursul lunii decembrie, în stare de libertate, a inculpaţilor:

Şerban Robert Nicolae, primar al oraşului Eforie atât la data săvârşirii faptei cât şi în prezent, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, faptă prev. şi ped. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13² din Legea nr.78/2000,

Greceanu Viorica, secretarul oraşului Eforie la data săvârşirii faptei, în prezent administrator public al oraşului Eforie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, faptă prev. şi ped. de art.48 alin.1 rap la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13² din Legea nr.78/2000,

Cojea Florian, consilier local în cadrul Consiliului Local Eforie la data săvârşirii faptei, în prezent administrator al S.C. EFO URBAN S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, faptă prev. şi ped. de art.48 alin.1 rap la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.13² din Legea nr.78/2000.

Inculpatul Şerban Robert Nicolae, în calitate de primar al oraşului Eforie, cu intenţie, a efectuat demersuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în vederea vânzării imobilului teren în suprafaţă de 3.150 mp, ce împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie (imobil compus din construcţie şi terenul de sub construcţie), către S.C. Briza Mării Negre S.R.L., societate care administra restaurantul de mai sus, şi în care viceprimarul staţiunii, Chiparul Dănuţ, are calitatea de asociat, şi a încheiat, prin semnătură delegată, contractul de vânzare-cumpărare din data de 08.03.2019, în schimbul preţului de 189.000 euro, asigurând astfel un folos necuvenit S.C. Briza Mării Negre S.R.L., respectiv suprafaţa de teren ce a trecut, în mod nelegal, în patrimoniul S.C. Briza Mării Negre S.R.L.

Vânzare-cumpărare a avut loc cu încălcarea dispoziţiilor art.36 alin.5 lit.b rap. la art.45 alin.3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, care prevede că hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie.

În concret, Hotărârea Consiliului Local Eforie nr.223/23.12.2016, prin care s-a decis vânzarea imobilului-teren sus-menţionat către S.C. Briza Mării Negre S.R.L. a fost votată de 11 consilieri dintre cei 17 în funcţie, însă două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie este 11, 33 (3), astfel că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii.

În subsidiar, vânzarea-cumpărarea a avut loc şi cu încălcarea dispoziţiilor art.123 alin.1, 2 şi 3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, respectiv fără organizarea licitaţiei publice, aşa cum în mod imperativ prevede actul normativ amintit, şi, prin invocarea, în mod simulat, a aparentei excepţii de la obligativitatea organizării licitaţiei prevăzute de la alin.3, respectiv că vânzarea unui teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune la cumpărarea terenului aferent construcţiilor, ipoteză ce nu se aplica în cazul vânzării imobilului-teren în suprafaţă de 3.150 mp, ce împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie, către S.C. Briza Mării Negre S.R.L.

Inculpata Greceanu Viorica, în calitate de secretar oraş, cu intenţie, cu ocazia şedinţei de consiliul local din data de 23.12.2016, a facilitat adoptarea unei hotărâri de consiliu local care în realitate nu fusese adoptată, prin aceea că a contrasemnat pentru legalitate, Hotărârea de Consiliul Local Eforie nr.229/23.12.2016, act administrativ ce a intrat în circuitul juridic şi ulterior a constituit temei pentru încheierea de către inculpatul Şerban Robert Nicolae, prin semnătură delegată, a contactului de vânzare-cumpărare din data de 08.03.2019, pentru suprafaţa de 3.150 mp.

Inculpatul Cojea Florian, în calitate de preşedinte şedinţă al Consiliului Local Eforie, cu ocazia şedinţei de consiliul local din data de 23.12.2016, cu intenţie, a facilitat adoptarea unei hotărâri de consiliu local care în realitate nu fusese adoptată, prin aceea că a semnat Hotărârea de Consiliul Local Eforie nr.229/23.12.2016, act administrativ ce a intrat în circuitul juridic şi ulterior a constituit temei pentru încheierea de către inculpatul Şerban Robert Nicolae a contactului de vânzare-cumpărare sus-menţionat.

Inculpaţii (indiferent de formele de participaţie), în exercitarea atribuţiilor de serviciu (primar, secretar oraş, consilier local), cu încălcarea art.45 alin.3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, au produs o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Eforie, prin aceea că, fără acordul consiliului local, for învestit de lege să-şi exprime acordul, au scos, chiar şi contra cost, din patrimoniul său, terenul de 3.150 mp în beneficiul S.C. Briza Mării Negre S.R.L.

Consiliul local este singurul îndrituit de lege să aprobe, prin vot, vânzarea unor bunuri din patrimoniul UAT-ului, iar scoaterea – prin mijlocirea de către cei trei inculpaţi – a imobilului din respectivul patrimoniul, prin încălcarea unei legi organice, este de natură să afecteze buna funcţionare a administraţiei publice locale.

Cei trei inculpaţi au exercitat de facto, sub pretextul interpretării, însă în realitate contra legem, atribuţiile unui consiliu local, deşi legea prevede în mod expres partajarea atribuţiilor executive de cele deliberative, şi stabileşte în sarcina fiecăreia dintre instituţiile indicate atribuţii exprese şi distincte.

Relevantă în cauză este şi împrejurarea că prin trei adrese diferite, trei prefecţi diferiţi au atenţionat cu privire al nelegalitatea procedurii de adoptare a hotărârilor de consiliu local cu un număr de voturi inferior cotei de 2/3 din numărul de consilieri; aceştia au indicat în cuprinsul adreselor care este soluţia juridică în cazul în care cota sus-menţionată nu este un număr întreg.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Şerban Robert Nicolae acesta cunoştea tot parcursul de adoptare a HCL Eforie nr.229/23.12.2016, a fost implicat activ în adoptarea acesteia, şi, deşi fusese în mod succesiv învederat de Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa că procedura de adoptare a HCL Eforie nr.229/23.12.2016 fusese nelegală, a pus-o în executare, prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Viciul ce afecta HCL Eforie nr.229/23.12.2016 consta nu într-o simplă nelegalitate, ci afecta însăşi existenţa hotărârii de consiliu local.

Cu privire la inculpatul Şerban Robert Nicolae, există şi un element subsidiar de nelegalitate, respectiv vânzarea imobilului cu încălcarea legii privind organizarea, în mod obligatoriu, a licitaţiei publice.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unui imobil-teren aparţinând inculpatului Şerban Robert Nicolae.

Precizăm că trimiterea în judecată din cursul procesului penal nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cojocare cand bagu mana in colete pa Germania veZi ca sunt altii care io baga pe sub coada lu nevastata
2
1
La cate furtaciuni si ilegalitati a facut asta .... speram sa l ia mai repede ,sa nu mai consume lumea tusul la stampila !
4
2
Suferi pula Robert , crusoveanu cu tot neamul lui
5
1
Cea mai mizerabila si catastrofala statiune din Romania este Eforie-Nord si Sud, pastorita de cel mai bun primar...nu deranjeaza pe nimeni, nici pe angajatii din primarie, nici pe cei de pe,, santierele"din Eforii, asta inseamna sa fii marioneta mafiei si sa pupi fundurile la altii sus pusi... Sa ne traiesti domn primar, prosti sunt cine te.or vota...
6
3
Mafia Eforiei: Cusoveanu,Robert,Coja,Chiparu,Anghel,Manea,Parvescu,Saracila,Doina Abdula,Mincea,Samson ,Greceanu,Preoteasatoti au avut avantaje materiale si financiare,si-au angajat copiii ,si-au luat terenuri si spatii comerciale.Daca ii votati sunteti idioti cu totii!
18
3
Serbanel al meu gangster sau cum so zice..,va da la cioc. Are plinul facut. Pa, pa fraiericilor
16
3
Cojocare daca intra roby la racoare cine te mai apara cand scoti bani de pe carduri cu fratele tau mai mic aveti bmwuri si lucrati la salvamar lumea chiar nu e proasta
23
3
Nici pe vremea "raposatului" nu era atata scandal. Este normal cand unul cu "fata de prost" si cu iq sub media normala reuseste sa faca ceva in eforia asta , se gaseste sa apara un dosar. Cand se va termina faleza din eforie n si cea din ef sud o sa fie tragedie .. nu sunt fantani arteziene cu doua fete ,nu a pus marmura pe jos in loc de granit. Popor de cacat, nedocumentat si rautacios, numai experti imobiliari sunt aici. Iar in ceea ce sunt priviti fostii care au papat , cu actualii care papa si cu cei care isi doresc sa vina sa pape ,R.S sau alt primar va taia creaca?nu se va putea niciod
6
3
este posibli cand primarul vinde viceprimarului prin negociere directa. iar prostimea sta , se uita si nu intelege nimic. ei asteapta vara ca sa i mai dea o spaga pedofilului ca sa mai treaca inca o iarna.
18
0
cu plm se face ca numai la noi este posibil, cum plm sa vinzi un teren de 500 - 600 eu mp cu 60 eu mp?
17
0
la fel cum zic si alti cetateni coja Abdula parveascu saracila mincea fasole sunt cativa cei ce stau si sustin permanent hotia in eforie. primarul este protejatul lui orban si hutuca iar procurorii constanteni sunt cumparati de ei impreuna cu politia jandarmeria si crima organizata. eforie a ajuns un oras al hotilor unde cei cinstiti fie sunt pedepsiti ori emigreaza. noi stam si suferim iar autoritatile se fac ca nu vad felul in care se fura in eforie, firmele fantoma care asfalteaza furtul din bani europeni drogatii din primarie etc. ne este frica sa mai spunem adevarul sau sa facem plangeri
17
8
Luati-i pe toti! Pe Anghel,Parveasca,Saracila,Abdula,Mincea!
21
6
De furturile de curent verificati BRENDUL - Dobre Ion si fiul.
17
1
Ba roby inca nu teai prins daca intri la mititica ada iti da cu flit in secunda doi si eu o sati fac cate o vizita de dragu vremurilor de la primarie
29
1
Militianule de Avatafului si pe asta il bagi la puscarie ca pe Cosma? Jogodia Eforiei,ai nenonorcit oameni,blestematule sa cada pe tine si baiatu tau si nepoti.Canceru sa te suga!Parveasca cu calificare muncitor si indemnizatie de consilier isi permite vacante in Turcia de 2 ori pe an,petreceri...Abdula si-a luat terenul de la Rubin ca e al ei spatiul inchiriat lui Rubin si spatii comerciale in complex,Mincea are 2 spatii comerciale ca Negrici,Samson terenul de langa casa 1000mp,Cojea a luat ce a vrut pula lui,cantina 9,spatii comerciale cu Tudoran,de Chiparu stiti cu toti .Votati !
26
5
Face parte din ma-ta
8
4
Idiotul asta de primar nu cumva face parte din partidul ingerilor lui sica si a plavanului ? Nu ma mai mira nimic. Si ei sunt doi infractori ca si primarul pulii mele. Ce fata de drogat are parca seamana putin cu Catu
25
0
Chiparu e fratlili meu, votat de idiotii din Eforie. Eforie - adunatura de idioti din 4 patru vanturi, care au doar ce merita. Pacat de locul ala.
21
1
Cand faci o sesizare la Primaria Eforie, nimeni nu vine in control. Te trimit direct la judecata. Atunci de ce inspectorii si directorii din Primaria Eforie mai iau salariile, daca esti trimis direct la judecata? Angajatii primariei, cei care ar trebui, nu vin in control cand faci sesizari in scris, fiindca vin alegerile si nu vor sa se puna rau ca satenii din Eforie. Anumiti angajati ai primariei gandesc, ca daca nu aplica sanctiuni, o sa fie votati de ambele parti. Daca ar amenda pe unul, sigur nu ar mai fi votati de respectivul. Asa ca, faci sesizari la Primaria Eforie, si nu vine nimeni.
25
2
Vinovati sunt toti,altfel nu ajungeau in instanta.Sa o ia si pe Parvescu,Mincea,Samson,Abdula,
25
2
Daca ai stiut ca era bogat si avea multe terenuri acest tablagiu securest Coja de ce nu l-ai luat acasa la nevastata sa devii si tu milionar
11
0
Toti desteptii pe aici, nimeni nu e vinovat pana la finalizarea deciziei asa ca ciocu mic si joc de glezne
5
12
iorgus zanfir,zis vecinul,hu.l mai legati odata? daca a dat terenuri in olimp neptun la toti securistii,gata,l.ati scapat? ca statiunile le.ati falimentat. ba secureilor,sa veniti voi cu famigliile voastre sa stati intre betoane pe malul marii,terase prelate plastic si cocirlani!!ca voi!!!
5
2
TOTUL SE PLATESTE! rRobertica nu a facut nimic in plus fata de profesorul lui militianul. Mai multe spagi si terenuri. nea Costica are 3000mp aleea Perla Eforie Nord.
18
0
De fisu lu Coja ce mai zicem ca schimba fetele prin Constanta la ordinea zilei , mai des ca sosetele. Dupa ce ca s smecheri mai sunt si curvari , dealtfel si tasu intr o zi cu una intr o zi cu alta, astia s mafioti de neam
12
18
Sa mananci la WC
6
1
In dreptul Imperial din Eforie Nord este adusa modificare la Proiectul European de modernizare a falezei? Liftul lui Chipara este pe domeniu public public iar intreg proiectul sufera modificari ilegale
23
1
COJEA E blindat dinainte sa fie consilier avea terenuri si case la greu, om bun dupa parerea mea si full de bani
23
3
Ba,Militeanul Avatafului o certa pe Corsate pe fb ca aia le spunea INCULPATI la hotii primariei.Sarisera in aparare toti pnl-istii care au avut beneficii de pe urma lui Robert,incepand cu Abdula si Mincea si terminand cu drogatu de cojocatu.Va da muie corsate pe toti ba prostilor,pacat ca nu mai candideaza ca va dadea mucii pe tavan.Prostilor votati pe Anghel cu saracila ,alti hoti.Ba ,saracilor si curvelor treceti ma munca .
19
7
Acest militean Coja mina dreapta la furat a numitului Cosoveanu invirte toate furaciunile din Eforie si acest primar le este acoperisul Miile de fire de flori achizitionate la preturi triple de la neamul lui Cosovveanul au valoare mai mare de delapidare
23
4
sint nascuta crescuta la Eforie ,dar locuiesc de Multi ani in Strainatate ,vin de 30 ani in fiecare vara acasa !!!!si in fiecare an arata orasul si mai rau .Ar trebui sa va fie rusine sa locuiti in asa un oras daca se poate numi oras ,sinteti numai pe furat si facut bani ilegal.,va place sa creasca copii vostri in asa o mizerie ,iti este frica sa mergi sa maninci undeva ceva ,sau sa bei de fapt nici n-ai unde .Este egal pe cine votati toti sint numai pe furat ,nimeni na facut ceva pentru oras .este un desastru ,o rusine pentru orice primar ,care se crede primar,cred ca daca il aveati pe Pali p
24
5
3200 m in centrul orasului cu 50 pe metru a luat viceprimarul! Iar copii nostrii trebuie sa dea spaga mii de euro la primar doar ca sa ia un amarat de teren de 300 de metrii in noroi
24
0
mai nou, militianul pensionat la 40 de ani, le spune cetatenilor ca serban este victima unei inscenari asa cum a fost si somitatea cozma. noi stim ca serban este om serios si nu fura la fel ca si cozma care a furat jumatate din eforie nu a furat serban 8 ani langa brailoiu sau de 4 ani incoace cu cojea, mincea abdula si toti coruptii din pnl eforie langa el. ! nu nu, el este corect si pune gaze.
22
3
Am ultimu model de mercedes c klass . Am bani de ma enerveaza!!
18
8
La eforie unde i mare serparie....asa sa ajuns!!!!
22
3
Cojea un smecher calificat
24
0
La ce fata de prostanac are primarul,ma mir cum de a rezistat atata fara sa fie saltat.A scapat acum cativa ani cu parcarile,dar gata, i s-a infundat.Pacat de Coja ca nu mai are timp sa isi termine hotelul si pleaca pe "cursa".Asta este daca a vrut consilier.Danezu asa prostanac cum pare ,i-a impachetat pe toti si acum face pe nevinovatul si pozeaza in cumparator de buna credinta.Succes si la multi ani baieti.
26
1
Traiasca PNL! Ma mir cum de au dat voie smecherii sa se scrie de PNL
21
0
Nea costica cica la pariuri roby are cota mica ca intra la zdup chiar nu iai dat pont bun de data asta
32
0
Este in Eforiw un militian plin de talc si cu haios nevoie mare.Oare nene militianule contesti justitia si calitatea procurorilor?Chiar trebuie sa sustinem furaciunile in viziunea ta?Tovarase te intreb si eu......
27
2
Eu zic ca ar trebui sa fie anuntati mai des cei de la ANI ANAF DNA chiar daca sunt anonime reclamatiile . Curaj mult curaj
27
1
Hutuca ai grija de CV -urile care ti le-a bagat asta sub NAS. A facut incasari si promisiuni pe sume de 50000$ ca pune Sefi pe la Fisc prin Constanta si nu numai.
27
1
Luati-ma si pe mine ! Prima mea grija cand am ajuns ''bine'' ,a fost sa imi iau si eu cate ceva la pret de nimic ! Si nu apare nici in declaratia de avere !
20
1
Veniti si la Limanu ca sa vedeti cum se fac plati din bugetul local pentru amante si neamuri
16
3
Oare scapam?Oare angajarile fictive ca Stanculescu, Pirvescu, Niculescu se opresc in aceasta primarie.Traim in era jafului financiar la Eforie...
40
1
Ajunge cu contractele sub sume adoperite de lege. Ajunge cu mafia si cu toate partidele care a ti ingropat Romania si Eforie
38
1
la eforie se fura apa si curent de 30 de ani cu complicitatea angajatiilor enel si raja si ai primariei contracte de inchiriere vara n are nimeni pe bune fictive da ..nici autorizatii de functionare nu i aprimaria deviza este furam cu totii de unde putem nu ne deranjam unii pe altiii sunt locuinte si magazine cu furaciuni de apa si curent zeci de ani autorizatii de constructie nu au toti nu mai vb de cadastre ...d o in plm de primarie furam cat putem ca fura si ea ...
32
1
Bai tu ori esti prost ori arunci strambe asa la misto,pai cine gandeste ca tine"laPSD sunt penali,la PNL sunt corecti"este un idiot si nu este vorba doar de partidele astea doua pentru ca hoti sunt hoti nu conteaza daca sunt si politicieni si nici in ce partid sunt.
24
3
Hai la penal ca acolo nu se plateste cota parte, se blocheaza tranzactia, se pun bete in roate. Mai prostilor, CINE le-a facut plangere penala?
16
0
ce e bre cu circu asta pu la voi?
11
1
Sugatoarele lui Robert,ati intrat in pauza?
32
1
toti vaznatori care se ard in cret la primaria aia
20
3
felicitari sa scapati pe Oznur si el merita tavalit putin
23
0
Mai poiata Corsate,aici nu este bordel,nu glumi ca te urmareste si pe tine.Daca primarul a inceput sa faca treaba,este ceva anormal.
12
16
Ce serparie e la Eforie....Daca intra putin procurorii in ei, o sa descopere foooaarte multe ghidusii.... Manea e capul rautatilor.... Primarul e carpa lui, asa zice nenorocitul ala....La Poarta Alba cu ei!
34
0
Sa nu mentioneze de la ce partid e asta... daca era de la PSD si scuipa pe strada, cata tragedie ar fi fost in titlu... "pesedist"
22
4
Nu il deranjam?
21
0
Asta e doar inceputul,urmeaza contractele cu florile,nu cumva sunt luate mereu de la aceeasi firma,cu asfaltarile, nu cumva sunt si astea facute repetat de cate o firma prietena.
26
3
isi merita soarta toti! Eforiile au fost o sursa numai de furat. Sa fie toti anchetati care au distrus Eforiile. Si acum pe cine votam: CORSATE BUSAGEANU alti hoti, au inselat lumea.
50
4
Ce fata de mirat are!Parca nu-i vine sa creada ce i se intampla.O sa-i dea cu suspendare ca-i fara violenta ,dar p'astia ii doare mai tare daca le confisti averile.
34
6
la puscarie bagamias pula in rasa voatra si mortii vostri de diarile drq care suntenti de la primar la ala cu magazinul cu jucari de adulti bagamias pula in tot neamul tau pun eu mana pe tine
44
12
Na,fut-va mortii vostrii de smecheri! Ati vandut terenuri la fiecare sedinta de consiliu.Robertica,mai candidezi ma? Sau il pregatesti pe banditu ala de anghel,dezvolatatorul pulii
32
14
Vedeti folosintele gratuite din Eforie!
39
6
Asta a mai vandut si fratelui lui Ciocanel si lui Chiparu, pe mandatul trecut sub semnatura lui, mii de metri patrati subevaluati. Omul e un talhar, penelist de cacat
39
6
Dupa fatza se vede ca e hott
34
8
Si sa vii cand te chem eu
29
5
s-a spart buba!!!
39
7
Veniti si la Poarta.Alba.
32
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272