REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedinte UAS: 'Ne dorim să iniţiem cursuri în limba chineză'

Prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedinte UAS: 'Ne dorim să iniţiem cursuri în limba chineză'

Replica API 12 martie 2019 | 00:00 782

La ora actuală, pentru studenţi, Universitatea “Andrei Şaguna” din Constanţa (UAS) organizează cursuri de limba turcă. Pe viitor, se doreşte introducerea de cursuri în limba chineză, dar şi masterate în limba chineză. “Considerăm că este şi se dovedeşte că este o limbă, care prezintă interes şi este utilă pentru zona aceasta a arealului Mării Negre şi zona balcanică. Ne dorim să iniţiem şi cursuri de limba chineză. Suntem foarte interesaţi de acest aspect, pentru că în urmă cu trei ani am primit de la Ministerul Educaţiei din China confirmarea oficială că diplomele noastre sunt recunoscute în China şi avem contacte deosebite în China, care ne încurajează să organizăm masterate în cotutelă. Relaţia nostră cu China este deja istorică, pentru că la Universitatea Andrei Şaguna funcţionează o filială a Asociaţiei de Prietenie România-China. Universitatea este declarată fereastră deschisă a Shainhaiului în România şi evenimentele pe care noi le organizăm cu partenerii din China deja sunt de notorietate. Aceste contacte sunt permanente. Ne dorim să devină mai facilă venirea studenţilor din China, în România din punct de vedere al obţinerii vizelor. Speranţa aceasta este legată şi de o mai facilă obţinere a viziei de rămânere în România a unor tineri din China”, a explicat preşedintele Universităţii “Andrei Şaguna”, Aurel Papari.

Studenţi din China, Malayesia, India, Belarus şi Filipine studiază la UAS, prin Erasmus

Prin programul Erasmus au venit la Universitatea Andrei Şaguna, studenţi din Malayesia, India, Belarus şi Filipine. “În momentul de faţă avem studenţi din mai multe ţări şi chiar şi studenţi din China care vin pe Erasmus, noi am extins programul Erasmus începând de anul acesta în afara Uniunii Europene. Erasmus a fost unul dintre programele de succes ale României. Este înfiinţat mai bine de 10 ani. Acum este Erasmus +. A crescut foarte mult numărul mobilităţilor la nivelul Uniunii Europene, şi evident şi la nivelul nostru. Atât de mult, încât Uniunea Europenă nu face faţă ofertei şi banilor oferiţi pentru mobilitate. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a extins proiectul şi la ţări, care nu sunt membre ale UE, sunt partenere în proiect şi este o şansă pentru studenţi şi profesori din toată lumea să aibă acces la educaţia europeană.

Avem studenţi din China la acest moment, am extins la Malayesia, la India, la Belarus, la Filipine. Încercăm să identificăm locaţii cât mai atractive pentru studenţii noştri ca să-i stimulăm să aplice pentru programul Erasmus+”, susţine prof. univ. dr. Aurel Papari.

“Programul Erasmus+ este mai generos”

Studenţii străini sunt cazaţi la hotelul UAS sau în alte imobile ale universităţii. De precizat, că studentul Erasmus nu este un student, care a pierdut un semnestru sau un an, el studiază nişte discipline, care sunt convenite de comun acord cu universitarea-mamă şi unviersitatea-gazdă, şi susţine examene la acele discipline, rezultatele fiind recunoscute. “Sunt cazaţi la noi. Noi avem şi hotelul nostru, dar avem şi apartamente, care ne folosesc pentru cazarea studenţilor şi a cadrelor didactice care vin prin Programul Erasmus. Nu sunt studenţi care fac studiile aici un an-doi. Ei vin pe durata unui semestru, pe 3 luni, 4 luni maxim. Programul Erasmus+ este mai generos şi permite ca un student să poată aplica din nou pentru încă un semestru şi eventual, chiar, pentru o perioadă de timp, de 3-4 luni, pentru practică, şi asta chiar se echivalează. Toate activităţile care se desfăşoară prin programul Erasmus în altă ţară decât în ţara în care se află universitatea-mama, toate acestea, evident, se echivalează, pentru că studentul Erasmus nu este un student, care a pierdut un semnestru, a pierdut un an, el studiază acolo nişte discipline, care sunt convenite de comun acord cu universitarea-mamă şi unviersitatea-gazdă, şi susţine examene la acele discipline, rezultatele fiind recunoscute”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Papari. Zeci de studenţi de la UAS au studiat în anul 2018 la universităţi din ţări precum Albania şi Macedonia, a mai afirmat prof. univ. dr. Aurel Papari.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212