REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Prin pieţe şi târguri carnea de porc porneşte de la 8,5 lei per kg în viu şi 14-18 lei cea prelucrată

Prin pieţe şi târguri carnea de porc porneşte de la 8,5 lei per kg în viu şi 14-18 lei cea prelucrată

Replica API 10 decembrie 2011 | 00:00 319

Tăierea porcului - sfaturi pentru novici

Tăierea porcului - sfaturi pentru novici

Aşa cum e obiceiul, în fiecare an de ignat se sacrifică tradiţionalul porc. Pentru a veni în întâmpinarea neiniţiaţilor a fost creat o pagină de internet unde se explică în detaliu procedurile ce trebuiesc urmate pentru tăierea porcului, este prezentat un instrumentar minim obligatoriu, dar şi câteva dintre cele mai populare reţete culinare. "Orice gospodar acordă o atenţie deosebită momentului anual al tăierii porcului. Tăierea porcului are loc în ... curtea celui care l-a crescut. Această activitate poate fi desfăşurată în orice moment al anului, dar se face mai cu tragere de inimă în sezonul rece, îndeosebi în perioada dintre sărbătoarea Sfântului Ignat şi ziua de Crăciun. Slăbit după cele 40 de zile de post, capul familiei nu poate tăia porcul de unul singur, asta e de la sine înţeles. Îi va veni deci în ajutor întreaga ramură bărbătească a familiei precum şi vecinii care doresc să asiste la marele eveniment. Înainte de a ne apuca de treabă, trebuie să fim prevăzători şi să ne pregătim din timp anumite ustensile şi instrumente, strict necesare. Şi să nu uităm: activităţile care vor urma presupun folosirea unei cantităţi mari de apa caldă, deci focul trebuie să duduie non stop sub oală. În acest fel treburile vor merge "şnur" şi nu va trebui să întrerupem activităţile pentru a căuta una sau alta", postează ca introducere autorii site-ului. Totodată, autorii recomandă folosirea metodelor "europene" în ceea ce priveşte sacrificarea animalului: "după ce porcul a fost asomat cum scrie la carte, vom trece la următoarea parte a operaţiunii: cu ajutorul unui cuţit cu lama lungă de minim 20 de centimetri vom efectua tăierea şi sângerarea. Cuţitul va fi înfipt în gât, lângă laringe (gâtită), şi va fi mânuit cam un lat de palmă în aşa fel încât sâ fie secţionate toate venele şi arterele vitale din zona gâtului, fără însă ca orificiul de intrare să fie lărgit". Şi dacă tot vorbim de tăierea porcului atunci menţionăm că prin pieţele şi târgurile constănţene preţurile la carnea de porc costă aproximativ 8,5 lei per kg în viu şi 14-18 lei carne prelucrată. Conform producătorilor, costurile estimative pentru a creşte un porc de aproximativ 100 de kg se ridică la aproximativ 600-650 de lei, fără să se pună la socoteală munca necesară.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212