REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Principalele efecte adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene

Principalele efecte adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene

Redacție 30 septembrie 2022 | 00:00 276

Antiinflamatoarele nesteroidiene (cunoscute și după abrevierea AINS) reprezintă o clasă de medicamente cu efect analgezic (împotriva durerii), antipiretic (reduc febra) și antiinflamator (reduc inflamația). Aceste medicamente sunt utilizate în mod frecvent în cazul pacienților cu gonartroză.

Sursa foto: Shutterstock

Care sunt cele mai comune antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

- acidul acetilsalicilic
- Ibuprofen
- Naproxen

Acetaminofenul nu este un AINS. Este un calmant al durerii și reduce febra, dar nu are proprietățile antiinflamatorii ale AINS.  
Pentru ce se folosesc antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt utilizate pentru a trata:

- Durerea provocată de artrita reumatoidă (AR), osteoartrita (gonartroza) și tendinită
- Dureri musculare
- Dureri de spate
- Dureri dentare
- Durerea cauzată de gută
- Bursita
- Crampe menstruale

Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a reduce febra sau pentru a calma durerile minore cauzate de răceală.
Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) pentru răceală și gripă, scrie doc.ro.

Mulți pacienți iau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a trata simptomele răcelii și gripei. Cu toate acestea, deși aceste medicamente ameliorează unele dintre simptome, cum ar fi febra și durerea, ele nici nu ucid virusul și nici nu îmbunătățesc cursul bolii.

Un studiu mai vechi arată că AINS tind să ajute mai mult cu durerea corporală și iritația gâtului și mai puțin cu simptomele respiratorii, cum ar fi tusea și strănutul2.
Cum acționează antiinflamatoarele nesteroidiene

În cât timp acționează antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Asta depinde de AINS și de afecțiunea tratată. Unele AINS își fac efectul în câteva ore, în timp ce altele pot acționa într-o săptămână sau două. În general, pentru leziunile musculare acute (durere bruscă ascuțită), sunt recomandate antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) care acționează rapid. Cu toate acestea, acestea trebuie luate la fiecare patru până la șase ore din cauza timpului lor scurt de acțiune.

Pentru osteoartrită și artrita reumatoidă, care necesită tratament pe termen lung, medicii recomandă de obicei AINS care se iau doar o dată sau de două ori pe zi.

Reacțiile adverse ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene

Epigastralgia (durere în epigastru/în capul pieptului), gastrită, ulcer gastric, hemoragie digestivă superioară. Simptomele sunt mai accentuate dacă antiinflamatoarele nesteroidiene se administrează pe nemâncate. Pentru prevenirea acestor reacții adverse se recomandă administrarea unui protector gastric.
La nivelul rinichiului, scăderea fluxului sangvin renal duce la scăderea ratei de filtrare glomerulară, retenție hidrosalină (cu apariția edemelor și creșterea valorilor tensionale). Un studiu amplu din 2019, efectuat pe soldații armatei americane care folosesc AINS, a constatat creșteri mici, dar semnificative, ale riscului de probleme renale. S-a constatat că efectele asupra rinichilor depind de doza administrată .
La nivel respirator, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene determină bronhoconstricție, inducerea sau agravarea astmului bronșic.
    Reacții alergice.
    Afectarea funcției ficatului și creșterea transaminazelor.

Pentru reducerea riscului apariției efectelor adverse se recomandă optimizarea indicațiilor, reducerea dozelor până la doza minimă eficace și asocierea de medicație gastroprotectoare.
Cele mai comune efecte secundare ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene

Cele mai frecvent raportate efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sunt simptomele gastrointestinale, cum ar fi:

- gazele intestinale
- senzația de balonare
- arsuri la stomac
- durere de stomac
- greață
- vărsături
- diaree și/sau constipație.

Aceste efecte secundare pot fi, în general, ameliorate prin administrarea medicamentului din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene împreună cu cantități adecvate de alimente. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi luate cu lapte sau cu medicamente antiacide, pentru a preveni apariția simptomelor gastrointestinale.
Nu combina antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) cu alcoolul!

Orice utilizare greșită a acetaminofenului sau a AINS poate fi dăunătoare. De exemplu, AINS sunt deja asociate cu un anumit risc de sângerare internă în stomac. Consumul excesiv de alcool poate provoca iritații intestinale suplimentare și poate crește acest risc. Potențialul de apariție a ulcerelor asociate cu acidul acetilsalicilic este, de asemenea, crescut atunci când se consumă alcool.

În plus, deoarece antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt legate de funcția renală afectată, persoanele cu boală renală ar trebui să nu consume alcool atunci când iau un AINS, deoarece acest lucru poate exacerba acest risc.

Alcoolul crește, de asemenea, riscul de afectare a ficatului de la acetaminofen. Chiar și consumul de doar trei băuturi alcoolice în timpul zilei în timp ce iei acetaminofen poate duce la leziuni hepatice severe.

Când iei acetaminofen sau un AINS în combinație cu alte medicamente apar alte riscuri pentru sănătate. De exemplu, acetaminofenul și anumite AINS sunt adesea combinate cu opioide în analgezicele prescrise. Dacă bei alcool în timp ce iei opioide, riști să te confrunți cu respirația îngreunată, comă și chiar deces.

Când trebuie să contactezi de urgență medicul

Spune-i medicului tău imediat dacă ai următoarele efecte adverse:

    umflarea gurii, feței, buzelor sau limbii, umflarea gleznelor, labelor picioarelor, mâinilor și umflarea ochilor
    țiuit în urechi
    erupție severă pe piele sau urticarie ori piele roșie care se exfoliază
    mâncărimi
    sângerări inexplicabile sau echimoze inexplicabile
    creștere în greutate neobișnuită
    scaun de culoare neagra, cu sânge sau de culoare foarte închisă
    urină "tulbure" sau prezența sângelui în urină
    durere severă de stomac
    vedere încețoșată
    respirație șuierătoare sau dificultăți în respirație, tuse neobișnuită
    durere în piept, bătăi rapide ale inimii, palpitații
    oboseală acută, simptome care seamănă cu cele ale gripei
    icter
    o sensibilitate mai mare la lumină
    incapacitatea de a urina sau modificări în modul de urinare
    durere foarte mare de spate
    durere foarte intensă de cap
    senzația de oboseală și de slăbiciune.

Pot antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) să provoace reacții alergice?

Rareori, un AINS poate provoca o reacție alergică generalizată cunoscută sub numele de șoc anafilactic. Dacă se întâmplă acest lucru, de obicei apare imediat după ce pacientul începe să ia AINS.

Simptomele acestei reacții includ:

    Ochi, buze sau limbă umflate
    Dificultate la înghițire
    Dificultăți de respirație
    Ritmul cardiac accelerat
    Durere în piept

Dacă apare oricare dintre aceste simptome, sună la Salvare.

Cei care suferă de hipertensiune arterială trebuie să fie foarte atenți!

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot crește tensiunea arterială la unele persoane. Unii pacienți care au hipertensiune arterială s-ar putea să fie nevoiți să oprească tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene, dacă observă că tensiunea arterială crește, chiar dacă își iau tratamentul/medicamentele pentru stabilizarea tensiunii arteriale și chiar dacă urmează o dietă antihipertensivă. Dacă ai o medicație specială pentru tratarea tensiunii arteriale mari, discută cu medicul tău înainte de a lua antiinflamatoare nesteroidiene.
Alte riscuri ale tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene

Este bine să reținem că riscul de complicații ale tractului gastrointestinal superior variază în funcție de prezența unuia sau mai multor factori de risc la pacienții care iau antiinflamatoare nesteroidiene.
Potrivit cercetătorilor, antiinflamatoarele nesteroidiene cresc riscul de complicații la nivel gastrointestinal și cardiovascular. Tot cercetătorii ne amintesc de riscurile pe care le are folosirea cronică (pe termen lung) a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.

Cercetările au scos la iveala că adulții vârstnici prezintă un risc crescut de a avea reacții adverse la medicamentele acestea, din cauza mai multor factori asociați și din cauza vârstei înaintate. Drept rezultat, folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene duce la reacții adverse la aceste medicamente (mai ales dacă sunt administrate pe termen lung), cum ar fi efectele adverse de la nivel gastrointestinal, renal, cardiovascular, cerebrovascular și la de la nivelul sistemului nervos central.

Cât timp ar trebui să folosești un AINS fără prescripție medicală

Nu utiliza un AINS fără prescripție medicală mai mult de trei zile, în caz de febră, și 10 zile în caz de durere, cu excepția cazului în care medicul recomandă altceva. AINS care se eliberează fără prescripție medicală funcționează bine în ameliorarea durerii, dar sunt destinate utilizării pe termen scurt. Dacă medicul recomandă să iei un AINS pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să urmărești dacă apar efecte secundare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212