REPLICA ONLINE CONSTANTA

21° ConstanÈ›a Lun., 17 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6763
21° ConstanÈ›a Luni, 17 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6763
 

Primele explicații ale lui Coldea, după audierea de 15 ore de la DNA

Primele explicații ale lui Coldea, după audierea de 15 ore de la DNA

A.F. 25 mai 2024 | 00:00 997

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a dat publicității, vineri seară, un comunicat de presă după ce a fost plasat de DNA sub control judiciar cu interdicÅ£ie de a părăsi teritoriul ţării. Acesta spune că este nevinovat È™i acuză o campanie mediatică împotriva sa.

Primele explicatii ale lui Coldea, dupa audierea de 15 ore de la DNAFlorian Coldea

- „Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat”

- „Am respectat întotdeauna spiritul È™i litera legii, atât ca demnitar al statului român, cât È™i ca persoană privată, având convingerea fermă că nimeni nu este mai presus de lege”

- „Am încredere în justiÈ›ia din România, aÈ™a cum am avut întotdeauna, pentru a-mi susÈ›ine È™i dovedi nevinovăția în ceea ce priveÈ™te acuzaÈ›iile care mi se aduc”

- „Pe parcursul desfășurării procesului penal, voi susÈ›ine cu onestitate È™i promptitudine toate demersurile legale È™i voi colabora pe deplin cu organele de cercetare penală pentru stabilirea adevărului È™i nevinovăției mele”

- „În condiÈ›iile intenselor campanii mediatice interesate, pe care le derulează anumite trusturi media, cu promovarea de afirmaÈ›ii defăimătoare la adresa mea care nu au nicio legătură cu realitatea È™i cu interesul public, ci cu interese obscure ale unor persoane decredibilizate, nu voi face alte declaraÈ›ii publice înainte de finalizarea anchetei”

Dosarul generalilor

DNA a anunÅ£at oficial, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, ÅŸi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost È™ef al DirecÈ›iei Juridice din SRI, aceÅŸtia fiind plasaÅ£i sub control judiciar pe cauÅ£iune, cu interdicÅ£ia de a părăsi teritoriul ţării, conform Agerpres.

"Procurorii din cadrul DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie - SecÅ£ia de combatere a corupÅ£iei au dispus punerea în miÅŸcare a acÅ£iunii penale ÅŸi luarea măsurii controlului judiciar pe cauÅ£iune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foÅŸti militari, în prezent asociaÅ£i în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului BucureÅŸti ÅŸi o persoană fără calitate specială), pentru săvârÅŸirea unor infracÅ£iuni de trafic de influenţă, forma participaÅ£iei penale fiind autoratul ÅŸi complicitatea", a transmis DNA.

DNA nu menţionează numele inculpaţilor, dar este vorba despre generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.

AceÅŸtia au fost audiaÅ£i timp de aproape 15 ore, fiind lăsaÅ£i să plece din sediul DNA, vineri dimineaÅ£a, în jurul orei 3,00.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunÅ£ formulat de omul de afaceri Cătălin Hideg.

"În perioada martie 2023 - aprilie 2024, trei dintre inculpaÅ£i (cei doi oameni de afaceri ÅŸi avocatul din cadrul Baroului BucureÅŸti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraÅ£i din cadrul unor instanÅ£e de judecată ÅŸi că i-ar putea determina pe aceÅŸtia pronunÅ£e hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaÅ£i a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranÅŸe egale. În contextul menÅ£ionat mai sus, în aceeaÅŸi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaÅ£i o plată parÅ£ială în sumă de aproximativ 100.000 euro", susÅ£ine DNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală ÅŸi faţă de alte persoane juridice cu privire la săvârÅŸirea infracÅ£iunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaÅ£i trebuie să respecte o serie de obligaÅ£ii, între care să nu părăsească teritoriul României ÅŸi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menÅ£ionate în ordonanÅ£a de dispunere a controlului judiciar.

De asemenea, inculpaÅ£ii vor depune o cauÅ£iune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri ÅŸi avocatul din cadrul Baroului BucureÅŸti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziÅ£ia DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie, sau prin constituirea unor garanÅ£ii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraÅŸi sume de bani, în favoarea DNA, scrie stiripesurse.ro.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La ce sau pretat trebuiau executați.
3
0
Oamenii astia sunt profesionisti! Chiar daca lucreaza la limita legii, sunt cel putin cu un picior in spatiul "legal"! Sunt acoperiti!
0
2
sint alesi si "promovati" de basescu, dupa chipul si asemanarea pocitului!
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616